Lesernes 38 supertriks

JOTUNHEIMEN HAUTE ROUTE-KONKURRANSE: Her har du 38 tips og triks til hvordan du kan gjøre toppturen bedre. Vi kårer også en vinner fra forrige runde og presenterer nye oppgaver i den siste delkonkurransen.

Sist oppdatert: 5. mars 2014 kl 13.58
VET RÅD: Å tape føttene før lange turer er et velkjent kjerringråd for å unngå gnagsår. Stian Hagen vet å styre unna de verste turfellene. Foto: Christian Nerdrum
VET RÅD: Å tape føttene før lange turer er et velkjent kjerringråd for å unngå gnagsår. Stian Hagen vet å styre unna de verste turfellene. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 7 minutter

I nest siste runde av den store konkurransen, der seks deltakere sendes på guidet tur til Jotunheimen Haute Route, ba vi leserne om råd som vil gjøre toppturen bedre. Svarene rant inn, og nedenfor kan du lese alle tipsene. Fri Flyts jury har trukket ut Henrik (Von Schnellfahrer) Moberg som kan reise på helgetur for to til Leirvassbu inkludert kost og losji.

 

Henrik Von Schnellfahrer Moberg Stive, kalde støvler i bilen? Fyll to tomme halvliters brusflasker med så varmt vann du klarer fra springen- putt oppi en i hver støvel og så har du en god start på dagen 10 min etter. Juksa litt på førehand! (21 likes)

  

NY KONKURRANSE: 

Finn svar på følgende spørsmål i Fri Flyt #103 som ligger ute nå. Svarene finner du i artikkelen om Jotunheimen Haute Route. Send svar med navn, adresse og telefonnummer til konkurranse@friflyt.no. Tittel i emnefeltet: JHR del 5.

 

1. Hvilken fjelltopp mellom på Stian Hagen & co hoppe over mellom Memurubu og Glitterheim på grunn av mye vind? 

2. Hvilken «hytte» på turen har svæmmebasseng i kjelleren?

3. Hvilket modellnavn har de grønne Arc´teryx-buksene Hagen brukte på turen?  

 

 

PREMIE: 

To festivalpass til High Camp Turtagrø 8. - 11. mai

 

LES MER OM JOTUNHEIMEN HAUTE ROUTE-KONKURRANSEN

Det norske frikjøringsikonet Stian Hagen har tegnet opp og testet ut en Haute Route gjennom Jotunheimen. Fri Flyt var med på gjennomkjøringen forrige vinter, og i marsutgaven som mange allerede har fått i postkassa (FF #103) står artikkelen på eventyret. På friflyt.no kan hele seks heldige leserne få mulighet for vinne samme turen. Som om ikke det var nok: guider på turen vil være Stian Hagen og fjellkollega Markus Landrø.  

Konkurransen består av fem deloppgaver. Dette er den siste oppgaven, men videokonkurransen pågår fortsatt. Råfine premier som, ski, klær, staver og reiser trekkes fra samarbeidspartnerne ved avlutningen av hver konkurranse. Du vil autmatisk bli med i hovedkonkurransen om å vinne en av seks plasser på guidet tur til Jotunheimen Haute Route når som helst, men da går du glipp av muligheten for å bli «ukesvinner» for de delkonkurransene som har gått. Du forbedrer dine vinnersjanser ved å delta i alle konkurransene. 

 

HER ER LESERNES TIPS OG TRIKS

Han Sture Øien Klipp tånegler! 

 

Johan Rust Test utstyr før du tar det i bruk på de virkelig tøffe turene, planlegg godt og i god tid, vær bevisst på rutiner ved hvil, og bekledning! 

 

Teodor Wedum Pakker inn en osteskive i plastfolie og legger den under sålen i skoa. Da har jeg toast på toppen.

 
Marius Nygård Tillegg til Henrik's tips: ha saft oppi det kokende vannet i brusflasken, og vips har du slush når du kommer ned igjen i bilen.
 
Petter Salen Brede ski og for smale feller?? Del de i to over midten, da har du en splittfelle som kan legges langs kanten av skien. Glir godt og gir lav vekt. To langrennsfeller på hver ski fungerer og. Hvis du vil legge i litt arbeid kan du eksempelvis sy inn en sikkerhetssele mellom fellene. GOD TUR!!
 
Petter Salen Feller med snø på limen??? Skal fellene av og på, kan det være ok å henge de under jakken. Varme feller limer godt, er det snø i limen faller de av. Litt fukt er ikke så farlig, men kald snø er håpløst. Gikk det galt? Da legger du fellene inn på kroppen og går hardt i ti minutter, så fungerer de igjen:) Skredsøkerstroppen er fin å henge de over, eventuellt i "biben". GOD TUR!!
 
Chris Brynjulfsen En tusj-strek som markerer midten av fellene skaper mindre plunder
 
Henrik Olsen Siden det kommer mange vanlige tips her, kommer jeg også med et. Stram innerstøvel! De fleste går med veldig løse støvler på vei opp, men innerstøvelen må sitte, den strammes gjerne med lisser eller boa for den som har det. Dette gjør at sansynligheten for gnagesår blir veldig liten, eller borte i mitt tilfelle.
 
Per Erik Vognild Ha alltid med en pakke Petterøs 3 slik at du får deg en rullings før du peker skia på tur ned!
 
Joar Skimten Det enkleste og beste tipset for å få en bra tur er jo å være i god form så man har overskudd til å både nyte turen og leke underveis. Dessverre følger jeg ikke mitt eget tips
 
Emil Stafsnes Ha alltid sportsteip/gaffateip med, dette kan fikse det meste!
 

Bendik Ulshagen Øye Husk for all del hjelmkamera! Helst to tre stk! Alt må dokumenteres
 
Robert M Bos Til spesielt lange, slakke turer anbefaler vi fra GoPro Forbundet minst 5 kameraer!
 
Jørgen Helgheim Nøtter i sekken. Nok til alle kompisene. Selv i anlegg. Det kan redde hele dagen dersom føre viser seg å være bedre enn antatt. Og man må droppe lunsjen for å pumpe ut maks av dagen.
 
Svein Are Andreassen Viktigste e vel å gå på tur og ikke sitte hjemme å få oppdatering fra andre på face. Det kan være rimelig smertefullt:-)
 
Johan Rust Bryr meg for øvrig særdeles lite om likes, dette er erfaringer jeg har gjort meg, som gjør turene mine bedre, sommer som vinter, på jobb og som hobby!
 
Thomas Sollid kjør sidelengs...
 
Signe Friborg Hjorth Jeg har av bitter erfaring innført å ha en sjekklste liggende i bilen som sjekkes på vei ut garasjen. Forbavsende ofte har en likevel pludselig glemt noe ... hodelykt, kartet eller kontanter til bomveien etc.
 
Hildegunn Pettersen For best topptur-opplevelse må ein vera godt forberedt. Drikk rikelig med vatn om morningen før tur, og tape beina på utsatte steder for å forebygge gnagsår. Lite kle ved oppstigning, på med dunjakka ved pause. Ha camelback og drikk lite, men ofte. (Er det veldig kaldt så ta ta kokt vatn i posen, og blås vatnet inn igjen frå slangen etterpå). Spar energi med å skyve skia, ikkje løft dei. Ved bratt oppstigning, bli god på kick-turn  Snu skia mot sola i pausen, så du får tørke fellene. Om du har silikon-feller sparer du mye styr med lim og kan hive fellene kjapt i sekken om det er ruske-vær. Ha raske karbohydrater lett tilgjengelig, og ta ein bit ved korte stopp. Prioriter sikkerhet og unngå skredfarlig terreng! Og viktigst: Ha med gode venner, og nyyyyt toppturen!
 
Pernille Mathiesen Underberger og Snickers
 
Daniel Strand Bokstavkjeks. Ukjent produkt blant skifolk. Da lærer man seg å stave skikkelig.
 

Lars Thomas Nordby Noen runder gaffateip på stavene (bør fornyes hver sesong, tørker ut), i tillegg til strips, noen meter ståltråd og et par voile-straps i sekken, så kan du nød-reparere det meste.
 
John Egil Haugen Ha drikke lett tilgjengelig, drikk jevnlig . Sørg og så for å ha en brødpose med rosiner, peanøtter, mandler og kokesjokolade...lett tilgjengelig, og dra opp sokkene SKIKKELIG før føttene stikkes opp i støvlene ....god tur
 
Pero Reiten Karsk på toppen?
 
Petter Skjåk Jensen En gruppe på tur er aldri sterkere enn svakeste ledd.
 
Ådne Mong Ei tørr ulltrøye til veien ned fra toppen, goe venna å en goe latter ellar to.
 
Jeanette Bjørnå Bytt sokker under veis
 

Steffen Holanger Bytt til Splitboard.

 
Sofie Biørn-Hansen Bruke nylonsokker under raggsokkene for da ungår du friksjon og gnagsår i skiskoene eller hvilken som helst tursko. Kjekk liste på om du har alt med av utstyr før du pakker sekken før turen som du kan krysse av ting på.

 
Martin Bjørnstad Ikke se på Facebook oppdateringer japanstemning på østlandet når du har flyttet til nord-norge rett før sesongstart.. Skituren på gjennomslagsføre i regnvær blir plutselig ikkeno å skrive hjem om!

 
Henrik Breuer SJOKOLADE!!

 
Morten Westberg Skal du gni gnuen eller banke giraffen, er det lurt å legge vottene riktig vei så det ikke føyker snø inn i dem.

 

Helen Todal Liestøl La seg guide hen av flinke flotte guider!!! F.eks Stian Hagen og Markus Landrø.

  

Markus Steen spis masse karbohydrater før avgang, ha med rikelig drikke til turen opp, og dunjakka er sjeldent feil på toppen.

 

Morten Westberg Med ull blir'e lite tull. Alltid ha ull nærmest kroppen! (og no godt i koppen)

 
Petter Kristiansen Dampsperresokker.

 
Siri Midtun God planlegging, god mat, godt drikke og gode venner gjør hele turen. Sikkerhet først. Alltid! 

Publisert 5. mars 2014 kl 13.58
Sist oppdatert 5. mars 2014 kl 13.58
 

Relaterte artikler

 
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen