NORGE: Tro det eller ei: på en god dag er kitespoten i Svelvik utenfor Drammen helt på høyden med den beste i utlandet. Skjermdump: Google Earth
Lesetid: 10 minutter
Følelsen av å ligge i plan på stueflatt vann er noe de fleste kitere elsker å drive med. På grunn av kortere finner, og en kite som kan fange vind høyere opp enn utøveren, åpner det seg en del fascinerende muligheter.
Vi har laget en liste over 8 av Europas beste steder å kite flatt vann. Når sant skal sies, er ikke research-arbeidet for spotene Google Earth, men på mange av stedene kan en dobbeltsjekk på nettstedet gi en sterk bekreftelse på det man kanskje vet.
For vil du finne din egen spot i Norge eller hvor som helst i verden, så er Google Earth et fantastisk verktøy å lete med.
I denne guiden kan du orientere deg om optimal vindretning, bunnforhold, sesong, om det finnes muligheter bølger, kitekurs, utstyrsleie, reisen hit, eventuelle tidevannsutfordringer, overnatting og natteliv. Du finner også plasseringen på kartet.
Med i guiden har vi blant annet tatt med den fantastiske lagunen Lagoa de Alvor på Algarvekysten i Portugal, Kloster i den danske Ringkøbingfjorden der kiterene står rett på baksiden av høye siv, som faktisk gjør vannet speilblankt.
Vi har også et par gullspots i Norge, et rett i nærheten av London, et spennende tips til kiting i Polen, Spania, Sverige og Frankrike.
Verket er ikke bare bra. Det kan være magisk. Her får du vite hva som gjør kitemekkaet ved Svelvik så unikt.
Norge
HERDLA «INNSIDEN» (VESTLAND)
Kiterne på Herdla har funnet seg et skikkelig flattvannsparadis der fralandsvinden passerer en nedlagt, tysk flyplass fra 2. verdenskrig.
Restene er jevnet med jorden og erstattet med en gresslette som besørger strøkne flatvannsforhold for kitere i vest. Vinden kan bli litt gusty (ujevn), da den først skal over den lille øya før den treffer kiten.
Rigging og launching gjøres på en liten steinstrand, evt innenfor launcheområdet på gresset. Parkering og tilkomst til spoten er ikke helt optimalt, men kiterne har fått lov av grunneier og Herdla gård til å kjøre 500 meter inn på grusveien fra FV223, så lenge de tar det rolig.
Ta hensyn til disse sonene. Herdla har et av landets viktigste fuglereservater som må respekteres,
Kommer du langveis fra, kan kiting på Herdla kombineres med en byferie i Vestlandets hovedstad (Bergen).
OPTIMAL VINDRETNING: Nord og Sørøst
BUNNFORHOLD: Stein
MULIGHET FOR BØLGER: Nei
TIDEVANNSFORSKJELL: Nei, ikke av betydning
SESONG: Sommerhalvåret. Vanligvis er mai og juni den beste tiden.
Dette er den viktigste spotten for kitere på Østlandet. Ikke all verden med plass på land, men en stor og fin bukt med plass til alle. Spotten ligger akkurat i enden av en utposning av Drammensfjorden rett ved Svelvik. Hovedspoten ligger på den ene siden (øst) og fjorden fortsetter mot Drammen på den andre siden. Om det er Drammenselva som skal ut, eller fjorden som skal inn kan sikkert diskuteres. Nybegynnere må derfor være litt obs, slik at de ikke drar seg ut på vestsiden av moloen. Her går strømmen sterkt, og er derfor et spennende sted for kitere med mer erfaring.
Bukta er relativt grunn hele veien, og selv om du har kommet deg noen hundre meter ut fra stranden kan det godt hende du setter føttene i sandbunnen. Du rigger og launcher kiten på gress.
Andre oppturer termisk vind på sommeren og stor parkeringsplass. Med ujevne mellomrom holdes det kite-demoer på Verket.
OPTIMAL VINDRETNING: Sør. Funker på Sørøst og sørvest også.
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Bump & jump for de som våger seg ut i Svelvik-strømmen
TIDEVANNSFORSKJELL: Nei, ikke av betydning
SESONG: Sommerhalvåret. Vanligvis er mai og juni den beste tiden.
REISE HIT: Bil eller buss til Svelvik.
KITECAMPER / KURS: Nei (Men det er kurs på Larkollen. Demoer forekommer)
Dette er hovedspoten for kitere fra Skåne. En bred og fin sandstrand gir plass til alle, og samler alle nivåer. Spoten ligger rett ved Habo Ljung Camping. Vinden kommer vanligvis rett inn i bukta, men på grunn av de grunne bunnforholdene finner du likevel flatt vann når vinden står på. Ønsker du smørflatt - er det en område med enda flatere vann hvor bølgene ikke klarer å presse seg gjennom.
Du launcher på stranden, men kan rigge opp og ned på gress. Slik at du slipper å ta med deg stranden hjem igjen. Det er 200 meter å gå og koster kr 30 for parkering.
OPTIMAL VINDRETNING: Vest. Alt med vest.
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Litt chop lenger ut
TIDEVANNSFORSKJELL: Nei, ikke av betydning
SESONG: Sommerhalvåret. Vanligvis er mai og juni den beste tiden.
Flatere vann enn på kloster skal du lete lenge etter. Danskene kan dette med offshoreforhold, for selv om vinden må dra seg et stykke over land, er det gjerne jevn og fin. Men så har de heller ingen fjell. Med Vesterhavet rett utenfor, blåser det stort sett godt på Kloster i Ringkøbingfjorden.
Her holder kiterne holder på rett i bakkant av et 7 kilometer langt langstrakt siv-/sjøgress-område som gjør vannet smørflatt på linje med amerikanerenes Cape Hatteras, for de som tar den referansen. Dette er med andre ord en flattvannspot i verdensklassen.
I området rundt Ringkøbingfjorden bugner det av muligheter for kurs og eie, samt tilbud om overnatting, andre vannaktiviteter og overnatting.
Vær litt obs på at det kan være grunt selv langt til «havs» hvis du vurderer å prøve et triks du ikke kan.
OPTIMAL VINDRETNING: Sørøst, sør, sørvest og vest
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Ja, i havet utenfor (Hvide Sande)
TIDEVANNSFORSKJELL: Nei, ikke av betydning
SESONG: Sommerhalvåret. Vanligvis er mai og juni den beste tiden.
Ikke la deg skremme av navnet, men Hel er polakkenes ferieparadis og favorittområde når det kommer til kiting. Den langstrakte peninsulaen helt nord i Polen byr på en stor variasjon av spotter. Uten å i det hele tatt ha vært her, så tør vi gjette at dette er et Europas beste steder for kiting på flattvann. Her finnes det spotter for alle vindretninger, og stort sett er øya omringet av sandstrand. Det er lite forskjell på flo og fjære. Hvis du skulle være interessert i bølger, så finner du det også.
Sjekk ut sandbanken Mewie Rewy. Du når den med båt fra den lille byen Kuźnica på Hel. Her er det virkelig paddeflatt vann og funker på offshore og sideshore vind. Det er mye kiteaktivitet på Hel, og muligheter for å leie utsyr eller ta kurs. Blir det vindstille, så finnes det en kabelbane. Du kan også sykle på øya eller leie SUP.
Strandbyen Gdansk har også noen fantastiske spotter. Du kan ikke være spesielt glad i flattvann hvis ikke denne sandbanken frister ;-)
OPTIMAL VINDRETNING: Den langstrakte peninsulaen har gode spotter for alle retninger
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Ja
TIDEVANNSFORSKJELL: Lite
SESONG: Juni – August. Evt hele året, men det blir kaldt på vinteren her også.
REISE HIT: Bil, eller fly til Gdansk (GDN) - 1,5 time med bil
KITECAMPER OG KURS: Ja. Sjekk for eksempel Chalupy 6 eller Kite Poland
Her finner du et av de mer interessante spottene for kiting på Hel
England
Southend (Essex)
Med kun 40 minutter med toget fra London finner kiteparadiset Southend med jevn vind og paddeflatt vann. Her finner du mange på store laguner, lange strender og hyggelig miljø rundt Essex Kite Club.
Litt som i Norge, er vinden litt uforutsigbar og været varierer, men reiser du hit på sommeren kan du regne med en litt varmere værtype en hjemme.
Southend har flere spotter og ligger i munningen av elven Themsen, som da gjør at kitingen foregår på ferskvann.
Shoebury Eastbeach er den mest populære spotten i Southend. Milevis med hoftedypt vann og dermed et perfekt sted for både nybegynner og proff. God plass til alle og en fin gressplen å rigge opp og ned utstyret. Merk at det kan bli litt choppy på høyvann, og at England har store ulikheter på høy- og lavvann.
OPTIMAL VINDRETNING: Alle retninger unntatt nord og nordvest
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Nei
TIDEVANNSFORSKJELL: Ja.
SESONG: Hele året, men det blir kaldt på vinteren her også.
I den smale passasjen mellom Atlanterhavet og Middelhavet ligger sagnomsuste Tarifa. Noen vil kanskje rynke på nesen når dette er nevnt som en flattvannspot, for det er ikke nødvendigvis kjent for det. Og kanskje finnes det bedre steder for flattvannskiting i Tarifa. Dette er det sørligste punktet på fastlands-Spania så tett opp mot Afrika at du kan se over til Tanger i Marokko.
Andre oppsider med Tarifa er at det er bortimot 100 % vindgaranti. Og når det først blåser, så blåser det 30 knop.
Men det får bli med på listen likevel. Tarifa har en så fantastisk inngrodd vindsportkultur som alle kitere bør oppleve i løpet sin karriere. Gatene i den sjarmerende byen er bygget opp av surfbutikker fra ende til annen, der den ene er mer gjennomført enn den andre.
Det samme gjelder mulighetene for overnatting og spisesteder - også de på stranden.
Flattvannspotten i Tarifa er en lagune som kommer og går litt, avhengig av hvor mye bølgene har slått over stranden. Lagunen er i midlertid stor nok til at spanjolene har gitt den et navn - La Charca. Laguner gir vanligvis ekstremt flatt vann, men det også greit å få en oversikt på dybden der du planlegger å gjør ditt neste store triks.
I Tarifa er det mye snakk om de fremtredende vindretningene Poniente og Levante.
Poniente er den dominerende vinden for kitesurfing i Tarifa. Den kommer fra vest og bringer kjøligere luft fra havet. Vindstyrken til Poniente-vinden et sted mellom på 3 - 10 m/s.
Vinden fra øst kalles Levante. Den bygger seg hjerne opp et par dager og kan blir opp til 16 - 23 m/s. Juni og juli er de vanligste månedene for Levante.
Med opprinnelsen i Afrika, er Levante en ganske varm vind. Med Levante i Tarifa blåser det offshore (fralandsvind). Det krevet også litt mer av kiteren, hvis man ikke er trygg på sine egne ferdigheter.
OPTIMAL VINDRETNING: Vest, nordvest
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Ja
TIDEVANNSFORSKJELL: Lite forskjell
SESONG: Hele året, men sommeren har best vind
REISE HIT: Fly til Malaga. Det går busser fra Malaga til Tarifa, men bil er veldig greit for å komme rundt.
Leucate er satt på verdenskartet gjennom den årlige vindsporteventet Mondial de vent som holdes i april hvert år. Årsaken er relativt åpenbar - her er det både mye vind, men det er også mange spennende flattvanns-spotter.
Dette området byr på fantastiske forhold for ferskinger i lettere sidevind, og blir ekstra interessant for seriøse freestylere når fralandsvinden Tramontana setter inn. Og den skal etter sigende blåse 300 dager i året. Er du ikke glad i mye vind, så er antakelig ikke Leucate stedet for deg.
Leucate har en smal stripe land på utsiden av den store lagunen La Palme, som gjør at du finner perfekte forhold uansett vindretning. Det er mange kjente steder å velge mellom, som La Mine, Le Goulet og Les Pilotis. Alle har sine fordeler og styrker i de gitte vindforholdene, så her gjelder det å orientere seg fra dag til dag.
Leucate er en koselig, liten Middelhavsby med spennende steder å spise og steder å bo.
OPTIMAL VINDRETNING: Sør, sørøst, øst, nordøst, nord og nordvest
BUNNFORHOLD: Sand
MULIGHET FOR BØLGER: Ja.
TIDEVANNSFORSKJELL: Lite forskjell
SESONG: Hele året.
REISE HIT: Nærmeste flyplass er Perpignan (Montpellier, Narbonne)
Portugal har en av Europas lengste og mest uberørte kystlinjer, men vil du være sikker på å ikke fryse på stranda, bør du sikte deg sørover til Algarve. Her er det 300 soldager i året og en relativt forutsigbar vind nordavind som de lokale kaller Nortada. Men ikke legg igjen våtdrakten hjemme. Lagoa de Alvor er en stor elvemunning der vannet er litt kaldere enn i havet utenfor.
Elvemunningen ha formet en gigantisk lekeplass for flatvannsfantaster og funker på flere vindretninger, selv om Nortada er den dominerende. Og Nortada-en kommer når solen skinner og skaper termikk. Da er også vinden best og snitter på 10 m/s. Vi minner da om antall soldager i året (300!)
Her er det masse aktivitet med kurs, camper og utleie, samt muligheter for å surfe eller sykle hvis vinden skulle utebli.
OPTIMAL VINDRETNING: Sørøst, sørvest, nordvest
BUNNFORHOLD: Sand og noe stein
MULIGHET FOR BØLGER: Ja, rett utenfor lagunen
TIDEVANNSFORSKJELL: Ja
SESONG: Hele året, men juni, juli og august er best
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.