BRA TRØKK: Det er ikke rent sjeldent nordvesten klinker til på Jæren. Da er det få plasser som kan varte opp med bedre forhold for windsurfing. Bilde: Anne-Christine P. Meling
Lesetid: 7 minutter
Veteransurfer Jan Erik Jensen er ikke sjelden å se i bølgene på Jæren eller ved Bore rundt Stavanger, alt avhengig av vær og vind. Best liker han seg blant bølgene nord for Jærens rev.
– Det er jo selvfølgelig veldig avhengig av hvor bølgene og vinden kommer fra, hvor bra det er der, men det er nok det beste stedet i Stavanger-området, forteller den ivrige surferen.
Ellers så surfer Jensen gjerne på Bore, ved Borestranda. Når sandbankene der er gode på høsten, synes han det er en høydare.
– Likevel er det stort sett bedre når det er rullestein, for eksempel ved Reve, som tåler en del vind fra sørvest. Det er det jo mye av. Men det er sjelden det fungerer der på sommeren, legger han til.
Dynamikken i været og havet
Jensen mener at det beste med surfingen må være opplevelsene og følelsene det gir. Han liker også at det er en fin mulighet til å lære seg dynamikken i været og havet, og i livet under havoverflaten.
– Det henger litt sammen. Jo mer du forstår, desto bedre er surfeopplevelsen. Det å stå på brettet og surfe er en så vanvittig liten del av hele opplevelsen, forteller han.
– Jeg vet ikke hva som driver meg til å surfe. Finnes det egentlig noe bedre alternativ? spør Jensen.
Surf
REVE
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Rett syd for Bore og lett synlig fra veien. Passer best for litt erfarne surfere, og har en ride på mellom 50 og 100 meter.
VIGDEL
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Ligger ved Hellestø mellom Ogna og Bora, sørvest for Stavanger og Sola, vest for Sandnes. Dette surfestedet passer best for litt erfarne surfere, og har en kort ride.
Ligger ved Randaberg, nordvest for Stavanger, på Jæren. En nydelig strand, som alt for sjeldent brukes. Perfekt sted for farts- og jibbetrening.
YTRE HAFRSFJORD
Beste vindretning: Sør, sørvest, nord, nordvest
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Vest for Stavanger, på Jæren. Her fungerer stort sett alle vindretninger. Dette er et perfekt sted for nybegynnere.
LIAPYNTEN
Beste vindretning: Nord, nordvest, sør
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Ligger sørvest i Stavanger, på Jæren. Dette er tilholdssted for Sola Brettseilerforening.
HAFRSFJORD
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Denne spoten finner du sørvest i Stavanger, på Jæren.
FRØYSTADBUKTEN
Beste vindretning: Nord, nordøst, sør
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Frøystadbukten befinner seg sør for Stavanger, ved Gausel, på Jæren.
SOLA
Beste vindretning: Nord, nordvest, vest, sørvest
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Sola ligger sørvest for Stavanger, på Jæren. Spoten brukes av både kitesurfere og brettseilere.
LONGBOARD
FROASTØLVEIEN
Ligger nordvest for Stavanger by, vest for Gjerdeveien. I nærheten av indre Tasta. Dette er en bred og lang bakke, så passer ypperlig for den som er hypp på å cruise litt.
CHRISTIAN BJELLANDS GATE
Nordvest for Stavanger by, i nærheten av Stemmen Idrettsplass, ved Bjergsted. Lang og bred bakke, fin for å cruise på.
PØLSESVINGEN
Sørøst i Stavanger, på østsiden av Hillevågsvatnet. Denne bakken er en gangsti, dermed er den ganske smal. I tillegg er den litt bratt og har fin asfalt.
REVHEIM
Ligger vest for Stavanger, på vestsiden av Store Ståkkavatnet, ved fylkesvei 408. Dette er en fin bakke for både cruise, downhill og freeride. Den har tre svinger, hvor høyresvingen fungerer greit til å øve predrifts i. Her er det god asfalt.
MORGEDAL
Ligger vest i Stavanger, mot Madla på Morgedalsveien. Dette er en av Stavangers beste og mest populære nybegynnerbakker. En lang, slak og bred bakke som er perfekt for å lære seg sliding.
FOLKEVISEVEIEN
Denne veien ligger sørvest i Stavanger, rett ovenfor universitetet. Det er en oversiktlig og bratt bakke perfekt til sliding og predrifts. Det er noe trafikk i området.
URBAN SLIDEBANE
Sørvest i Stavanger, ved Folkeviseveien rett ovenfor universitetet. Dette er en to meter bred sykkelsti, med gress på begge sider. Det er flere svinger som er gode til å ta slides i. Asfaltkvaliteten er litt varierende, alt fra bra til litt mindre bra.
BRUSTADBUBAKKEN
Ligger på Ullandhaugveien ved Ullandhaugen, sørvest i Stavanger. En downhillbakke som passer best for viderekomne. Det bør kun kjøres her på kveldstid eller rolige dager, da stedet er ganske utsatt for trafikk.
GRANNESBAKKEN
Ligger på vestsiden av universitetet. Dette er en bakke med god lengde og varierende asfaltkvalitet. Vær obs på utkjørsler og parkerte biler.
UiS-BAKKEN
Denne bakken finner du på Kristine Bonnevies vei, på vestsiden av universitetet. En utmerket nybegynnerbakke for dem som vil øve seg på tucking. Det kan være lurt å stoppe på bussholdeplassen før rundkjøringen. Pass på kumlokk og en avløpsrist ved det ene krysset nede i bakken.
NATOBAKKEN / AUSTTUNVEIEN
Ligger sør for Stavanger, vest for Boganesvika og forbi Gausel. Her er det nesten ingen trafikk, fin asfalt og man får god fart ved midten av bakken.
Stisykling
SØRMARKA
Sørmarka ligger sør for Stavanger sentrum. Den ligger ganske sentralt i Stavanger, og det er mange måter å komme seg til dit på. For eksempel sykle fra kunstisbanen, parkere ved Oljedirektoratet, eller man kan komme via Ullandhaug, Mariero og Hinna.
Stiene finner du langs turveiene i marka. Stiene her er mange, og de går på kryss og tvers i hele marka. Så her er det bare å velge og vrake. Terrenget her er veldig variert. Det er både mange oppover- og nedoverbakker. Stiene man kan sykle på er ganske samle, og noen er vanskelige på grunn av røtter og gjørme.
Det skal være vanskelig å gå seg bort i denne skogen, da den har passelig størrelse. Det kan være gøy og spennende å prøve den første og beste stien du finner, og se hvor du havner. I Sørmarka kan du sykle så lenge du orker.
HÅLAND
Ligger i Sola, sørvest for Stavanger. Kjør sørover fra Sola sentrum, via Solastranden og Ølberg mot Håland, da finner du fram. Hålandsskogen ligger ved Håland skole, og det er mange stier som starter ved utkanten. Også her er det flust av muligheter for ivrige stisyklister. Det finnes brede turveier og små stier.
Rutene er alt fra enkle til svært teknisk krevende, alt etter hva man ønsker. Her er det endeløse muligheter for å sykle, og det er bare å bruke evne og fantasi for å komme seg fram.
Klatring
DALE
Ligger litt sørøst for Stavanger, ved Hommersåk. Dette er et klatrefelt av ypperste klasse, og det tilbyr helt opp til 110 ruter med god kvalitet. Det er loddrette vegger her, med mye rissklatring på kiler. Det finnes også en del boltede ruter, og miksa ruter. Klatringen er variert, men de fleste veggene er vertikale, med noen deler av overheng. Her er det klatring for den som vil kose seg, og klatring for den som vil utfordre seg selv. Dalehammeren har boltede ruter, og her kan man også klatre på topptau. Denne veggen passer bra for nybegynnere.
BERSAGEL
Bersagel befinner seg øst for Stavanger, like ved Hommersåk. Dette er en et felt som ble oppdaget for over 20 år siden, Her er det overhengende vegg, men også klatring på sva i to taulengder. Feltet har rundt 70 ruter, og de aller fleste er boltet. Veggen er vestvendt, har kveldssol og ligger i fine omgivelser.
OLTEDAL / SØPPELSTEINENE
Ligger sørøst for Stavanger, vest for Sandnes. Her er det klatring på store steiner som står i ei myr. Det fins rundt 70 ruter, og de er mellom seks og 20 meter lange. Alle rutene er boltet, bortsett fra en. De er gradert fra 4 og helt opp til 9-. Dette er et felt som passer bra for nybegynnere. Gummistøvler kan være en fordel da myra er veldig våt.
NORDLAND
Sørøst for Stavanger, like vest for Sandnes, ved Storavatnet. Det er enkelt å finne fram hit. Rundt 60 ruter finnes på dette feltet, og veggen er bratt og vestvendt. Den har både kile- og bolteruter, som er gradert fra 5 til 8.
SNØVEGGEN
Snøveggen ligger sørøst for Stavanger, sørøst for Hommersåk, ved Ryfylkeveien. Navnet har veggen fått etter kalksteinsutfellinger som dekker store deler ev den og gjør den hvit. Det er et bratt felt, som ligger i naturskjønne omgivelser og som har fine fjellformasjoner i deler av veggen. Her finnes det ruter med vanskelighetsgrad 5+ til rundt 8.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.