/ Nyheter

Kjøp god samvittighet

Flytrafikk, kjøttspising og biltrafikk har mye av skylda for den globale oppvarmingen. Kjøp deg bedre samvittighet ved å betale for skadene livsstilen din påfører klimaet.

Sist oppdatert: 13. mai 2008 kl 11.17
KLIMATRUSSEL: På mittklima.no kan du kjøpe deg bedre samvittighet for flyreisen. Ill: Atle Hansson.
KLIMATRUSSEL: På mittklima.no kan du kjøpe deg bedre samvittighet for flyreisen. Ill: Atle Hansson.
Lesetid: 3 minutter

Jordkloden blir stadig varmere. Ekstremvær blir hyppigere, vinteren kortere og flere skisteder står i fare for å ikke få snø. Den nye klimarapporten fra FN er dyster lesing for alle som drømmer om hvite, snørike vintrer. Mye av årsaken til den globale oppvarmingen er utslippene av klimagassen CO2. For å hindre at gjennomsnittstemperaturen øker ytterligere de neste årene har forskerne slått fast at utslippene av den forurensende gassen må reduseres dramatisk. Industrien står for størstedelen av utslippene, men som privatperson bidrar du til utslippene hver gang du flyr eller kjører bil.

– Flyreiser er noe av de verste klimaødeleggelsene du gjør som privatperson. Effekten av drivhusgassene fra fly er spesielt sterke fordi gassene slippes ut i høyere luftlag, forteller Gunnell Sandanger i Framtiden i våre hender.

Hun er prosjektleder for nettsiden mittklima.no. På den siden har du mulighet til å betale for skadene flyreisen din påfører miljøet.

– Utenriks luftfart har i dag ikke miljøavgifter og dette er et stort problem. På mittklima.no kan du gå inn og betale kjøpe en klimabillett som veier opp for utslippene fra flyreisen din. Det blir dermed en måte å betale riktig pris på for flyreisen på, forteller hun.

Nettsiden mittklima.no inneholder en kalkulator som regner ut hvor stor skade flyreisen din gjør på klimaet. I kalkulatoren skriver du inn hvor du flyr fra og hvor du skal reise til. På bakgrunn av distanse, flytype, gjennomsnittsbelegg og drivstofforbruk, regner den ut hvor mye klimagasser som slippes ut, og hvor mye du bør betale for å rette opp disse skadene.

– Vi klarer ikke å gjøre noe med utslippenehver enkelt flyreise, men vi mener at klimabilletten bidrar til å veie opp for utslippene. Inntektene fra klimabillettene brukes til å støtte klimaprosjekter i fattige land der vi bytter ut forurensende energi med mer miljøvennlige energikilder, forteller hun.

I motsetning til utenriksreiser, betaler alle som flyr innenriks i Norge en miljøavgift på 52 øre per kilometer. Ifølge prosjektlederen for mittklima.no er ikke dette heller nok til å bøte på ødeleggelsene.

– Vi oppfordrer derfor alle, uansett om de skal fly innenriks eller til utlandet å kjøpe klimabilletten for å gjøre opp for utslippene sine. I tillegg bør alle vurdere om de kan reise langsommere og fly mindre. Dra heller på litt færre turer og bli lenger på hvert sted.

TO EKSEMPLER

- Fly Oslo - Cape Town (t/r) for å surfe.

Denne reisen er på drøyt 20.000 kilometer og i følge klimakalkulatoren slipper hver passasjer ut 5000 kilo. For dette må du på mittklima.no betale 962 kroner.

- Fly Oslo – Zürich (t/r) For å stå på ski:

Denne reisen er på 2858 kilometer og i følge klimakalkulatoren slipper hver passasjer ut omtrent 572 kilo CO2. For dette må du på mittklima.no betale 110 kroner.

Denne saken var på trykk i fjorårets utgve av Fri Flyt. Prisene på reisene er oppdatert

Publisert 13. mai 2008 kl 11.14
Sist oppdatert 13. mai 2008 kl 11.17
annonse

Relaterte artikler

annonse
Ole Christian Mork Fri Flyt
Flere gjester hos SNØ enn i fjor sommer

Økning i antall sommergjester hos SNØ

Shishapangma Kristin Harila rekord
Besteg Shishapangma

Rotteracet har startet

LIGHT LINES: Pengene fra auksjonen av bildet fra Store Ringstind i Jotunheimen skal gå til kampen mot utbyggingen.
Bruker fotoprosjekt i kamp mot regjeringens planer

Auksjonerer bort bilde i kampen mot myndighetenes omdiskuterte planer

KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen