«Trois, deux, un, send it!» er det siste man hører før Lucien Charlon setter utfor den 36,5 meter høye brokanten, snur seg i luften og viser peace-tegnet til kamera før han smeller i vannoverflaten etter et tre sekunder langt svev.
– Føcked, kommenter tidligere verdensmester og årets Døds World Tour vinner Emil Lybekk.
De franske dødserne Côme Girardot og Lucien Charlon deler den nye verdensrekorden i døds fra hele 36,5 meter. Det var også ny rekord for høyeste freestyle-døds.
Den 21 år gamle franskmannen Côme Girardot, eller Girardøt(s) som han kaller seg selv, holdt den tidligere rekorden på 34,25 meter, og har nå tatt tre verdensrekorder på rad.
Forrige norske rekordholder var Tore Våge med et klassisk døds fra 31,5 meter som resulterte i et brudd i armen. Den nye rekordholderen Côme Girardot utlignet rekordhoppet forrige august. Frem til i år var dette det høyest registrerte dødset.
– Når Tore lander perfekt, og likevel knuser armen, er det et perfekt eksempel på hvor jævlig farlig dette er – en vakker dag så går det gærent, sier Paul Rigault, gründer i Dødseforbundet om høydedødsingen.
Han presiserer at Dødseforbundet er veldig opptatt av sikkerhet og at alle skal kunne dødse, ikke bare de som er profesjonelle. Han forklarer at utviklingen innen høydedøds er en profesjonalisering av sporten.
– Det som skjer nå fra 36,5 meter, handler ikke om at ballene har blitt større. Det handler om at utøveren får et større og mer profesjonelt apparat rundt seg, som tillater at man kan sette denne type rekorder, forklarer Rigault.
Dødseforbundet hadde nylig premiere på den nye dødse-serien «Dare to Dive», som kan sees på TV2-play. Den nye engelsktalende-serien er en del av en større plan og satsing for å øke interessen for dødsesporten internasjonalt.
– Man må skille mellom det som på en måte er gøyalt og fritidsdødsing, og det som er profesjonelt dødsing. Det er et helt annet apparat rundt deg som sikrer at de marginene kommer på din side.