E-foil – kun for late rikinger eller noe for alle?
Er elektrisk foil forbeholdt late rikinger som søker spenning, eller er dette en aktivitet for alle som liker brettsport? – Jeg venter til de blir litt lettere, sier brettprofil Terje Håkonsen.
I BELIEVE I CAN FLY: Det ikke vanskelig å se for seg at følelsen av å fly med en e-foil som Franco Feci er appellerende. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
På en strand i Koksbukta på Fornebu møter Fri Flyt e-foilekspert Franco Feci og brettprofil Terje Håkonsen. Feci skal ut med en doning som ser ut som en farkost fra fremtiden. Med den kan han trykke på en knapp og fly over vannet, helt uten hjelp fra bølger eller vind.
Du har et brett, og inni brettet er et batteri og noen koblinger. På hydrofoilen sitter det en propell som skal få brettet opp fra vannoverflaten, slik at han regelrett flyr over vannet på foilen.
Farten styrer han trådløst med en fjernkontroll som er koblet opp mot motoren. Batteriet lar ham holde på i 90 minutter før det må lades.
– Det lønner seg å bo nærme vannet, kommenterer Håkonsen og ler. Det er ikke bare prisen som er ekskluderende for målgruppen. Vekten er såpass at ikke hvem som helst kan bære en e-foil ned til vannet.
Håkonsen er skeptisk, men ikke mer enn at han ser frem til neste generasjon e-foils som veier mindre og som kan brukes til å komme seg inn til bølger, for så slå av motoren og bare surfe på naturkrefter.
– Grunnen til at folk liker å gjøre dette, er nok følelsen av å stå på et surfebrett. Men du trenger ikke bølge, båt eller vind. Du kan bare gjøre hva du vil, sier Feci som lett ser for seg at dette kan bli noe folk vil bruke for å oppleve Norge.
For sin egen del handler det om følelsen og friheten.
– Det er deilig, rett og slett. Du flyr over vannet og du kan dra hvor du vil, sier Franco Fec som i likhet med Terje er ivrig innen flere former for brettsport, og blant Norges fremste innen Stand Up Paddle.
Han mener e-foil kan erstatte vannskuteren for mange, men føler ikke det tar plassen til padling og SUP.
– Men det er klart ikke noe for alle. Prisen ligger et sted mellom 80.000 og 120.000. For meg handler det om prioritering, og jeg prioriterer dette fremfor noe annet, sier Feci som forteller at to av leverandørene av e-foils i Norge krever at du gjennomgår et kurs for å få lov til å kjøpe og bruke farkosten. En del faremomenter er det naturlig nok forbundet med dette.
Hvor vanskelig det er å lære, vil være avhengig av din bakgrunn, type brett og størrelsen på brettet. På et brett tilpasset nybegynnere vil de fleste trenge omtrent en dag på å komme opp på bena og fly.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.