Vi har tatt en prat med trener Luytkis, som forteller hvordan treningene er lagt opp utover sesongen:
– Hvordan vil vinteren se ut for frikjøringsgruppa?
– Til vinteren vil vi ha en mer praktisk tilnærming selvfølgelig. I høst ligger fokus på et variert og godt sammensatt program som skal lede fram til vinteren. Leken er det essensielle, noe vi kommer til å ta med inn i vinterhalvåret. I en slik gruppe er det masse å spille på, der man kan coache hverandre og gi tips og innspill på skitekniske elementer og problemløsning i forhold til frikjøring. Planen er komme sammen 1-2 ganger i uken i Tryvann, samt legge opp til på sparket- turer til nærliggende anlegg. Dumper det en halvmeter en dag, så er ikke Varingskollen langt unna! Ellers er det lagt opp til et par, tre samlinger der vi blant annet skal til Gaustatoppen Frikjøringsarena for å få et mer reellt bilde av hva frikjøring dreier seg om. Husk at her er alt fra 16 år gamle jibbere til 50 år gamle milslukere med, så det blir variabelt nivå på både ambisjoner og ferdigheter. De profilerte frikjøringsjentene Anne May Slinning og Pia Nic Gundersen er forøvrig også med som deltagere på lik linje med de andre.
– Hvor vil dere samles sommerstid?
– Det er lagt opp til to dager treninger i uka. Mandager er vi i Heminghallen, Norges fineste trampohall med all slags muligheter for fysisk utfoldelse. For meg så handler frikjøring like mye, om ikke, mer om naturopplevelsen, så på torsdager er vi ute. Til disse dagene har jeg satt sammen et modulbasert opplegg med relevante aktiviteter som freeridesykling, parkour, orientering, vannleik (dødsing), klatring og lignende, som alle er høyrelevante for fjellferdsel i bratt terreng. Vi prøver å bruke steder i nærområdet, det være seg Vettakollen, Bånntjern, Frognerparken, NIH, Kolsåstoppen, Tryvann Sommerpark/ klatrepark etc.
– Og på vinteren?
– Vinterstid blir det skikjøring i Tryvann, samt turer til fjern og nær. Eventuelt subsidiert en dag inne i Heminghallen, om det er et ønske om mer motorikk- og koordinasjonstrening.
– Hva er målet med klubben/gruppa?
– Frikjøring er en veldig sosial aktivitet, der man kommer sammen og støtter opp om hverandre og deler erfaringer. I utgangspunktet er frikjøringsmiljøet et relativt lukket miljø, der utenforstående ikke lett får innpass. Men med den voldsomme veksten vi har sett i salg av utstyr, og den økte interessen generelt, så ser vi behovet for å gi en åpning for de som ikke har dedikert livet sitt til denne sporten og som kan ha nytte av den erfaringsoverføringen man kan få i et slikt miljø. Målet er i aller høyeste grad også å viske ut kløften mellom generasjonene og skape en type solidaritet der liten og stor, gutter og jenter alle er likeverdige. På fjellet er vi alle like gamle, pleier jeg å si!
LES OGSÅ: Heming får freeridegruppe
– Hvem skal trene denne gjengen?
– Jeg har ansvaret for treningsopplegget og den såkalte «geriljatreningen» på torsdager. Jeg leier inn kompetanse på de feltene det er behov. Samtidig så er det et trenerkorps i Heming som står parat, med et tonn av erfaring fra Heming Adrenalins jibbegruppe.
– Hvordan har det seg at nettopp du ble trener for gruppa?
– Jeg fikk en forespørsel fra Mikkel Berg, nestor i Heming Adrenalin og nå sjef for freestylekomiteen i skiforbundet, om å dra igang en frikjøringsgruppe i regi av Heming. Med min bakgrunn fra virksomheten i GO Freeride på Gaustatoppen og min lange fartstid i frikjøringsmiljøet, paret med at jeg bor tre minutter fra Heminghallen, så jeg det som en gylden mulighet til å få ut budskapet om sikker fjellferdsel på, samt holde meg i form og samtidig ha det utrolig moro. Det er ikke noen tvil om at dette blir en superkul gruppe å være del av fremover!
Mer info om Heming ILs freeridegruppe finner du her!