– Jeg har tilbrakt så mye tid i Alpene og Nord-Amerika i min karriere, men innså de siste årene at Norge har den vakreste, men også den mest interessante skikjøringen, sier Jacob Wester til Fri Flyt.
Sammen med kona Sofia, har de reist rundt i en bobil på Vestlandet og Nord-Norge - på jakt etter heftig skikjøring til deres felles filmprosjekt A Part of Us. Med undertittel: A film about love.
Filmen handler altså ikke bare om ski, men også om kjærlighet og forholdet mellom Sofia og Jacob som kjærester og kollegaer - der Sofia filmer og Jacob kjører ski.
A Part of Us er blitt vist på festivaler i hele verden og slippes nå gratis på nett.
Jacob Wester (35) startet sin karriere som profesjonell skikjører tidlig på 2000-tallet. Han representerte Sverige som freeskier i flere år, og markerte seg med flere topplasseringer fra blant annet Air We Go i Oslo, Jon Olsson Invitational og X Games i Aspen.
Etterhvert skiftet Jacob fokus mot frikjøring, bratte fjell og storfjellskjøring. Han har flere segmenter i filmene til amerikanske Matchstick Productions, som er den største og viktigste skifilmprodusenten i verden. Jacobs skikjøring i «Attack of La Nina» var så sammensatt og imponerende, at svensken måtte finne seg i å bli omtalt som «verdens mest komplette skikjører» - av blant annet Fri Flyts Tore Meirik.
De siste årene har han og Sofia brukt stadig mer tid i Norge.
A Part of Us belyser forholdet deres som kjærester, og det faktumet at hun er filmer, og han kjører bratte linjer. Den tar oss med inn i frykt og tvil som dukker opp når det er fare for liv og helse.
– Jeg følte, at hvis vi skal lage en film om kjærlighet og hvordan det er å jobbe med partneren i fjellet, så må jeg tørre å vise følelser og vise at det faktisk er tungt noen ganger, sier Sofia Wester Sjöberg til Fri Flyt. Hun forteller at A part of Us er mer enn bare en skifilm.
Som produksjonsselskap bærer Sofia stort sett alle ansvarsroller, bortsett fra skikjøringen. Balansegangen i dette kommer godt frem i en historie der risiko og belønning står på spill.
– Det er ren luksus å jobbe med kona mi! Selv om vi bruker mye tid sammen, har vi helt klart en profesjonell modus og en hverdagsmodus. Når vi er profesjonelle med hverandre er det veldig enkelt, vi har vært sammen så lenge nå at det nesten er tankelesing, sier Jacob.
Men hvor travelt blir det for ekteparet, og hvordan fungerer kommunikasjonen mellom Sofia og Jacob når han på toppen av et bratt fjell – klar til å sette i utfor?
– Det er mye som skjer rett før Jacob slipper seg inn i en linje. Noen ganger er det flere skiløpere og filmere, og droner i luften samtidig. Selv om risikoen for å kollidere med en annen drone er minimal, må kommunikasjonen mellom de som filmer også fungere, og du må sørge for at vinklene er forskjellige, sier Sofia.
Fotografen må være klar, skiløperne må være klare, gopro-ene må være slått på, støvler festes osv.
– Siden vi går inn og opp til all skikjøringen vi filmer, er det mye som står på spill. Mange dager har man bare ett forsøk, noe som gjør både meg og Jacob litt nervøse, fortsetter Sofia.
Selv om Sofia og Jacob kjenner hverandre ekstremt god, så oppstår det misforståelser.
– Det som vanligvis er vanskelig å forstå, er å skjønne nøyaktig hvilken linje har tenkt til å kjøre. Det har til tider ført til irritasjon og feil. Nå har vi begynt å ta bilder med mobilen av linjene han planlegger å kjøre, og tegner streker med ulike farger for alle potensielle utforkjøringer. Da er det umulig å misforstå hverandres, sier hun.
– Hvordan er det for deg å lage en skifilm med mannen din. Hvordan fungerer denne synergien? Hva bestemmer han og hva bestemmer du?
– Jacob er den av oss med mest fjellerfaring, så selv om han alltid lytter til mine innspill, er det han som til syvende og sist han som tar avgjørelsen om vi skal ut på en tur eller ikke.
Vanligvis er det Jacob som har idéen om hvilken linje eller fjell som skal kjøres, mens Sofia er den som bestemmer hvordan noe skal filmes og fra hvilken vinkel.
– Men vi prøver å ha en dialog om hvor han skal gå og hvor jeg skal filme det fra. Noen ganger ser jeg ting i kameraet som han ikke ser, og noen ganger ser han ting oppe på turen som jeg ikke gjør, sier hun.
– Hva var det vanskeligste å filme?
– Definitivt sørsiden på Jiekkevarre, for jeg var så utrolig nervøs. Det er en mytisk tur med store konsekvenser hvis noe skulle skje. Det hjalp heller ikke at jeg og Jacob startet fra forskjellige sider av Lyngenhalvøya, så jeg klarte ikke å være med i dialogen slik jeg pleier.
Sofia forteller at det vanskeligste i slike situasjoner er å ikke la nervøsiteten bli for synlig for Jacob.
– Det er i den situasjonen viktigere enn noen gang at han kun fokuserer på ski og å være i en god «head space». Jeg vil ikke være den som får ham til å begynne å tvile eller bli usikker og kanskje miste fokus. Men det er vanskelig, og jeg tror han hører på stemmen min at jeg er nervøs, selv om jeg prøver å skjule det, fortsetter hun.
– Hva er du mest fornøyd med?
– Jeg viser mye sårbarhet i filmen, noe som er ganske vanskelig, da jeg er ganske privatperson på sosiale medier. Men jeg følte, at hvis vi skal lage en film om kjærlighet og hvordan det er å jobbe med partneren i fjellet, så må jeg tørre å vise følelser og vise at det faktisk er tungt noen ganger, sier Sofia.
Skifilmer er ofte veldig fokusert på det positive med et liv på fjellet, der folk er du er «stoka».
– Mange av oss har faktisk mistet noen, men det er ikke så mange som snakker om det. Så jeg er stolt over at jeg hadde mot til å åpne opp og ikke kutte intervjuet mens jeg gråt, selv om jeg nesten gjorde det. Ellers må jeg si at jeg er stolt av meg og Jacob. Vanligvis er det bare han og jeg på fjellet og vi pleier på spøk å si at vi er «verdens minste produksjonsbyrå», fortsetter hun.
– Krangler du og Jacob? Dere virker så harmoniske.
– Haha, vi krangler definitivt. Jeg tror det er uunngåelig med partneren din. Vi tilbringer nesten all tiden vår sammen og bor i en bil, så selvfølgelig går vi hverandre på nervene. Jeg tror det meste av frustrasjonen kommer fra meg når jeg blir redd på fjellet. Jeg liker å kjøre slake fjell - noe som gjør at jeg noen ganger kan bli redd og tar frykten ut på ham, da vi er ganske ofte i miljøer. som er ganske ekstreme, sier Sofia.
– Det kan virke som du liker Norge ganske godt. Det er jo her ganske mye!
– Haha, ja, jeg skjønner at det virker sånn. Men det er også helt sant! Jeg har tilbrakt så mye tid i Alpene og Nord-Amerika i min karriere, men innså de siste årene at Norge har den vakreste og også den mest interessante skikjøringen, sier Jacob.
Det er mindre stress med pudderjakt og brattkjøring, ifølge den rutinerte svensken. Han opplever det norske skimiljøet som avslappet og imøtekommende.
– Det er sannsynligvis fordi det er så mange utrolige steder å oppleve her, mange uutforskede fjell og mange nye turer. Forrige sesong vokste hitlisten min ganske mye, så det ville være synd å ikke komme tilbake og fortsette å krysse av ideer. Også må jeg si at muligheten for god surfing her i Norge er en avgjørende faktor for å være her. Før fikk jeg aldri surfe i skisesongen, men nå klemmer jeg inn noen dager her og der.
– Er det noen områder du liker spesielt godt?
– Veldig vanskelig å ikke si Lyngen, men det er nok fordi vi har tilbrakt mest tid der. Det er bare noe med måten fjellene ser ut. Skikjøringen her plasserer seg perfekt mellom brattkjøring og frikjøring for meg. Men jeg liker også Sunnmøre veldig godt. Dessverre fikk vi mest vårsnø da vi var der, men vi planlegger å komme tilbake litt tidligere i år og kjøre noe fjellsider jeg har sett meg ut, sier han.
– Hvorfor flytter dere ikke bare hit?
– Haha, sant! Vi har mye familie og venner i Sverige. Det hadde vært litt trist å reise og vi gleder oss alltid til å komme «hjem» etter sesongen. Men vi drømmer om et feriehus i Nord-Norge.
– Hva er du mest fornøyd med når det kommer til filmen?
– Det jeg er mest fornøyd med er faktisk variasjonen av kjøring. En god blanding av leken frikjøring, store linjer og brattkjøring. Jeg er også veldig glad for å endelig være med i en film som har en litt mer interessant historie. Det blir utrolig ensformig i skifilmverdenen, sier Jacob Wester.
– Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd på ski i filmen?
– Det enkle svaret er Jiehkkevarri, men det føltes litt som om det var Kristers dag (Krister Kopola).
Skikjøringen på Jiehkkevarri er nemlig snowboarder Krister Kopolas store prosjekt fra forrige vinter. Et prosjekt som både han og Nikolai Schirmer lagde egne filmer på i vinter.
Linjen fra Jiehkkevarri ble dessuten premiert med «line of the year» av Le festival du film de montagne
– I og med at film-prosjektet til Krister handler om Jiehkkevarri. Så der følte jeg meg litt mer som en tag-along enn en av sjåførene i crewet. Det var fortsatt en helt fantastisk dag, og jeg er så takknemlig for at jeg fikk være en del av den. Men jeg er mer stolt og fornøyd på dager hvor jeg gjør noe stort alene. Avslutningsklippet på Nordsiden av Store Lenangstid ved soloppgang for eksempel, sier Jacob.
– Hvordan har filmen blitt mottatt?
– Vi har bare fått god kritikk så langt. Det er litt deilig at mange foreldre og folk utenfor skimiljøet tar kontakt og takker for filmen. For at den ga dem noe de kunne forholde seg til. Alle kan forholde seg til å være bekymret for at en annen person gjør noe farlig.
– Kommer det en ny film fra Norge?
– Ja, og ja. Nytt filmprosjekt er i gang, pluss en liten serie med episoder for youtube. Vi har en litt annen vinkling på den type skikjøring som jeg ønsker å vise frem, og jeg har som sagt en lang liste med fjell å krysse av.