Det tøffeste gjenstår

Den svenske eventyreren Fredrik Sträng nærmer seg verdensrekord til å raskest bestige 7 summits – Hvert av de høyeste fjellene på jordens syv kontinenter. Men den tøffeste utfordringen gjenstår fortsatt for den fryktløse svensken.

Sist oppdatert: 12. oktober 2006 kl 13.01
SYK ETTER HØYDE: Fredrik Sträng på toppen av Mt. Everest. Nå gjenstår to topper.
SYK ETTER HØYDE: Fredrik Sträng på toppen av Mt. Everest. Nå gjenstår to topper.
Lesetid: 3 minutter

Andrew Slater fra Storbritania innehar rekorden på 288 dager, og om det vil seg, kan Fredrik slå denne rekorden med 100 dager. Men sykdom, skader, geriljia og kranglete myndigheter har satt kjepper i hjulene for Fredrik. Nå står han fremfor sin tøffeste oppgave i det han skal klatre de gjenstående fjellene Aconcagua i Sør-Amerika og Vinson i Antarktis.

– Jeg forventer ingen nåde fra disse fjellene, og spesielt vanskelig kommer Aconcagua til å bli, sier Fredrik og tenker på det forferdelige været han kommer til å møte. Kulde ned mot 50 kuldegrader, orkanvinder og kraftige snøfall.

– For at jeg skal slå rekorden, blir jeg nødt til å klatre dette fjellet på vinterstid. Da stilles det store krav, ettersom vårt team vil være alene på Aconcagua og det er ikke mulig å tilkalle hjelp, forteller Fredrik.

Det har vært mye motstand på vei mot rekorden. Våren på Mount Everest var det nest verste året gjennom historien. Hele 14 mennesker omkom, og Fredrik begrunner dette med det gode været.

– Det gode været på Everest i våres gjorde at klatrere som egentlig ikke hadde noe å gjøre der forsøkte seg på fjellet og tok for store sjanser.

Da Fredrik Sträng senere var i Alaska for å bestige sitt andre fjell. Denali, ble de nødt til å bestige toppen i dårlig vær.

– Været var det verste på ti år, og for å rekke tidstabellen, ble vi nødt til å bestige i dårlig vær, forteller Fredrik videre.

– Da han skulle bestige sitt tredje fjell i serien, Carstensz pyramide i Indonesia, så truet en gerilja med dødsstraff for de som ville bestige fjellet via jungelen. Fredriks ekspedisjon ble tvunget til å benytte helikopter.

– Herfra bar det til Russland og Europas høyeste fjell, Elbrus, men ambassaden nektet å gi ham visum.

– Jeg måtte reise 6 ganger til den russiske ambassaden. Hele 2400 kilometer fram og tilbake for å få visum.

– Med bare to dager til gode, kom Fredrik til toppen og nå ventet Afrikas tak, Mount Kilimanjaro.

– Jeg sa at det eneste som kunne stoppe meg her var salmonella. Ironisk nok ble jeg matforgiftet på fjellet og måtte fly hjem, men jeg kom meg til toppen.

Dagene før avreisen til Sør-Amerika og sin hardeste oppgave til nå, er den seige svensken i full gang med å hente seg inn fra matforgiftningen. Den 15. oktober reiser Fredrik til Sør-Amerika og regner med å komme hjem igjen 7. desember.

7 Summits er:

Mount Everest, 8850 meter, Asia,

Denali, 6194 meter, Nord-Amerika,

Elbrus, 5642 meter, Europa,

Carstensz pyramid, 4884 meter, Oceania,

Kilimanjaro, 5895 meter, Afrika,

Aconcagua, 6962 meter, Sør-Amerika,

Vinson Massif, 4897 meter, Antarktis.

Publisert 11. oktober 2006 kl 10.56
Sist oppdatert 12. oktober 2006 kl 13.01
annonse

Relaterte artikler

SMALT OG LUFTIG: Det er en helt spesiell følelse å stå på toppen av en smal og spiss pinakkel Her fra superklassikeren Bladet i Molladalen på Sunnmøre. Foto: Håvard Myklebust
Luftige tindenåler

Norges fineste pinakler

VANSKELIG OG LITT FARLIG: Henning Eidsheim følger på cruxlengden på Luft, vind og ingenting i vestveggen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Foto: Tuva Stavø
Direktestarten på Luft, vind og ingenting (8)

Knallhard bestigning på Storen

En ferie med kiler, buldring og tinderangling

Klatreparadiset i Romsdalen: En guide til de beste rutene

PÅ KANTEN: Toppen av Nordre Trolltind er godt eigna for overnatting, men manglar rekkverk. Henning Svoren studerer ruta opp Nordaustegga på Store Trolltind i den siste kveldssola. Foto: Ståle Johan Aklestad
Nordaustegga på Store Trolltind

– Føler fjellet vil spytte meg ut i lufta

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
Komplette favoritter fra nord til sør

De beste stedene å klatre i Norge

annonse
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen