De udødelige er tilbake

Snart skal 2000 publikummere underholdes av 30 uredde dødsere i verdensklassen. Her får du oppvarmingsfilmen før krampetrekningene setter inn.

Sist oppdatert: 8. august 2013 kl 10.17
SEIERSSTUPET: «Dødsstup  med  løpefart -­‐ ettbeinssats, flatt ut i ingenting, så langt ut som mulig, vannrett, arma oppover og bakover som finnene på en Buick -­‐55....»
SEIERSSTUPET: «Dødsstup med løpefart -­‐ ettbeinssats, flatt ut i ingenting, så langt ut som mulig, vannrett, arma oppover og bakover som finnene på en Buick -­‐55....»
Lesetid: 3 minutter

VM i Døds har blitt enda større. I år blir lover arangøren 2000 publikummere og 30 ivrige dødsere som har gått videre fra kvalifiseringen dagen før. Arrangementet går av stabelen 17. august kl. 18.00 på Frognerbadet i Oslo.

Mellom omgangene vil det være musikk levert av lokal DJ, konferansier blir Paul Rigault. Oslo Kommune og Frognerbadet har også latt oss utvide publikumsseksjonen og drikkeområdet i år, så det er plass til enda flere. Det vil bli servering av mat og drikke.

Konkurransen blir fulgt av premieutdeling, og deretter After-­‐Døds på Horgans Billetter er tilgjengelige i forhåndssalg på billettservice.no

 

Konkurransen vil foregå i tre omganger.

 • Kvartfinale–Klassisk Døds–30 deltagere

 • Semifinale – Fristil Døds – 20 deltagere

 • Finale–Åpent Døds (klassisk eller fristil)

 

Mellom omgangene vil det være musikk levert av lokal DJ, konferansier blir Paul Rigault. Oslo Kommune og Frognerbadet har også latt oss utvide publikumsseksjonen og drikkeområdet i år, så det er plass til enda flere. Det vil bli servering av mat og drikke.

Se forfilmen mer regjerende verdensmester Henning Marthinsen

 

Konkurransen blir fulgt av premieutdeling, og deretter After-­‐Døds på Horgans Billetter er tilgjengelige i forhåndssalg på billettservice.no

 

HISTORIKK

VM i Døds er en amatørkonkurranse i dødsing – en egen stupestil utviklet på Frognerbadet på 1960-­‐tallet. Kravet til utøverne er å gå ut i vannrett x-­‐formasjon med kroppen, holde den så lenge som mulig, før de krøker seg sammen før vannflaten brytes. Verdensmesterskapet ble arrangert for første gang i 2008 med 8 hoppere og 30 tilskuere og har hatt en eksponentiell økning etter det. I forkant av arrangementet 2012 var det over 1500 publikummere og lang kø utenfor. Arrangementet har fått bred dekning i flere av de stor riksdekkende medier (Sportsrevyen, VGTV, Afteposten, D2, Dagbladet m.m.)..

I alle år VM i Døds har vært gjennomført har Frognerbadet vært arena for arrangementet. I år, so mi fjor, år blir det dog også arrangert Døds Grand Prix-­‐ arrangmenter i samarbeid med IDF. Dette skal være enkeltstående dødsekonkurranser rundt omkring i landet. Første Grand Prix ble arrangert i Lillesand i 26-­‐27 juli i år. Se resutater, bilder og video på www.supogstup.no

 

Dette er Dødsing 

  

Dødsingens opprinnelse og historie

Dødsing skal ha oppstått på Frognerbadet så tidlig som på 1960-­‐tallet. Bildet ved siden av er tatt fra en reportasje om dødsing i Dagbladet 10. juni 1974 (innsendt til IDF fra Giovanna Hovden).

 

Også Roy Jacobsen har omtalt dødsing fra denne perioden i sin bok Seierherrene (utgitt 1990):

 

«Dødsstup  med  løpefart  -­‐   ettbeinssats,  flatt  ut  i ingenting,  så  langt  ut  som  mulig,  vannrett, arma  oppover  og  bakover  som  finnene  på  en Buick -­‐55, beina oppover, magan først, en jevn bue fra  ytterste  fingerspiss  til  ytterste  tåspiss, ei  hengekøye,  med  det  sårbare  bukskinnet  i peak,  før  du  klapper  sammen  så  nær  vannflata at  de  som  står  lamslått  rundt  bassengkanten  -­‐ og det er mange -­‐  ikke har sett om du rakk det eller ikke -­‐ kaboff! -­‐ så spruten står helt opp til brøstet til kompisen som venter på brettet».

 

Dødsingens historie er uløselig knyttet til Frognerbadet, men har spredd seg til andre steder i landet gjennom årene. Konkurransen har i mange år samlet utøvere fra alle landsdeler og alle aldre. Deltagere er alt fra 21 til 47 år gamle.

Publisert 8. august 2013 kl 10.17
Sist oppdatert 8. august 2013 kl 10.17

Relaterte artikler

HARD LANDING: Har du ikke rett posisjon når du treffer vannoverflaten, vil du rett og slett på på en smell (dødser: Anders Rox). Foto: Christian Nerdrum
Dødsing og sikkerhet

Gjør dødsingen litt tryggere

10 POENG: Ikke mye å utsette på dette hoppet, men dødseproff Anders Rox mener det er en del feller å gå i for de som vil lære seg å dødse. Foto: Christian Nerdrum
Film med feil og rett teknikk

Dødsing - tre typiske feil

SHOWMAN: Simen Mathisen klemmer til med en dødse-molberger fra 10-eren.
– Ingen begynner på 10 meter!

Slik blir du en dødser

AARHUS: Første internasjonale stopp for sesongen. Foto: Døds Diving League.
Døds World Tour Aarhus:

Fortsatt norsk ledelse

Døds World Tour 2024
Døds World Tour 2024 Gjøvik

Herman herjet igjen

Døds World Tour 2024
Se vinnerhoppene fra Døds World Tour Arendal

13 år og leder verdenscupen

STEMNING: Sol og solid show under åpningen av Døds World Tour 2023 i TønsberG. Foto: Arild Brun Kjeldaas.
Døds World Tour Tønsberg 2024

Se video av vinnerhoppet til Oscar (15)

40,5 meter: Ken Stornes mener alvor. Skjermbilde: @kenstornes
Setter verdensrekord mellom isflakene

Ken Stornes med ny verdensrekord

Skjermdump fra Dare to Dive ep. 1
Ny internasjonal tv-serie om dødsing

Her setter de verdensrekord

SEIERSPALLEN: Truls Torp feierer sin tredje tittel som verdensmester. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Se video fra VM i Døds 2023

Slik har dødsingen endret seg på ett år

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen