– Gjøre deg så sterk som overhodet mulig

Tidligere landslagstrener Lars Mæland har oppdrag om å få 52 år gamle Kjetil Andrè Aamodt i toppform til skisesongen. Se første episode av treningsserien.

Sist oppdatert: 19. oktober 2023 kl 12.27
Lesetid: 3 minutter

Kjetil André Aamodt hjelper Stereo med å utvikle bakkeski og konkurranseski for alpint, og i forbindelse med lanseringen har de laget videoer med treningstips. Fri Flyt har fått tillatelse til å vise den norske versjonen av filmene.

I tribunene på Grefsenkollen blåser den tidligere landslagtreneren i alpint Lars Mæland liv i gamle minner for Kjetil André Aamodt. Den tidligere superalpinisten har ikke helt glemt barmarkssesongen med trappeløp og opptrening til sesongen.

Som 52 år gammel mosjonist med ambisjoner om å fortsatt stå godt på skjæret, og holde seg skadefri gjennom hele sesongen, har Mæland fått i oppdrag om å få Aamodt tilbake i form.

Se film i toppen av saken.

Kjetil har nemlig satt seg mål om å trene seg opp mot Master NM i alpint.

Les også
PÅ TRAPPENE: Kjetil Andre Aamoodt og Lars Mæland diskuterer neste øvelse.
PÅ TRAPPENE: Kjetil Andre Aamoodt og Lars Mæland diskuterer neste øvelse.

– Nå skal du hjelpe meg, en gammel 52-åring til å komme i form. Hva tenker du om det? spør Aamodt Lars Mæland, som var landslagstrener i alpint fra 2014 til 2019 under storhetstiden med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal.

– Vi må begynne der du er. Vi skal trene litt ute, jobbe litt med styrke og egen kroppsvekt. Vi skal løpe litt trapper, litt motbakke, jobbe med kapasiteten og hjertepumpa, sier Mæland.

Han mener det er bra for en mann i Aamodts alder.

– Så skal vi inn og supplere og selvfølgelig ha litt økter med litt tyngre ytre belastning, sånn at vi får hele dette systemet - symbiosen - til å fungere sammen. Gjøre deg så sterk som overhodet mulig, sier Mæland til Aamodt i treningsfilmen.

 

I tillegg lover eksperten at det blir tekniske motoriske elementer og litt mobilitet.

Det er lett å tenke at den avdankede alpinisten har latt seg forfalle etter at han pensjonerte seg i 2007. Det har han absolutt ikke gjort.

– Selv om han begynner å bli gammel, så er han faktisk ganske sprek, kommenterer Mæland et stykke uti økta.

Gjennom innspillingen av treningsserien snakker Kjetil og Lars mye om at man må trene stryke med egen kroppsvekt kombinert med koordinasjon og mobilitet for å bli smidig og atletisk - i tillegg til ren styrketrening for å bli best mulig på ski.

I første episode trener de på bakkeløp, hvor det er fokus på å få opp puls og trene styrke i beina. Det er også løping i trapper hvor det er hopping og løping som skal booste eksplosiviteten.

Kjetil Andre Aamodt har teamet opp med Stereo skis, og lanserer en rekke ski i samarbeid med den norske skiprodusenten - blant annet FIS race, som vil være godkjent til bruk i FIS-renn.

FIS skiene er de første fra et norsk skimerke siden 1954 som kan brukes i alpine mesterskap

Treningsfilmen er en del av en serie laget av Stereo skis. De neste innslagene vil ta for seg:

  • To styrkeøkter inne

  • To styrkeøkter hjemme (med kroppsvekt og lite hjelpemidler)

  • Et program for oppvarming med mobilitet, som bør gjøres før alle styrkeøktene.

Kjetil André Aamodt

Kjetil André Aamodt ble født 2. september 1971 i Oslo, Norge.

Han er tidenes mestvinnende mannlige alpinist i VM også med 12 medaljer og fem av de er gull.

  • Idrettskarriere: Aamodt startet sin profesjonelle alpinkarriere på 1990-tallet og ble raskt anerkjent for sin allsidighet og tekniske dyktighet. Han deltok i fem vinter-OL mellom 1992 og 2006.

  • OL-Medaljer: Aamodt vant åtte olympiske medaljer totalt, noe som gjør ham til en av de mest suksessrike alpinistene i OL-historien. Gullmedaljene hans kom i super-G og kombinasjonen i Nagano 1998, kombinasjonen i Salt Lake City 2002, og super-G i Torino 2006.

  • Verdensmesterskap: I tillegg til OL-suksessene, vant Aamodt også flere medaljer i verdensmesterskapene, inkludert gull i kombinasjonen i 1996.

  • Allsidighet: Han utmerket seg i forskjellige alpine disipliner, inkludert utfor, super-G, slalåm, storslalåm og kombinasjonen.

  • Alpin pensjon: Aamodt kunngjorde sin pensjon fra alpinsporten etter sesongen 2006-2007, og avsluttet dermed en bemerkelsesverdig karriere.

  • TV-kommentator: Aamodt har vært engasjert som ekspertkommentator for alpint på TV. Han har delt innsikt og kunnskap om sporten under ulike alpine arrangementer, inkludert OL.

  • Forfatter: Han har skrevet bøker om idrett og karriere. Disse bøkene gir et innblikk i hans erfaringer, utfordringer og suksesser som alpinist.

  • Forretningsmann: Aamodt har også involvert seg i forretningsvirksomhet. Dette inkluderer samarbeid med ulike merker og selskaper innen sportsutstyr og utstyr.

  • Motivasjonsforedrag: Som en erfaren idrettsutøver har Aamodt deltatt i motivasjonsforedrag og seminarer. Han deler sin livserfaring og gir innsikt i hva som kreves for å oppnå suksess på høyt nivå.

  • Idrettsledelse: Aamodt har vært involvert i idrettsledelse og organisatoriske oppgaver. Dette kan inkludere rådgivning og deltakelse i styrer knyttet til idrett.

  • Aktiv i samfunnsengasjement: Han har også engasjert seg i samfunnsaktiviteter og veldedighetsarbeid, og har brukt sin profil til å støtte ulike gode formål.

  • Familie: Kjetil André Aamodt er sønn av Finn Aamodt, som også var hans trener. Har vært gift med ballettdanseren Stine Østvold siden 2004. Sammen har de to døtre og en sønn.

Kjetil André Aamodt er en av Norges største vintersportutøvere, og hans prestasjoner har satt varige spor i alpinhistorien.

Vis mer

Frikjører Aasheim får råd av verdenscupvinner Aleksander Aamodt Kilde. Bilde: Bård Gundersen og Atomic
Les også
STEREO: Kjetil Andre Aamodt med sine nye Stereo FIS-ski. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Les også
FLYER: En øvelse som binder sammen rygg og bakside lår (hamstrings). Foto: Christian Nerdrum
Les også
Publisert 19. oktober 2023 kl 12.14
Sist oppdatert 19. oktober 2023 kl 12.27
 

Relaterte artikler

CAND. TRENING: Manuellterapeut og trener Lars Haugvad har forelest, og holdt kurs innen idrettsskader i nesten 15 år. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Treningstabbene «alle» gjør:

Trening: Disse øvelsene glemmer vi på gymmen

EKSTRA UTFORDRING: Snowboarder Torgeir Bergrem demonstrerer en alternativ form for burpees. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Treningsekspertens favoritter

– De fem beste øvelsene

SOM EN T: Målet er å stå med så rette linjer som mulig. Dette krever både balanse, styrke og smidighet. Bilde: Christian Nerdrum
Denne treningsøkta gjør du på 10 minutter!

Denne treningsøkta gjør du på 10 minutter!

Den ultimate treningsøvelsen

Treningsekspert: Den ultimate øvelsen

KNEBØY: Spesialist i idrettssfysioterapi og manuellterapeut på Olympiatoppen Lars Haugvad viser han hvordan en knebøy kan gjøres og demonstrerer dessuten flere varianter av den viktige styrkeøvelsen. Bilde: Christian Nerdrum
Se film på teknikk og utførelse

– Den viktigste styrkeøvelsen vi gjør

styrkeløfter bruker trap bar
Trap-bar gjør knebøy og markløft tryggere

Derfor kan denne vektstangen være bedre for deg

Spesialist i idrettssfysioterapi og manuellterapeut Lars Haugvad demonstrerer styrkeøvelsen markløft. Bilde: Christian Nerdrum
Markløft - se film på teknikk og utførelse

Stegene til et riktig utført markløft

Aamodt i hardtrening

– Og der fikk vi krampen

Strakmark er en variant av markløft, men utfordrer teknikk, fleksibilitet og styrke på en litt annen måte. Olympiatoppens Lars Haugvad demonstrerer. Bilde: Christian Nerdrum
Se film og hør eksperten forklare

Strakmark - lær deg hvordan det skal gjøres

 
BENK: For mange den mest prestisjefulle øvelsen, men ikke nødvendigvis den viktigste for ski- og brettfolk. Bilde: Christian Nerdrum
Les og se film: korrekt teknikk til benkpress

Mye tar'u i benk 'a?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen