– Dødsing kan bli gigantisk

Dødsing vises nå på amerikansk fjernsyn, har fått internasjonale stjerner og sammenlignes med da snowboard tok av på 90-tallet. Til helgen er det VM i Døds i Oslo, og for første gang er det et ekte verdensmesterskap.

Sist oppdatert: 24. august 2022 kl 10.17
Dødse-VM
DØDSE-VM: Dødsing vokser enormt, og blir sammenlignet med hvordan snowboard tok av. Til helgen er det VM. Foto: Jonas Selim
Lesetid: 4 minutter

– Det er ekstremt mye som har skjedd med dødsing de siste årene, sier tidligere snowboardproff Stine Brun Kjeldaas til Fri Flyt.

De siste tre årene har hun jobbet med dødseforbundet for å fronte den stadig mer populære sporten som kort fortalt er en slags avart av stuping, med spektakulære triks mot vannflaten. Til forskjell fra tradisjonell stuping lander du som regel horisontalt med armer og bein utstrakt.

Sporten har opphav i Norge, men er i ferd med å bli en skikkelig internasjonal hit. Det er blant annet bygget opp en Døds Challenge-liga, en kvalifiseringsrunde mot VM. Den går nå i hele Skandinavia. I tillegg har det blitt arrangert i Austin i Texas.

– Det er helt sykt hvor mye interesse det har blitt i hele verden. Folk sender klipp fra overalt. Det er veldig gøy. 

– Hvordan sprer dødsing seg?

– Det er veldig organisk. Folk synes det er kult, og det lages innhold som blir spredt i sosiale medier, sier Brun Kjeldaas.

Ryan Bean, den største dødsestjernen i USA, har nesten 3,5 millioner følgere på Tiktok. I tillegg er flere norske dødsere, som Anders Rox, i ferd med å bli stjerner på blant annet Youtube.

– Siden 2019 har VM i døds blitt vist på ESPN, og vi har nå tre segementer. Vi har også blant annet fått inn en dokumentar, så det er gøy å få så mye sendetid på ESPN.

– Jeg kjørte snowboard på 90-tallet, og så hvordan sporten vokste fra å være en kuriositet til å bli veldig stort. Jeg ser mange likhetstrekk mellom de to.

Dødsing har røtter tilbake til 70-tallet. Det er Raga Rockers-gitarist Erling Bruno Hovden som har æren for å ha funnet opp sporten i Frognerbadet.

 

Der har også VM vært tidligere, bortsett fra de siste årene hvor det har vært på Filipstadkaia ved Aker Brygge.

SNOWBOARDPROFF: Stine Brun Kjeldaas er tidligere snowboardproff. Her fra en Fri Flyt-utgave i 2006. Nå jobber hun med dødsing. Foto: Privat
SNOWBOARDPROFF: Stine Brun Kjeldaas er tidligere snowboardproff. Her fra en Fri Flyt-utgave i 2006. Nå jobber hun med dødsing. Foto: Privat

– Hvilke likheter er det?

– Jeg tror det er friheten. Det er kreativt, og sånn er også snowboard. Du kan sette din egen, personlige stil. Det skal ikke bare være perfekt. Du setter triksene på din egen måte. Også handler det om å tøffe seg.

– Hvor stort kan dødsing bli?

– Jeg tror det kan bli gigantisk. Bare se på interessen og hvordan det sprer seg. Hvis du drar på en badeplass, så dødser jo alle. Det er ingen som stuper. Jeg var nylig i Stockholm, og det samme er i ferd med å skje der.

Til helga, altså på lørdag, arrangeres den årlige VM i døds. Men i år blir det altså en rekke utøver fra både inn- og utland. 

– Så dette er første gang det faktisk er et verdensmesterskap med internasjonale deltakere?

– Nå er det faktisk et VM, og det er veldig gøy. Før har alle de beste vært norske, men nå har det blitt mange forskjellige land. Det er mange som tar det seriøst og trener for å bli gode og for å dra sporten enda lenger. For utøverne henger verdensmestertittelen høyt i år. For den kan fort gå til en franskmann, amerikaner eller noe annet.

Årets VM i døds går også for første gang på Rådhuskaia, altså langt mer tilrettelagt for publikum enn tidligere år - hvor det har blitt arrangert i sportens opphav i Frognerbadet. 

– Nå har vi vokst ut av Frognerbadet. VM i døds skal i år være på Rådhuskaia. Det vil være deltakere fra hele verden, og kanskje blir dette første VM der det ikke blir en vinner fra Norge, sier dødser og youtuber Anders Rox.

Anders Rox.
STJERNE: Anders Rox er blant de som er i ferd med å bli en ekte dødse-stjerne. Foto: Christina Bruarøy

Brun Kjeldaas har stor tro på årets opplegg. 

– Hvordan blir opplegget i år?

– Vi skal ha en båt mellom pir to og tre. Da får du folk på begge pirene, det er trukket helt inn i sentrum. Det blir kjempemorsomt. Vi har aldri hatt så høyt nivå og så mange internasjonale stjerner. 

– Får du dødset noe selv da?

– Jeg dødser absolutt ikke selv, hehe. Jeg synes det er dritskummelt. Jeg orker ikke å slå meg. Du får jo vondt, selv om det ikke er så farlig som mange andre actionsporter, så lenge du holder deg innenfor høydene i konkurranser.

Dødse-VM foregår altså 27. august i Oslo.

Publisert 24. august 2022 kl 10.17
Sist oppdatert 24. august 2022 kl 10.17
 

Relaterte artikler

HARD LANDING: Har du ikke rett posisjon når du treffer vannoverflaten, vil du rett og slett på på en smell (dødser: Anders Rox). Foto: Christian Nerdrum
Dødsing og sikkerhet

Gjør dødsingen litt tryggere

10 POENG: Ikke mye å utsette på dette hoppet, men dødseproff Anders Rox mener det er en del feller å gå i for de som vil lære seg å dødse. Foto: Christian Nerdrum
Film med feil og rett teknikk

Dødsing - tre typiske feil

SHOWMAN: Simen Mathisen klemmer til med en dødse-molberger fra 10-eren.
– Ingen begynner på 10 meter!

Slik blir du en dødser

AARHUS: Første internasjonale stopp for sesongen. Foto: Døds Diving League.
Døds World Tour Aarhus:

Fortsatt norsk ledelse

Døds World Tour 2024
Døds World Tour 2024 Gjøvik

Herman herjet igjen

Døds World Tour 2024
Se vinnerhoppene fra Døds World Tour Arendal

13 år og leder verdenscupen

 
STEMNING: Sol og solid show under åpningen av Døds World Tour 2023 i TønsberG. Foto: Arild Brun Kjeldaas.
Døds World Tour Tønsberg 2024

Se video av vinnerhoppet til Oscar (15)

40,5 meter: Ken Stornes mener alvor. Skjermbilde: @kenstornes
Setter verdensrekord mellom isflakene

Ken Stornes med ny verdensrekord

Skjermdump fra Dare to Dive ep. 1
Ny internasjonal tv-serie om dødsing

Her setter de verdensrekord

SEIERSPALLEN: Truls Torp feierer sin tredje tittel som verdensmester. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Se video fra VM i Døds 2023

Slik har dødsingen endret seg på ett år

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen