Skifter rute

Ivar Tollefsen, Robert Caspersen, Trond Hilde og Stein-Ivar Gravdal er godt i gang med årets norske klatreeventyr i Antarktis. Allerede etter en uke har ekspedisjonen skiftet mål for turen, melder nettstedet www.gamme.no

Sist oppdatert: 10. november 2006 kl 13.44
– Østveggen ser nesten helt umulig ut å klatre... Utdrag fra Ivar Tollefsens rapport.
– Østveggen ser nesten helt umulig ut å klatre... Utdrag fra Ivar Tollefsens rapport.
Lesetid: 3 minutter

Alt ligger til rette for en fantastisk tur, sier Ivar Tollefsen i lydrapporten etter alt utstyr er sjekket og gjengen er klar for avreise.

Gjensynet med Antarktis var tydelig etterlengtet, og Tollefsen uttrykker stor begeistring ved å være tilbake. Ekspedisjonen har sålangt opplevd fint og klart vær, men kaldere enn forventet.

Etter å ha kommet inn til foten av ulvetanna snur optimismen og ekspedisjonen får seg en trøkk. Med en lavmælt tone i stemmen forteller Tollefsen på en lydrapport:

– ... østveggen ser nesten helt umulig ut å klatre.. den er nesten fri for formasjoner.. det finnes verken riss eller andre systemer å klatre..

Den enorme østveggen ble finkjemmet og studert den neste dagen, men det var ingen tegn til noe å henge fingrene i. Målet deres syntes umulig å klatre, selv for norges klatrekonge Robert Caspersen. Ekspedisjonens mål dreide derfor over til å bestige fjellet via nordveggen.

– Mye har forandra seg siden 1994, da var det flotte snøfelt og snø til knes, mens nå er det bare blåis. Og vind hadde vi ikke i '94, nå blåser det jevnt 15-20 sekundmeter, forteller Tollefsen.

Både Caspersen og Tollefsen klatret nordvestryggen i 1994, mens Trond Hilde og Thomas Cosgriff måtte gi opp i nordveggen etter tre ukers slit. Trond får nå sjansen til revansj.

– Ganske loddrett, litt løse flak innimellom, men ellers relativt solid og bra fjell, beretter ekspedisjonslederen om klatreforholdene etter å ha startet klatringen.

De siste oppdateringene forteller at kvartetten har fått alt utstyret opp i veggen, og har avansert til 150 meter over bakken. Været skifter mellom streng kulde og sterk vind til behagelige klatretemperaturer når solen varmer i fjellveggen.

Ulvetanna er selve dronningen i fjellområdet Fenriskjeften i Dronning Mauds land. Fjellet har sålangt bare en bestigning - av Tollefsen selv, i kompani med Nesheim og Caspersen. I 1993/94 besteg besteg de tanna fra nordvestryggen, mens de denne gang sikter mot den største veggen av dem alle - østveggen. Østveggen på Ulvetanna er blant de høyeste vertikale fjellvegger i verden og utvilsomt den største og mest krevende noensinne forsøkt klatret i Antarktis.

Ivar Tollefsen har tidligere ledet to klatreekspedisjoner til Antarktis. Vinteren 1993/1994 organiserte han en trettenmanns ekspedisjon til Dronning Mauds land, hvor de navigerte seg ved hjelp av flyfoto inn til fullstendig ukjent område som viste seg å være et fantastisk klatremekka. "Norges høyeste fjell", Jøtulkyrkja (3148 moh) ble klatret, sammen med et tyvetalls andre førstebestigninger, før ekspedisjonen satte øynene på selve dronningen - Ulvetanna. Etter 11 dagers klatring nådde Nesheim, Tollefsen og Caspersen toppen via nordvesteggen.

Neste klatreprosjekt i Antarktis var i 1996/97, også ledet av Tollefsen. Denne gang klatret han sammen med Staver, Aastorp og Caspersen i det 800 meter høye, frittstående granittårnet Rondespiret (2427 moh). Bestigningen tok i alt hele 17 dager.

Publisert 10. november 2006 kl 13.43
Sist oppdatert 10. november 2006 kl 13.44
annonse

Relaterte artikler

SMALT OG LUFTIG: Det er en helt spesiell følelse å stå på toppen av en smal og spiss pinakkel Her fra superklassikeren Bladet i Molladalen på Sunnmøre. Foto: Håvard Myklebust
Luftige tindenåler

Norges fineste pinakler

VANSKELIG OG LITT FARLIG: Henning Eidsheim følger på cruxlengden på Luft, vind og ingenting i vestveggen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Foto: Tuva Stavø
Direktestarten på Luft, vind og ingenting (8)

Knallhard bestigning på Storen

En ferie med kiler, buldring og tinderangling

Klatreparadiset i Romsdalen: En guide til de beste rutene

PÅ KANTEN: Toppen av Nordre Trolltind er godt eigna for overnatting, men manglar rekkverk. Henning Svoren studerer ruta opp Nordaustegga på Store Trolltind i den siste kveldssola. Foto: Ståle Johan Aklestad
Nordaustegga på Store Trolltind

– Føler fjellet vil spytte meg ut i lufta

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
Komplette favoritter fra nord til sør

De beste stedene å klatre i Norge

annonse
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen