FLATTVANN I NORD: Sandnessundet ved Tromsø Lufthavn er flittig brukt av vindsportutøvere hele året. Foto: Google Earth
Lesetid: 12 minutter
De fleste kitere og windsurfere har et spesielt forhold til paddeflatt vann. Lyden av brettet som glir gjennom vannet. De harde slagene fra bølgene går over til myk og bekymringsløs duving.
Kanskje har du satt nye mål for sesongen?
Lær deg noen nye triks med kiten. Backroll, railey, mobe eller kanskje ny fartsrekord. Du som er windsurfer har drømmer kanskje om å endelig sette jibben i full plan, eller kanskje lære vannstart eller hopping?
Guide til noen av de mest spennende stedene i Norge og Europa å kite på flatt vann, ifølge Google Earth.
Østfold
Teibern (Larkollen)
Den legendariske Teibernstranda ligger rett i nærheten av Larkollen camping. En langgrunn bukt med sandbunn blir skjermet av en naturlig molo på 200-300 meter som går ut til øya Lille-Danmark. På høyvann og lavtrykk kommer ofte bølgene over, men oftest er det flatt og fint.
Sørvest er foretrukne vindretning, da bukta kan bli litt trang på sør. På dager med mye folk, kan øst-tuppen av Lille-Danmark være et svært godt flattvannsalternativ.
Bunnforhold: Sand med enkelte steiner, spesielt høyt og lavt i bukta.
Farer: Kitere ute av kontroll kan forekomme. Det er trangt i bukta, og det blir grunt på lavvann. Anbefales ikke for begynnere.
Strømforhold: Ingen strøm.
Optimale vindretninger: Sør og sørvest.
Tilkomst: Kjør mot Larkollen camping og hold venstre før du kjører inn til campingen. Parkering i enden av veien.
Hva slags kite skal du velge og hvor stor? Her er en omfattende guide til utstyret du trenger til kiting på vann - nybegynner og viderekommen.
Ørekroken (Hvaler)
Ørekroken på Hvaler er en langgrunn bukt med smal åpning mot havet, slik at dønningenes rester blir dempet på vei inn. Ryddige småbølger blir stadig mindre inn mot land. I sidene av bukta er det mindre bølger. Stedvis er det også helt flatt.
Bunnforhold: Sand og stein.
Farer: Hytteeiere er mindre fornøyd med aktiviteten av windsurfere og kitere. Ta hensyn, parker fornuftig og respekter formålet med badebøyene.
Strømforhold: Ingen strøm.
Optimale vindretninger: Sør og sørvest.
Tilkomst: Sving til høyre ved første vei (ikke blindvei) etter at du kommer ut av Hvalertunnellen (rv 108)
Mekkaet for flatvannskiting i Norge ligger på Verket, et stykke ut Drammensfjorden. Spotten krever vindretninger mellom sørøst og sørvest, selv om ren sør stort sett et det beste. De virkelig gode dagene oppstår ved sterk utoverstrøm. Det rennende vannet fungerer da som en barriere for vinden og skaper paddeflatt vann i bukta. Rigging og launching skjer på gresset ute ved moloen.
Bunnforhold: Stein, grus og sand.
Farer: Drammenselva sørger til tider for Norges nest sterkeste havstrøm, så ferskinger må holde seg på østsiden av moloen for å unngå trøbbel. Store båter går dessuten inn og ut av fjorden. Det kan være grunt på lavvann.
Strømforhold: Ekstrem strøm mellom Verket og Svelvik. Ingen strøm inne i bukta.
Optimale vindretninger: Sørvest, sør og sørøst.
Tilkomst: De fleste parkerer på østsiden av ferjeleiet og går ut til tangen for å launche og rigge.
Verket er ikke bare bra. Det kan være magisk. Her får du vite hva som gjør kitemekkaet ved Svelvik så unikt.
Vestfold
Ringshaug (Tønsberg)
Den sjarmerende sandstranda i Tønsberg blir vanligvis et flattvannseldorado på dager når badegjestene holder seg langt unna. På vind fra sørøst til øst er det nemlig ofte nedbør på Østlandet. Moloen og landtungen i sørenden av stranda beskytter for bølger. Det blir også flatt bak moloen på sør til sørøstlig vindretning. Da ruller det ofte fine bølger inn på den langgrunne stranda.
Bunnforhold: Sand og stein.
Farer: Ustabil vind om du ikke går ut på passende vindretninger. En del stein i motsatt side av bukta.
Strømforhold: Ingen strøm.
Optimale vindretninger: Sørøst-øst.
Tilkomst: Parkering i komfortabel gåavstand til spotten.
Det ser kanskje likt ut, men kiteutstyret har hatt en rivende utvikling – Plukker du opp en 10 år gamle kite og tester den mot dagens tilsvarende utstyr får du seg en wow-opplevelse, sier kiteekspert Joachim Wille.
Telemark
Stråholmen
Stråholmen byr på skjærgårdsidyll av ypperste klasse. Her er det bare en tynn tarm som skjermer for bølgene. Helt inne på stranda blir det litt ustabilt for vindsurferne, men ikke verre enn at det går helt greit.
Solgangsbrisen kommer stort sett inn på fine dager. Det kan virke som om den aksellerer gjennom Jomfrulandsrenna. Øya var opprinnelig en losstasjon. I dag er det kun sommerboliger på Stråholmen.
Bunnforhold: Sand.
Farer: Det er temmelig grunt, med en og annen stein som kan være fare for racing-finner eller styrtende kitere.
Strømforhold: Ingen strøm.
Optimale vindretninger: Sør.
Tilkomst: Båt eller taxibåt. Optimalt, en seilbåt så du kan tilbringe kvelden og natta innenfor moloen.
Windsurfing er en teknisk sport. Her får du hjelp til valg av utstyr, steder å seile, teknikktips og innsikt i miljøet.
Aust-Agder
Bjellandsskjæra / Bjellandstranda (Tromøy)
Her er det relativt lite plass å rigge på for kitere. Det fungerer på ulike vindretninger, og du burde kunne klare å finne flattvann med grei vind fra sørvest til nordøst. Dog er det nok best med sør og sørvest.
Bunnforhold: Stein og sand.
Farer: Pass på steiner som ligger rett under vannflaten.
Strømforhold: Lite strøm.
Optimale vindretninger: Funker fra sørvest til nordøst.
Tilkomst: Bil, deretter et par hundre meter å gå. Ta hensyn til lokalbefolkningen og spør eventuelt hvor du kan parkere.
«Flætten» på i havna på Borhaug slipper inn den utpregede nordvesten på Lista, og sørger for et spennende alternativ til de enorme bølgene som bygger seg opp i storhavet. Du kan gå ut flere plasser, som den lille stranda ved butikken. Her er vinden rimelig ustabil, samt steinene litt kranglete. Alternativt kan du hoppe uti høyere opp i havna. Spoten er ikke optimal for ferske kitere, da den krever at du kan holde høyde. Helt paddeflatt blir det heller ikke, men mer en godt nok for de fleste.
Bunnforhold: Stein og sand.
Farer: Steinmolo og kryssende båttrafikk. Men veldig lite båter som kommer.
Strømforhold: Ingen strøm her inne.
Optimale vindretninger: Vest-nordvest.
Tilkomst: Du kjører og parkerer helt frem til riggeområdet.
Fin sandstrand og gress å rigge på ved stranden. Ute ved moloen er det stein. Man må krysse seg ut til moloen ytterst i viken fra stranden i hensyn til grunneier. Her er et paddeflatt område å leke seg på. Dog er det best egnet for øvede, for går noe galt, så er det en stygg molo/ brygge rett nedvinds.
Fungerer bare på sørvest-vest. Området er vernet, og det er ikke lov å holde på fra 31. oktober til 1. april. Det blåser normalt ellers litt svakere så langt nord på Jæren enn hva det gjør lengre sør.
Bunnforhold: Tang og sand.
Farer: Murbryggen downvind inne på flattvannsområdet.
Strømforhold: Lite, ikke til bekymring.
Optimale vindretninger: Sørvest - vest
Tilkomst: Kjør mot Randaberg og videre gjennom Randaberg sentrum, og forbi Statoilstasjonen. Følg Bøveien ut til kysten (472), og kjør ned til stranden ved skiltet til stranden og parker der.
Saltebukta ved Raunen er best på sør-sørvest til sørvest. Et slags rev helt i sørenden skjermer for bølger, og sørger for temmelig flatt vann på de rette dagene. Ren sønnavind kan bli litt ustabil. Blir det for mye vest, så sniker bølgene seg inn. Refsnes er forøvrig en nydelig sandstrand med god plass til å rigge.
Bunnforhold: Sand.
Farer: Steiner rundt et elveutløp midt på stranden.
Strømforhold: Ikke til bekymring.
Optimale vindretninger: Sør-sørvest til sørvest.
Tilkomst: Kjør Nordsjøveien sørover forbi Bore og Orre, ta av ved skiltet til Refsnes badestrand. Parkér på parkeringsplassen, og gå over den lille broen og nordover.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Krosstangen
Rigging skjer på gress eller sandstrand. Det flateste vannet med de beste forholdene oppstår på sørlig vindretning. Hvis vinden dreier mer over mot øst, kommer den over land og blir mer ustabil.
Bunnforhold: Sand.
Farer: Et par steiner under vann inne ved stranden, helt opp mot revet.
Strømforhold: Ikke til bekymring.
Optimale vindretninger: Sør-sørvest.
Tilkomst: Kjør Nordsjøveien sørover forbi Bore og Orre, ned ved fotballbanen på venstre side ved skiltet til Pollestad. Spotten ligger rett sør for Orre.
Skal du starte med windsurfing? Her får du tips til hvordan du best kommer i gang med brettseiling.
Hordaland
The Rock
Her er det kun fjell og stein og kitere må launche fra en liten «holme» midt på moloen. En steinmolo som ligger mellom Askøy til Ramsøyna sørger for superflatt vann, uansett vindstyrke. Ingen strand å forholde seg til, så her blir det dypt med en gang man kommer seg uti.
Farer: Vanskelig og farlig launch for kitere. Denne spotten er for spesielt interesserte, og passer nok ikke for alle. Det er veldig trangt, og maks plass til tre kitere utpå om gangen. Launch foregår fra fjell, og det er ikke rom for mye feil når man skal komme seg utpå.
Strømforhold: Ikke så mye strøm, men du kan drive raskt nedover hvis problemer skulle oppstå. Da gjelder det å komme seg inn til en av sidene raskt, ellers så havner du på drift ut i Hjeltefjorden.
Optimale vindretninger: Riktig vindretning er veldig avgjørende på stabiliteten på vinden. Litt feil retning, og det blir veldig kastete vind. Sørøst er den mest optimale vindretningen, men sør går også fint.
Tilkomst: Spoten ligger på vestsiden av Askøy, utenfor Bergen. Parker på Ramsøyna og gå ut på moloen for å rigge.
Innsiden av Herdla liker best vind fra nord. Her kan vi takke 2. verdenskrig for en av landets beste flatvannspotter. Bølgene skjermes av en stor gresslette der tyskerne hadde flystripe under krigen. Rigging og launching skjer på en liten sand/ stein-strand. Du kan rigge på gress også.
Bunnforhold: Stein. Spotten benyttes på fralandsvind, så en går ikke på grunn.
Farer: Litt gusty launch. Flystripen er fuglefredingsområde, så ingen ferdsel med kite eller bil her. Det er også fredet på nordsiden av gresssletta.
Ekte flatvannsmagi oppstår når vestavinden blåser inn elva. Her er det oljeflatt vann med enorme poppemuligheter. Vinden blåser motsatt av strømmen fra elva, og gjør det mulig å holde på i svært svak vind. De beste dagene er i sommersol og solgangsbris i den dominerende vestavinden. Et nydelig gressområde egner seg for rigging og launching. De som ikke tar sjansen på elva, kan holde på i vannet.
Bunnforhold: Sand og noe stein.
Farer: Strømmen i elva kan være sterk. Vær innstilt på å måtte svømme ved krasjing av kite. Enkelte skarpe steiner på bunn.
Strømforhold: Forholdsvis sterk strøm i Vosso.
Optimal vindretninger: Nordvest til vest, til nød også sørvest.
Tilkomst: Kort avstand fra parkeringsplassen på motsatt side av hengebrua til spotten. Ellers er det gåavstand fra sentrum, langs stranda.
En lang molo strekker seg øst/vest ut fra land og ut til en liten halvøy. Spoten er veldig bra på lavvann, men fungerer ikke like godt på høyvann, moloen er lav og bølgene slår over. På land er det god plass med fin gresslette å rigge og launche.
Bunnforholdene er for det meste stein. Sønnavind pleier å være kraftig i Trøndelag så når det blåser riktig blåser det også kraftig.
Bunnforhold: Stein.
Farer: Trangt og steinete. På østlig vind er det veldig ustabilt inne på land, men helt ok på sjøen.
En liten bergarm (Tangen) stikker rett ut i storhavet, slik at det blir flatt vann på lesiden. Launcheforholdene for kitere er så som så, da det er litt steinete på gressflekken som brukes.
Du må gå over litt stein for å komme i vannet. I tillegg til bergarmen i seg selv, ligger et par holmer i siden av spoten og luker unna siste rester av bølger.
Bunnforhold: Noen steiner innerst i vika, de beste forholdene er ytterst i vika.
Farer: Steiner mot land, innerst i vika. Havner du på rek, blir du dratt inn til motsatt side av vika, der er det litt steinete der også. Kitere må har kontroll for å kunne holde på her.
Strømforhold: Lite strøm.
Optimale vindretninger: Det meste er bra, da spoten ligger helt ute i havgapet. Men det blåser oftest fra nordvest til nordøst, og sør-sørøst på Farstad, da fjellet Stemshesten dreier vinden litt.
Tilkomst: Parker ved veien, eventuelt hos en hyggelig bonde dersom det er greit for ham. Gå derifra fem minutter rett utover mot havet langs en liten traktorvei.
Facebookgruppa Windsurf Nordvest med mange aktive brettseilere (spesielt på Flemma)
Et av de viktigste målene de fleste windsurfere har, er å lære å jibbe. Aller helst i full plan. Slik gjør du det.
Troms
Breivikeidet
På nordøst stopper skyene i Russland, Finnmark og Lyngsalpene. Da er det stort sett pent vær i Breivikseidet. Mot slutten av mai og hele juni er det ofte forhold flere ganger hver uke, med stabil solgangsbris på 7 - 10 m/s - kaldt vann i sjøen og varmen i fjellene trekker vinden.
En lang sandstrand ved et elveutløp som fylles med vann på flo. Sandbanker stopper bølgene og gir plasser med bassengflattvann. Det som påvirker mest, er at man kjører i et elveutløp hvor strømmen presser brettet mot vinden og dermed gir ekstra effekt. Stranden er nesten en kilometer lang og perfekt for alle nivåer.
Bunnforhold: Sand.
Farer: Grunt ved fjære sjø.
Strømforhold: Elva som renner ut i sjøen har naturligvis bevegelse.
Optimale vindretninger: Nordøst.
Tilkomst: Følg E8 fra Tromsø sørover og ta av på Rv 91. Følg denne til fergeleiet. Erfarne kitere og windsurfere kan krysse seg ut fra fergeleiet. Andre bør ta av på Fv 51, mot Tromsø Golfklubb før fergeleiet, og litt forbi golfklubben.
Sandnessundet ved Tromsø Lufthavn er flittig brukt av vindsportutøvere hele året. Det er mange mulige steder å sjøsette fra, men det mest vanlige er fra klubbhuset til Tromsø Brettseilerklubb på Sjølund. Her er det gode parkeringsmuligheter og en kan rigge på gress.
På nordøst, som er vanligste vindretning på sommeren, (solgangsbris) blåser vinden over et flatt landområde (Tromsø Lufthavn) og rett ut av bukta nord for Sjølund.
Bunnforhold: På lavvann vil en se at det er sandbunn langt ut fra land hele veien nordover langs land og inn i bukta.
Farer: Det går noen svære betongrør ut i sjøen fra pumpestasjonen på Sjølund. Ved ekstremt lavvann kan du se røret ca 200 meter ut fra land. Brettseilerklubben har ved flere anledninger prøvd å få kommunen til å grave røret dypere ned uten suksess. Utover det er det et veldig trygt område.
Strømforhold: Hvis en drar ut/nordover i sundet kan det være veldig sterk strøm, men inne i bukta er det veldig lite strøm.
Optimale vindretninger: For flattvannseiling er nordøst den beste vindretningen. Ellers fungerer alt mellom sør-øst og sørvest veldig bra. Vestavind er også seilbart, men kan være veldig ujevn.
Tilkomst: God parkering, kort vei fra parkering til stranda.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.