– Jeg skal ta med teamet mitt til London for å lære av Financial Times og BBC, så da gjelder det å benytte muligheten til å dra til Bristol Wavepool når jeg først er i England! sier vannsportentusiast Karl Oskar Teien til Fri Flyts journalist.
Bristol Wavepool er et kunstig bølgebasseng som ligger en time unna London og forretningsmøtene til Teien.
Vi prøver å finne en passende dato for å filme kitingen til Karl Oskar. Det første kalenderforslaget passer tydeligvis ikke.
Ikke det neste heller.
Da skal han på INMA World Congress i New York. Men før konferansen legger han inn en kitetur til sagnomsuste Cape Hatteras, et godt stykke lenger sør.
Se filmen med Karl Oskar Teien lenger ned i saken.
– Det ble en drøy kjøretur. Tight skjema med masse kø på returen til New York. Leverte tilbake leiebilen, så inn til Manhattan med undergrunnsbanen, opp og ned trapper med kitebagen på slep., sier Teien.
– Jeg drasset alt utstyret ti kvartaler opp Broadway street mens jeg kjempet meg forbi store folkemasser. Heiv alt utstyret inn på et hotellrom, inn i taxi...
... og var på plass til møte i One World Trade Center kun et par minutter bak skjema, forteller han.
Og legger til:
– Når det klaffer på den måten, så er det verdt alt stresset!
Karriere VS fritid
Teien er en karrieremann. Men han er også en livsnyter - og en av landets aller beste kitere.
Ikke noe av dette har kommet gratis. Tusenvis av timer har gått med til å terpe, trene og leke seg til norgestoppen i kiting.
Året og verden rundt.
– At man er fleksibel, spontan og kan se når værmeldingen er bra, sier han.
Han snakker om «work-life balance».
Teien har ikke gjort det så lett for seg selv. I tillegg til å være produktdirektør med ansvar for flere mennesker og utviklingen av digitale produkter i Schibsteds abonnementsaviser, er han gjerne på vannet flere dager i uka, med mål om å bli enda bedre til å kite.
Hva slags kite skal du velge og hvor stor? Her er en omfattende guide til utstyret du trenger til kiting på vann - nybegynner og viderekommen.
Og som sjef for andre ansatte i Schibsted er han ikke bekymret for at folk flekser arbeidsdagen for å komme seg ut.
– Når jeg skal vurdere hva som er den største faren for folks produktivitet, så er ikke det at de er ute i naturen og driver med en eller annen form for vannsport, står ski eller yoga, for den saks skyld.
Han mener at denne typen folkehelsetiltak kun er bra både for bedriften, og den enkelte ansatte.
– Jeg tror den type fleksibilitet i arbeidslivet er noe alle forventer nå, og hvis man ikke klarer å levere det så er det også veldig vanskelig å holde på folk. Yvon Chouinard (Patagonia-gründer) sitt prinsipp med å la sine ansatte surfe, tror jeg også gjelder for veldig mange andre norske bedrifter, sier han.
Camilla Ringvold har startet kryssingen av isødet på Grønland. En beintøff ferd på 2300 kilometer - 2000 meter over havet.
– Mulig jeg meler min egen kake her, men jeg fokuserer aldri så bra som når kroppen er sliten og hodet er klart.
Ensrettet surfeboms eller flerdimensjonert menneske?
– Det finnes de som flytter inn i en campingvogn, bosetter seg ved surfestranda eller skiheisen, og lever hver dag for å kun drive med hobbyen sin. Jeg tror det blir et ensforming liv uten de kontrastene som gir livet spenning. Det er nettopp knappheten på de øyeblikkene når alle forhold samspiller – vind og bølger, snø og sol – som gjør dem så magiske, sier Teien.
Det er ikke er alltid at muligheten byr seg, men når den gjør det, så er det viktig for Teien å gripe den.
– På den måten får man kombinert en meningsfull jobb med et rikt liv i naturen. For min egen del handler det om å gå til en jobb der vi gir folk tilgang til troverdig journalistikk om samfunnet vi lever i.
Han fortsetter:
– Men om livet kun handler om det som skjer på jobb, så tror jeg også man går glipp av mye. For å være et helt menneske må man også kunne logge av laptopen og den grublende hjernen av og til, og leve intenst i elementene, enten i solgangsbrisen på Verket, eller i dyp snø i Rødkleiva.
POP: Karl Oskar Teien - Indyglide. Foto: Christian Nerdrum
Konsekvensen av det livet gjør at Karl Oskar ofte kommer på møter med merker fra våtdrakthetta på tvers av panna, eller sitter fast i svingdørene på jobb med surfebaggen en fredag morgen.
– Så lenge det ikke påvirker andre negativt, så tror jeg det er verdt den ekstra innsatsen det krever å kombinere et liv som utfordrer hjernen med et liv som utfordrer kroppen.
Fascinert av kiting
Karl Oskar Teien begynte å kite da han var 15-16 år, og kom seg til spotten med moped og fikk hjelp i gang av noen eldre, rutinerte kitere.
– Når man først har blitt kiter, så er det vanskelig å se for seg et liv uten det, sier Teien.
Han hadde allerede bestemt seg for å begynne med kiting før han i det hele tatt hadde holdt i en kite.
– Da jeg først så kiting, så tenkte jeg bare umiddelbart at det så ut som den beste mulige kombinasjonen av alt det jeg synes virker gøy. Wakeboard, surfing, den delen av det, til å kunne hoppe og fly akkurat så høyt du vil.
Og det var akkurat så gøy som han hadde håpet det skulle være. Karl Oskar ble hekta.
– Det er en sport som ikke bare er flott og sunn og alt det er, men den er ordentlig adrenalinfylt.
Guide til noen av de mest spennende stedene i Norge og Europa å kite på flatt vann, ifølge Google Earth.
– Mens andre spilte fotball, så kunne jeg dra og kite. Det var en følelse av at jeg hadde tilgang på en naturopplevelse i umiddelbar nærhet til der hvor jeg bor. Og det er helt unikt for kiting, mener jeg.
Han fortsetter:
– Det jeg kanskje setter aller mest pris på når man skal kombinere kiting med jobb, studier eller andre ting, er at det tross alt er ganske tilgjengelig. At du ikke trenger å reise mer enn en time fra Oslo eller en halvtime fra Stavanger sentrum for å ha en helt fantastisk opplevelse, sier Teien.
*Bristol Wavepool. Et kunstig bølgebasseng som ligger en time unna London og forretningsmøtene til Teien.
For ordens skyld: Fri Flyt eies av VG, som er en del av Schibsted hvor Karl Oskar Teien er direktør.
Karl Oskar Burdahl Teien
Karl Oskar Burdahl Teien er blant landets aller beste kitere. Han er også opptatt av andre vannsporter, som wakeboarding og surfing.
Før han ble ansatt som produktdirektør med ansvar for utviklingen av digitale produkter i Schibsteds abonnementsaviser var han produktsjef i Vipps. Han har en internasjonal bachelorgrad i statsvitenskap fra Simon Fraser University i Vancouver, Universitat Pompeu Fabra i Barcelona og University of Cape Town.
Teien har også en mastergrad i entreprenørskap fra Hult International Business School i San Francisco og Boston.
Store guider til utstyret du trenger til kiting på vann og snø, samt de beste stedene å kite i Norge og utlandet. Her får du også inspirasjon til den fantastiske sporten.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.