En ny type kite på 1,5 kilo pakker så smått at den får plass i topptursekken.
– Dessuten har de nye snøkitene har ekstremt effektive sikkerhetsløsninger som gjør at du enkelt legger den ned på toppen av Uranostinden, sier kiteekspert Håkon Mæland.
TOPPTURENTUSIAST: Den rutinerte kiteren Håkon Mæland venter fortsatt på at det norske toppturfolket begynner å benytte seg av kiter for komme seg raskere tip toppen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
Vi har ikke helt sett det her hjemme enda, men i Alpene har populariteten for toppturer med kite eksplodert.
I stedet for å bruke timevis for å komme seg opp til toppen av fjellet, går turen på minutter. De dyktigste kommer seg opp på fjell, som tidligere ble ansett som umulig for en kiter å bestige.
– Vet ikke om du så den videoen med Johan Civel og Hugues Baume som dro seg opp en 50-graders renne? Det hadde tatt noen timer å komme seg opp dit på tradisjonelt vis, sier den svært rutinerte kiteren Håkon Mæland, som blant annet refererer til filmen du ser lenger ned i saken, der de to franskmennene kommer seg opp en ekstremt bratt renne i fjellet Trois-Évêchés i nærheten av Serre-Chevalier med hjelp av kite, på bare noen få minutter.
På toppen legger de ned kiten, putter den i sekken og kjører ned igjen, før de bryter seg på et nytt hårete prosjekt i nærheten.
Under gunstige vindforhold, kan man med rett teknikk altså tilbakelegge 1000 høydemeter med en kite i løpet av 10 minutter.
– De nye kitene som er designet for nettopp dette, er laget med én duk i stedet for to, som jo er det vanlige for dedikerte snøkiter. Det gjør at vekten blir redusert til 1,5 kilo, samt at de kan pakkes veldig smått. Nå får du plass til kiten i topptursekken sammen med alt det andre du skal ha med deg på topptur, sier Mæland og påpeker likevel at den aller viktigste egenskapen til disse kitene er det nye sikkerhetssystemet.
– For at man skal kunne drive rimelig trygt med topptur med kite er man avhengig av et system der kreftene i kiten slipper umiddelbart på pilotens kommando, sier Håkon Mæland.
Mæland jobber til daglig som fotograf, men er også involvert i utviklingen av kiter hos det anerkjente merket Ozone. Mæland har hatt en finger med i spillet hos flere av modellene
Singleskin-kitene han snakker om heter Ozone Explore. Konkurrenten Flysurfer lager også slike typer kites, med modellen Peak.
– Vekt og størrelse er viktig, men designet har også åpnet opp for nye muligheter i sikkerhetssystemet, fordi man nå kan kollapse kiten ekstremt effektivt. Kitene har fem liner, der den femte er en sikkerhetsline festet i en tversgående line i selve kiten. Den er trukket fra den ene enden til den andre gjennom alle lamellene. Drar man i den, blir kiten som et trekkspill og legger seg død umiddelbart. Det gjør at du kan dra på fjell man ikke ville prøvd seg på tidligere, sier Mæland og trekker frem Uranostinden (2.257 moh) som et eksempel. Derfor mener Mæland også at de nye single-skinkitene har revolusjonert mulighetene for topptur.
Spesielt på toppturer med lange anmarsjer, ser Mæland potensialet i topptur med kite. Det er ikke få slike fjell i Norge, der det kan ta timer å bare komme seg inn til roten av fjellet.
– Hvor bratt folk ønsker å kjøre med kiten, får nivået og forholdene bestemme, sier Mæland og understreker at det at man kiter ikke må gå på bekostning av sikkerhetsvurderingene som alltid skal taes på topptur.
Det er fort gjort å føle seg som er verdensmester når en har en kite i nevene og ser mulighetene for å plukke en topp og komme ned igjen før tradisjonelle toppturfolk har rukket å si «skredfare».
– Det er ikke så viktig hva fjellet heter lenger. Om det er 200 eller 700 høydemeter trenger heller ikke ha noe å si. De færreste går toppturer på fjell som vi kan ha glede av, men som gir fantastiske skiopplevelser. Det tar bare noen minutter å komme seg opp uansett, sier Mæland som sier han er mye på topptur i fjellområder som ellers bare møter fjellskifolk med pulk.
– Så skal man selvfølgelig ikke undergrave opplevelsen av å kite. Blåser det mye, så foretrekker jeg det fremfor å gå topptur i samme værforhold, fortsetter Mæland som innrømmer at det først er de siste versjonene av single-skin-kiter som tilfredsstiller kresne kitere. De første versjonene oppleves som litt seige, men gjorde likevel jobben når man skulle ta seg fra A til B.
Camilla Ringvold er blant landets mest rutinerte kitere. Hun har kitet Grønland på tvers flere ganger, krysset Atlanterhavet (!), deltatt på Vake over Finmarksvidda og holdt hundrevis av kitekurs på Hardangervidda. Likevel er hun ikke helt klar for å gjøre om kiten om til feller helt enda.
– Kiten et kjempegodt verktøy til å klatre fjell om man ønsker å utforske det. Men det krever masse erfaring, både bak kiten og kunnskap om lokale forhold, vær, vind og snø. Jeg tenker at kiten for mange og meg selv, er eller kan være et «i tillegg til» verktøy - det trenger ikke være enten eller. Jeg kan fint gå på toppturer i Jotunheimen, men kanskje jeg har med en kite i pulken eller sekken for å komme raskere frem mellom toppene, så jeg kan få tatt fler, eller få mer valgfrihet, sier Ringvold.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.