/ Nyheter

Sommeråpent

Noen sier at sommer ikke er bra. De sier at sommertid er surrogattid der det handler om døyve smertene og lure seg selv.

Sist oppdatert: 20. juli 2010 kl 14.33
SOL I SINNET: Kom deg ut og samle på sommerminner! Bilde: Jan Petter Aarskog
SOL I SINNET: Kom deg ut og samle på sommerminner! Bilde: Jan Petter Aarskog
Lesetid: 4 minutter

Sannheten er at vi ikke hører hjemme i sommeren, sier de. Vi er fiskere på en sandstrand, vi er hedninger på bedehuset, vi er de som går altfor mange runder med oss selv – når tribunene er tomme og alle har gått hjem for å spise taco og se på Sommeråpent på Nrk. Kanskje de har rett? Vi er ikke skapt for flått og fjesing og agurknytt og kroneis og små halvlitere med øl som blir dovent før en klysete svenske med barbert pung sier: ”Ja, så där – det blir søttinio spenn, tack!”. Det eneste som hjelper er å trø inn i illusjonen om den perfekte sommer uansett. Din utfordring er å bestemme deg for hvilken sommer du vil ha – ja, der har du spørsmålet: Hvilken sommer vil du ha?

Stå opp tidlig, sykle med kortermet skjorte eller sommerkjole til sommerjobb, helgejobb, fastjobb eller morfaren din som vil at du skal male huset hans og forstå at en timelønn på 50 øre var solide greier den gang da Hitler drømte om skjeggvekst og kongeriket Norge var en lang potetåker med mye stein i og helter på ski het Frithjof og ikke Seth eller Hugo eller CR?

Gå på fjelltur til en turistforeningshytte og smak joikakaker for første gang og hils på et tysk ektepar med rare fleecejakker og praktiske frisyrer som spør intrikate spørsmål om friluftsloven og Statens pensjonsfond utland og leser Stig Larsson og tror de er de mest unike i verden?

Reis til drømmefjellet ditt og finn den siste snøen og gå opp og ned og logg minst tretten telemarksvinger, tre 180-er og stopp på en bensinstasjon og kjøp impotente wienerpølser og les en artikkel i Dagbladet om at flått og brunsnegler er et samfunnsproblem på linje med HIV og global oppvarming?

Gå uten sokker en hel måned og tenk at tærne dine trenger lys og luft og Reef-sandaler som du kjøper for 699 kroner fordi de har brusåpner og demping og gir en følelse av strand, hvite surfbrett, turkise bikinier, en ny sang av Jack Johnson og bølger som aldri vil dø?

Dra på hyttetur og ligg på et svaberg og fisk en lyr og en sei og en makrell og stek den på grillen og server med poteter og rømme og hvitvin og la sola synke i havet og le av dem som fortsatt synger postgirobyggsangen ”En solskinnsdag” i fullt alvor?

Sus avgårde på en terrengsykkel gjennom skog og over mark og sluk fluer og plussgrader og spindelvev og stopp i solsteiken og innhaler lukten av dampende furu og klassisk norsk gjørme og juble høyt til tause trestammer og en bærplukker med olivengrønn Fjellräven-jakke og rare dongeribukser?

Skriv postkort fra uansett hvor du er i verden og fortell om en Larsons Gale Verden-vits og at du savner dem du er glad i?

Dra til California og les Charles Bukowski og drikk deg like full som Henry Chinaski og ta bilder av en bensinpumpe og whitetrash-damer som har små pupper, usunt kosthold og et smalt syn på USAs rolle i utenrikspolitikken og Kinas rolle i verdensøkonomien, men en veldig fin stemme når hun synger Neil Youngs ”The Needle And The Damage Done” og få juling av en som er enda tøffere enn deg og kom hjem og fortell en røverhistorie som nesten kunne vært sann om at du traff Øystein Greni på en strand i The OC?

Ikke gjøre en dritt og se bomullslette skyer cruise over en sporadisk solfylt himmel med lavtrykk, aske og skygger mens du tenker på at nå er nå og hun/han du er forelska i er totalt (u)oppnålig og hvis bare det klaffer på kjærlightesfronten skal du aldri klage på noen ting som helst og like etterpå du har tenkt disse tankene treffer du den utkårede og huden er solbrun og myk og det er smil og glimt i øyet og fuglene synger og verden er et magisk sted hvor du tiden ikke går fra deg – den kommer til deg?

Du velger.

God sommer!

Artikkelen er står på trykk under vignetten Siste tur i Fri Flyts sommernummer. Siste tur er Alexander Urrang Hauges faste spalte i bladet.

Publisert 20. juli 2010 kl 10.02
Sist oppdatert 20. juli 2010 kl 14.33
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen