Opp og ned Alpenes heftigste

Frikjøringskongen Stian Hagen og kollega Chris Davenport fikk med seg Matchstick Productions opp og ned Alpenes mest ikoniske fjell.

Sist oppdatert: 20. mai 2008 kl 14.51
Chris Davenport og Stian Hagen skrev historie i Alpene med Matchstick Prod. Foto: Peter Mathis
Chris Davenport og Stian Hagen skrev historie i Alpene med Matchstick Prod. Foto: Peter Mathis
Lesetid: 3 minutter

– Vi har trent mye i forkant og droppet heliturene for å komme i form til dette. Det trengs for å komme ned i fin stil, sier Stian Hagen på telefon fra sitt hjem i Chamonix. Sammen med sin nysignerte teamkompis på Helly Hansen har de klatret opp og kjørt ned Alpenes mest ikoniske fjell.

Prosjektet begynte 4. mai i Matterhorns østvegg med 700 høydemeter, Eigers vestvegg (1650 høydemeter), Mt. Blancs nordvegg (1350 høydemeter) og Monte Rosa Marinelli couloir (2500 høydemeter). Alle toppene ble klatret opp alle bortsett fra Monte Rosa, som er den største facen i hele Alpene. Hit fikk gutta løft med helikopter.

– Hvis det bare var oss to, ville det vært en ting, men med det store teamet vi var, ble det vanskelig å koordinere opplegget i løpet av 10 dager. Vi var heldige med været, både på Eiger og Matterhorn hvor vi rakk ned akkurat før skyene kom ned. I vestveggen på Eiger hadde vi ganske kjipe forhold. De første 500 høydemeterne var det bare is. Da fant vi ut av at det var bedre å droppe alle vestveggene. I Monte Rosa og Matterhorn fikk vi de beste forholdene og mest interessante linjene. Å få bra forhold i løpet av så kort tid er ganske utrolig. Hvis det hadde vært pudder hadde vil ikke hatt muligheter til å klatre opp. Det var derfor prosjektene begynte så sent, forteller Stian Hagen.

De fleste bestigningene krevde tidlig start, og på Matterhorn med østvegg som får solen tidlig, var de klare for å kjøre ned ni på morgen allerede.

– Da startet vi klatringen kl 04.30. I Eiger det samme. Det var fint å komme opp tidlig uansett, da det er en kjip hengebre på veien opp her.

Både Hagen og Davenport har klatret og kjørt med Marker Duke med vanlige frikjøringsski og randostøvler fra Dynafit.

– Det er en balansegang å finne det som passer. Vi skal jo både opp og ned, kommenterer Hagen raskt om utstyrsvalget.

Hvorfor akkurat dere to?

– Chris og jeg har kjent hverandre i mange år og filmet mye sammen tidligere. I høst kom han på samme team med meg, og har gjort mye brattkjøringsprosjekter på hver vår side av Atlanteren. Og da var det mer naturlig å gjøre noe sammen. Det er jo egentlig dette vi har mest lyst til å gjøre. Det er egentlig ingen filmselskaper som har trodd på et sånt prosjekt tidligere, men nå fikk vi det til. Jeg tror nok filmselskapene er interessert i noe mer enn ren heliporno.

Matchstick Productions legger opp til et segment til filmen som kommer i høst. I tillegg vil det bli én times tv-serie for Rush-tv. Sammen med Matchstick, besto teamet av superfotografene Christian Pondella og Peter Mathis.

Se frem til utfyllende story og bilder i Fri Flyt en gang i fremtiden.

Publisert 20. mai 2008 kl 12.12
Sist oppdatert 20. mai 2008 kl 14.51

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen