BUSINESS AND PLEASURE: Ringvold har stort sett brukt hele sitt voksne liv på å kite. Både som hobby og gjennom jobb. Foto: Haakon Mæland
Lesetid: 5 minutter
– Dette er femte gangen jeg er her. Hvem hadde trodd at en «hoppe på tur» i siste liten i 2014 skulle bli starten på alle disse fine turene på Grønland, sier Camilla Ringvold.
Nå bryter hun seg på nok en ekspedisjon over isødet, med utfordringer som isbjørner, sprekker og fremmedordet sastrugi - forhøyninger i snøen dannet av vinden. Et fenomen man blir godt kjent med på kite-ekspedisjon over Grønland - og som kan gjøre det pyton med pulken etter seg. Her på ute kan disse bli 30 - 50 cm høye.
Det var den svært rutinerte polfareren Ronny Finsås, som inviterte henne med til Grønland første gangen hun krysset seg over innlandsisen fra sør til nord. Siden den gangen har jenta fra Asker blitt hekta på Grønland.
Nå er hun altså tilbake for å kite over isen for femte gang.
– Målet er alltid det samme - at den jeg reiser med og jeg kommer hele hjem og har en fin tur. Deretter blir radarvarslingsstasjonen DYE 2 vårt første delmål, før vi setter snuten mot Qaanaaq i nord, sier Ringvold til Fri Flyt, kun timer før eventyret starter.
Den lille bygda Qaanaaq er blitt kjent gjennom NRK-serien «Jens og Isak på tynn is».
– Jeg møtte de der i fjor da vi kom frem, så det ble litt akevittrester fra pulken og skåling. Isak la igjen isbjørnbuksen sin i Qaanaaq, så siste mål er vel kanskje å få den med hjem til ham da, sier 43-åringen.
Ringvold har tatt med seg Grazyna Machnik til Grønland. Hun bor i London, men er opprinnelig fra Polen.
– Kiting er nytt for henne, men det er jo her jeg kommer inn, så vi skal nok få dette opp å stå.
Hun er et rivjern, og en Explorer Grand slam-utøver som har opplevd en hel masse tidligere, sier Ringvold som fungerer som en slags guide for den polske kvinnen.
I april 2014 ble hun blant de første kvinnene som noensinne har fullført Varanger Arctic Kite Enduro før hun vant Red Bull Ragnarok på Hardangervidda senere samme måned. I august 2014 vant hun Red Bull Battle of the Sund i Skagerrak.
– Hvor hårete er det å kite over Grønland?
– Det er en tøff tur. Punktum. Turen starter med båt inn til et egnet startpunkt til innlandsisen. Man kan måtte gå et par kilometer på havisen før man kommer inn til bre, eller så kan man være heldig å bli satt av inntil.
Deretter er det bæring og trekking av pulker opp omlag 1000 høydemeter over stein, is og sprekker før Ringvold og Machnik kan begynne å tenke på å kite.
– Marsjhøyde ligger på rundt 2000 moh over de 2300 kilometerne vi skal nordover, før vi skal ned til havisen med alt pikkpakk - over stein og is etter en måneds tid på tur.
Deretter bærer det videre ned til Bowdoin-fjorden. Der kommer Ringvolds jeg er venner fra Qaanaaq med sleder og hunder før de må fortsette noen gode kilometer utover havisen, og inn til Qaanaaq i vill natur. Ofte med seljakt på veien.
– En masse glede og en enorm frihetsfølelse. Kanskje mest gleden av å kunne se andre oppleve den fantastiske naturen og oppleve en ekstrem mestringsfølelse. Det er det jeg setter mest pris på. Jeg har sett mange gledestårer i løpet årene - og det er sterkt.
– Hvor ligger utfordringene?
– Først er det å komme frem til start. Grønland er et værpåvirket land, hvor små helikopter og fly går mellom de små bygdene. Tåke og vind kan utsette flyvninger i flere dager. Vårt helikopter nå er utsatt i fem dager på grunn av motorfeil, så nå skal vi ta UTV et par mil over noen fjellknauser og båt i stedet. Det gjelder å ha en god backup både før og under en sånn tur.
Vær og vindforhold er utfordrende, spesielt for Camilla og Grazyna, som starter helt i sør.
– Vi kan ikke starte for tidlig, for da kommer vi ikke inn til innlandsisen - på grunn av is på fjordene i sør, og vi kan ikke komme frem for sent i nord heller. Da kan havisen ha sprukket opp, så vi ikke kommer inn til Qaanaaq, forteller Ringvold.
Stormer og vindstille kan forekomme, så det gjelder å være forberedt, og det hjelper å ha en god værmelder i bakhånd som kan bistå med prognoser og strategi. Det er pappaen til Camilla sin jobb.
– Pappa sitter hjemme i Malaysia der han bor. Han har gjort den jobben for meg i alle år. Han er en viktig del av teamet.
Etter et par uker på tur, med soving i telt og garatert tekniske utfordringer med pult og annet utstyr, estimerer Ringvold å være fremme nord på Grønland.
– Det er en fin cocktail av utfordringer. På toppen av det hele er det mentale. De jeg reiser med er ikke helt de samme etter et par uker i isolasjon på isen - og kanskje heller ikke jeg. Det er viktig å ha alt ryddig på jobb og hjemmebane før man drar på en sånn tur og legge igjen små bekymringer hjemme. Det er nok av daglige gjøremål å ta tak i her ute, sier Camilla Ringvold
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.