WAKESTYLE: Det ekstra momentet fra wakeboardbindingene kommer godt med når Petter Johnsen legger seg inn i en s-bend to fakie. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
Wakestyle på kite krever en helt annen hoppteknikk enn om man hopper med hjelp av kreftene til kiten. Uten å styre dragen opp for å generere løft, holdes kiten under 45 graders vinkel. Ved å først slippe trykket på kanten et par sekunder, legger du deretter inn et kraftig skjær på brettet som gjør at det bygges opp en ladning av krefter.
Disse kreftene benytter kiteren til å rykke seg ut av vannet samtidig som du popper brettet ut av vannet. Teknikken vil variere avhengig at hvilket triks du vil gjøre, og hvilken vei du skal rotere eller om du ikke skal rotere.
Det er på tide å utvide repertoaret. Lær deg wakestyle og finn poppet i sommer. Fri Flyt gir deg en innføring i fem fete kite-triks som vil gi deg anerkjennelse på stranda.
STRAK FORLENGS: S-bend er en avansert versjon av frontroll, hvor du ligger mer sammenkrøket. Her er de flestes største utfordring å få bena høyere enn hodet. Mye av hemmeligheten sitter i inngangen til trikset. Å gå inn i en forlengs rotasjon er hakket mer følsomt enn baklengs.
Før du kutter inn er det mange som foretrekker å slippe seg litt medvinds for å posisjonere kiten litt dypere i vinden, og gi den mer puff. Skjærer du tilstrekkelig hardt, bør energien du bygger opp fordeles nøye. Som ved en railey skal kroppen strekkes ut bakover. I tillegg må rotasjonen initieres med et ekstra skyv. Pass på så du ikke hekter. Et lite knep kan være å løfte nesen på brettet rett før du tar av.
Tenk tidlig at bena skal høyt. Få med deg hode og øyne i rotasjonsretningen. Behold bena utstrakt gjennom hele luftferden, og en liten knekk i armene. Sekvensen av Petter Johnsen viser en switch landing. Ofte kan det være lettere, da det krever litt mindre rotasjon ved inngangen av poppet.
Backroll
BACK TO BASICS: I tillegg til railey er backroll sannsynligvis det første poptrikset de fleste stifter bekjentskap med. Gjort med rett kraft og stil er en massiv backroll med grab et heftig triks du også kan bygge videre på til for eksempel back to blind og KGB.
Hekt deg ut av trapesen og kutt opp mot vinden. De første gangene kan du godt holde kiten litt høyere og beholde trapeskroken i chickenloopen. Klem bakbenet godt ned i vannet. Når kite og brett er passe ladet, hiver du deg rundt.
Gi gjerne et ekstra lite spark rett før du tar av. Ha som mål å få bena høyt og rett blikket i rotasjonsretningen. Etterhvert kan du legge inn en grab. Tar du tak med fremste hånd kan det dessuten hjelpe til med rotasjonen. Når du går inn for landing, skal du tenke på å lande midt over begge bena og la brettet peke med vinden.
Glide
FYSISK KREVENDE: Det finnes ulike former for glides, og variasjonen underbygges hovedsaklig av grabben. Sigve Botnen grabber her en noseglide. Noe som definitivt ikke er den letteste varianten, da den krever en god porsjon fleksibilitet.
Poppet initieres av et middels kutt med innslag av vertikal pop. For å komme deg i posisjon er du nødt til å frigjøre bakre arm. Begynn helst med indy-, eller eller tailgrab. Vær varm før du prøver dette trikset første gang, for det krever en god porsjon arm- og stabiliseringsmuskulatur.
Etterhvert kan du avansere og lande trikset blind, eventuelt la det være inngangen til en off axis 360.
Railey
POPTRIKSENES MOR: Raileyen kommer ingen unna. Dessverre er det alt for sjeldent man ser en skikkelig utstrakt railey med atomkraft, høye ben og skorpionbøyd kropp. Ofte er det eksible mennesker og jenter fikser dette trikset best.
Her er det egentlig bare mot og fysikk som setter begrensningene. Fokuset bør være å kutte hardt, holde igjen så lenge du klarer før du lar deg smette ut av vannet. Det føles skummelt de første gangene, men en real railey krever dessverre full innsats.
La kiten dra deg ut, men ikke stopp momentet før bena er høyere enn hodet. Men så gjelder det å avslutte med stil. Ikke trekk opp bena, men la kroppen falle ned fra utstrakt posisjon.
Pop to blind
VERTIKALT POP: Småtriks kan være vel så artige å ha i repertoaret som de store. Pop to blind er kanskje det trikset som trenger minst vind av alle, og initieres av det vi her kaller vertikal pop. Gli litt med vinden for å slippe opp trykket fra kiten, men hold farta! Skyv tailen av brettet direkte ned i vannet samtidig som du satser som i en ollie. Hvis du har noe som helst trykk i kiten, kan du dra controllbaren til deg for å få igang rotasjonen.
Du bør nok også hjelpe til med dette allerede ved inngangen av poppet. Hold controllbaren lavt og på høyde med hoftene til enhver tid. Så kommer utfordringen med å lande blind. Poppet skjer i retning med ryggen mot kiten uten å passere baren i luften. Det hjelper å spotte landingen, samt fokusere på å dra brettet nesten helt medvinds.
P.S. En blind landing er helt uavhengig av hva som er switch, regular eller goofy. Både blind og wrapped er begreper som ikke lar seg oversette til snowboardspråk, fordi det handler om hvor du har styrepinnen i landingen.
Tips når du skal lære kitetriks
Første bud er å ikke styre kiten. Hold den under 45 grader. Gjerne lavere. Kiten skal ideelt sett stå i samme posisjon gjennom hele trikset.
Et pop kan settes igang på ulike måter, avhengig av hva slags triks du skal gjøre. Vi skiller mellom kutt-pop og vertikalt pop. Det vertikale poppet kan sammenliknes med en ollie på snowboard. Brukes også for å sette triks som 360 ut av en bølgekicker.
Her gir vi deg en introduksjon på vertikal pop til blind. De fleste wakestyletriks er likevel basert på kuttet: Press brettet ekstra godt mot vinden og lad opp spenningen fra kiten og ned i brettet. Når det begynner å blir tungt å holde igjen, skal kraften frigjøres.
Uttrykket unhooked kommer du heller ikke unna i denne sammenheng. Ingen wakestyle- triks gjøres samtidig som du er hektet inn i trapeskroken – derav ordet unhooked.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.