Her er guiden til våren og sommerens deiligste ferie: Den med kite, seilbrett, surfbrett eller foil i bilen. Jylland i Danmark har en rekke fine steder, som Klitmøller, «Lille Mallorca» og Hvide Sande, for deg som vil tilbringe ferien i vannet.
STILLE VANN: Sigve Botnen tar en indyglide på flatt vann i nærheten av Krik Vig. Dette stedet er et bra alternativ hvis det ikke er bølger på vestkysten. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 11 minutter
For windsurfere og kitere: Et lite nordeuropeisk paradis. Surfere skal heller ikke klage. Fordelene med slettelandskapet er mange. Vinden for eksempel.
Den kommer til i alle kroker og blåser uforstyrret over vakre sjøer, videre langs snorrette veier, forbi alt kveget, over stranden og inn i uendelige sett med bølger, som taktfast slår inn over bløde kyststriber.
Mangelen på fjell og snø gjør at ungdommelig rastløshet og eventyrlyst får andre utløpskanaler. Uroen ender gjerne i det våte element.
Saken er republisert. Før tiden med wingfoil, som i likhet med resten av verden også tar danskene med storm.
Akkurat som norsk vannsport møter motstand i restriksjoner og verneområder, er det stadig store saker gående i Danmark. Den høyt verdsatte innsjøen Vandet Sø ved Klitmøller har i flere år vært ulovlig farvann for windsurfere og kitere.
Det er bortimot enstemmig støtte fra Thisted kommune om å åpne vannet igjen, men det er naturforeningen og beboerne omkring sjøen som får saken trukket i langdrag.
For den gjengse ferierende nordmann har Danmarks tre øyer, Sjælland, Fyn og Jylland, alle sine særtrekk. For vindjegerne er det annerledes. De beste plassene for vind, vann og bølger finner man nemlig på landets største sedimenthaug, Jylland.
– Nå har jeg vært her på Sjælland en dag, og gleder meg bare til å komme tilbake til Jylland. Det er bare 100 ganger bedre. Mer vind, renere vind. Jeg flyttet til Jylland for noen år siden, dette er nok det beste stedet for bølger og vind i Skandinavia, sier Lars Pedersen, profesjonell dansk windsurfer, som vet godt hva han snakker om.
For å repetere litt geografi; Sjælland er den øya til høyre på kartet der hovedstaden København befinner seg, I midten ligger Fyn, og Jylland er den større halvøya til venstre.
Strender strekker seg langs hele kysten og gjør det mulig å hive seg i vannet stort sett hvor enn det skulle være. Jylland er som en magnet på vindelskere og surfere fra landene rundt. Blant dem er Bent Henriksen, brettseiler fra Askøy utenfor Bergen.
Til daglig går turene til Herdla i Øygarden, men minst et par ganger i året krysser han Skagerrak på bølgejakt.
– Vi drar oftere til Danmark enn Stavanger. Det er veldig greit å reise dit med direkteferje til Hanstholm. Bergen brettseilerklubb har faste reiser til Klitmøller på høsten. Av og til drar vi på værmelding. Det er bølgene vi reiser for. Det har vi ikke noe av i Bergen. I Danmark er det garantert bølger hvis det blåser, forteller Bent, som setter Klitmøller som sin soleklare favoritt, selv om han vet det kan bli enda bedre ved Hanstholm.
Tyskerne viker ikke for å kjøre opp på dagsturer. Det har til og med kommet hollendere på ettermiddagsturer.
– I løpet av 4-5 timer kan stedet gå fra å være helt stille til stappet med 500 surfere, forteller Rasmus Fejerskov fra Århus.
Rasmus flyttet til Klitmøller for å få windsurfet mer. Han tok over konkursboet til surfesjappa Westwind i Klitmøller. Butikken er åpen syv dager i uken, og her kan man få det en skulle mangle av utstyr til kite, windsurf og surf. Redningen for Westwinds overskudd var ikke økt salg i windsurfing og kiteutstyr, men en eksplosjon innen bølgesurfing.
– Tidligere solgte de fire surfbrett i året. Nå selger jeg over hundre. Surf har vokst mer enn windsurfing. I Nørre Vorupør hender det at vi ser flere hundre mennesker i vannet. Det er tyskere over alt, sier Rasmus.
Jylland er ikke lenger bare en windsurf- og kitedestinasjon, men er nå også trykket til sitt bryst av surfere fra hele Nord-Europa. Lars Petersen er også en ivrig padlesurfer, som danskene kaller det.
For oss som kommer nordfra frister også Danmark, og det er flere effektive reiseruter. Sørlendingene har de siste årene også nytt godt av økt konkurranse og hurtigferjer, én av dem til Hanstholm på bare to timer.
Da er man i tillegg (nesten)helt fremme på spoten.
De som reiser fra Larvik eller Oslo må først slite seg gjennom en lang ferjenatt, for deretter kjøre bil fra enten Hirtshals eller Fredrikshavn.
Det er også et godt alternativ å kjøre bilen til Gøteborg, og ta ferje til Hirtshals. Da sparer man en natt og kanskje noen hundrelapper på veien til det jyske sletteland.
Jylland - 13 steder verdt et besøk
Klitmøller
Klitmøller er et av de mest berømte spotene for vind og bølger i Europa. Den store bukta ligger utsatt til og mottar utallige kulingdager med bølger på to til fem meter i løpet av et år.
Det høres kanskje slemt ut, men for dem som ønsker å ta bølgekarrieren ett hakk videre, er dette et sted man kan prøve seg. Bølgene bryter relativt slakt og mildt, gjerne med vind skrått inn mot land. Best er det på vind mellom nord og sørvest. Det bør blåse en del, for i lette vindforhold kan man slite med de sterke strømmene.
Det er noe som kalles Klitmøller Maraton. Strømmen kan trekke deg temmelig raskt ned bukta og en lang gåtur tilbake.
Like innenfor Klitmøller ligger Vandet Sø, et hyggelig vann man tidligere kunne kite og windsurfe. Et omstridt forbud setter en stopper for det, men ellers er vannet flatt og godt egnet for nybegynnere, eller for dem som har stukket halen mellom bena etter synet av havet utenfor.
Optimal vindretning: Sørvest
Fasiliteter: Hovedspoten ligger i byen Klitmøller. Her er det butikker, matservering, overnatting, campingplasser og toaletter.
Bølger: Middels vanskelighetsgrad. Nord-Europas mest berømte windsurfingbølger og blant Danmarks største. Bryter over stein og opphopning av blåskjell.
Kan bli over fem meter. Kan bryte begge veier. Fungerer mellom sør, over mot vest og helt til nord- øst. Populært surfested.
Hanstholm
Spotene på vestkysten ligger på rekke og rad, og noen kilometer nord for Klitmøller finner du fiskerlandsbyen Hanstholm.
Stranden er kort, og på vei ut i vannet må man forsere hullete og glatt kalkstein. Bølgene kan bli større, bedre og sterkere enn Klitmøller.
Det har foregått en lang diskusjon om oppsetting av vindmøller i området. Havnen eier området det seiles i, og inntil videre brukes fortsatt spoten uten tillatelse.
Optimal vindretning: Vest, nordvest.
Fasiliteter: Ikke i umiddelbar nærhet. Hanstholm ligger fem minutter unna med bil.
Bølger: For øvede. Blant de tre største i Danmark, stort sett venstrebølge som bryter på kalkstein. Kan bli over fem meter.
Nr. Vorupør
20 minutter sør for Klitmøller ligger en svært variert og leken spot passende for de fleste. Nr. Vorupør er en liten, sjarmerende by med en molo som stikker ut på sørsiden av stranden.
Moloen beskytter mot bølger ved sørlige vindretninger og lager flatt vann rett på baksiden. Litt lenger ut bøyer bølgene rundt g blir renere enn de normalt ville vært uten moloen. Stedet er spesielt populært blant kitere og surfere.
Optimal vindretning: Sørvest
Fasiliteter: Nr. Vorupør ligger på spoten og har butikker, matservering, overnatting, campingplasser og toaletter.
Bølger: Middels vanskelighetsgrad. Moloen rydder opp i bølgeskvalp, og bølgene ruller over muslingbanker.
De bryter mot venstre. Spotet fungerer på sør, via vest til nord. Nr. Vorupør er populært blant surferne.
Krik Vig
Krik ligger i nordenden av Limfjorden. Vannet er flatt og godt egnet til nybegynnere og flatvannsfreestyle.
Det er stort sett mulig å sette bena i bunnen hvor enn man skulle ønske å stå. Området er fredet, og det er viktig å respektere det lokale regelverket. Se opp for grunner og betongkonstruksjoner.
Optimal vindretning: Vest-nordvest over til sør- sørøst.
Fasiliteter: Nei
Bølger: Flatt
Agger
På riktig store dager går det gjetord om at Danmarks største bølger slår inn på denne kyststripen. Vinden bør være sørlig og aller helst sørøst. Stranden er bred og fin. Det er også en molo som er med på å karakterisere spoten.
Optimal vindretning: Sør-sørøst
Fasiliteter: Nei, dette ligger et lite stykke sør for den lille byen Agger.
Bølger: For øvede. Fungerer fint på sør-sørvest og sørøstlig vind
Hvide sande
En smal tarm med dansk land skiller havet fra Ringkøbingfjorden på innsiden. Her er grunt og flatt vann, godt egnet for nybegynnere og freestylere.
På dager uten vind kan man slå i hjel tiden i kabelbanen for wakeboard. På utsiden bryter bølgene. Bølgene kan blir relativt store og fine med vind nesten rett fra siden. Merk at strømmen kan være sterk og bølgene rotete.
Optimal vindretning: Nordvest (på Molen)
Fasiliteter: Tilknyttet byen Hvide Sande finnes butikker, matservering, overnatting, campingplasser og toaletter. Her er det også kommet en ny kabelbane for wakeboard. To surfsentre; nord og sør for sentrum.
Bølger: Middels vanskelighetsgrad (utsiden). Fungerer på nordvest til nord-nordvest.
Blåvand
Lenger sør enn Blåvand trenger man ikke reise etter bølger på vestkysten. Når vinden dreier forbi sør og over mot øst, er Blåvand et bra alternativ.
Rett nok ikke et hemmelig sted, men sjelden veldig mye folk i vannet. Fin, bred strand. Fungerer best på retninger vest til sørøst. Se opp for badegjester i sommersesongen.
Optimal vindretning: Sør-sørøst
Fasiliteter: Tilknyttet byen Blåvand finnes butikker, matservering, overnatting, campingplasser og toaletter.
Bølger: Middels vanskelighetsgrad. Bølgene bryter på sandbanker. Kan seiles på vest-nordvest til sør.
Bork havn
Et flattvannsparadis usedvanlig godt egnet for nybegynnere og freestylere. Man kan faktisk nå bunnen over det hele.
Barnevennlig plass med gode utleie-, salg- og skolemuligheter for dem som ikke kan kunsten fra før.
Optimal vindretning: Vest, nordvest, nord
Fasiliteter: Tilknyttet byen finnes butikker, matservering, overnatting, campingplasser og toaletter.
Bølger: Flatt
Løkken
For den som godt kunne tenke seg en god session aftersurf, er Løkken et innlysende mål. Ikke verdens beste spot for kite, surf eller windsurf - og på tross av at Danmark er flatt, er det regionale forskjeller på vinden.
Ofte blåser det mer lenger nord på nordlige vindretninger - en god unnskyldning for å reise til Løkken.
Optimal vindretning: Sørvest
Fasiliteter: Løkken er Danmarks Ibiza. Her finner man det meste.
Bølger: Middels vanskelighetsgrad. Bølgene bryter på sandbanker. Fungerer på vind mellom sør, sørvest og nordvest.
Hou
Videre fra Løkken og rundt Skagen er det få gullkorn å finne, men det finnes mange artige spots på østsiden av Jylland.
Sommeren er høytid for vind fra øst, og Jylland rammes også av dette skumle fenomenet. På Hou ligger en kjempesandstrand helt uten stein verken på land eller i vannet. Perfekt for nybegynner og øvet. På riktig vindretning kan man dessuten få fine bølger.
Optimal vindretning: Sørøst
Fasiliteter: Toaletter på havnen. Hou er en liten by med spisesteder, dagligvarer, to campingplasser mm.
Bølger: Enkle småbølger og flatt. Bølgene bryter på sandbanker. Funker best på vind fra sør og over i øst til nordøst.
Als Odde
For den som er klar for en liten ekspedisjon er Als Odde en spennende spot. Als Odde er en 1,5 km lang sandtunge, blant de lokale kalt Lille Mallorca på grunn av det klare vannet og den hvite sanden.
Å komme hit er en 45 minutter lang vadetur med vann til magen. På brettet; 3-5 minutter med riktig vindretning. Her ute finnes et enormt flatvannsområde du antakelig kan boltre deg i helt for deg selv.
Optimal vindretning: Øst
Fasiliteter: Helt øde
Bølger: Flatt
Fornæs
Østkystens beste bølgespot hvis man treffer på rett dag. Med vind fra nordøst kan Fornæs konkurrere med Klitmøller og Nr. Vorupør med grei avstand mellom bølgene. Stranden er steinete og helst for den erfarne utøver.
Optimal vindretning: Nordøst
Fasiliteter: Nei
Bølger: Middels vanskelighetsgrad. Fungerer på vind fra sør, sørøst, øst, nordøst og nord.
Psycho Reef
Psycho Reef er en av de lokale bølgespotene for Århus-windsurfere og kitere. Ikke noe å hoppe i taket for, men streit seiling i enkelte småbølger. Spoten ligger i Århus 300-400 meter syd for Bellevue Strand ved Risskov.
Navnet Psycho Reef kommer av det Psykiatriske Hospital som ligger like innenfor. Se opp for rør i vannet.
Optimal vindretning: Sørøst
Fasiliteter: Toaletter, dagligvarer og en grill med fastfood. Det ligger i Århus.
Bølger: Småbølger opp til middels vanskelighetsgrad. Sørlig og sørøstlig vind lager bølger.
RASKE FAKTA OM JYLLAND
Jylland er eneste del av Danmark som er landfast med resten av Europa. Tyskerne kaller landområdet for Jütland (Jütlann = lav). Danmarks største fastlandsområde er stort sett landsbygda. Større byer som Århus, Ålborg og Esberg ligger på Jylland.
Pluss: Enorme muligheter for kite- og windsurfere. Takler alle vindretninger. Oftere episke forhold enn i Norge. Lengre sesong. Billigere enn hjemme.
Minus: Det er en lang bomtur hvis vinden svikter, selv om reisen er kort. Hva skal man så finne på ute på det danske bondelandet?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.