CAND. TRENING: Manuellterapeut og trener Lars Haugvad har forelest, og holdt kurs innen idrettsskader i nesten 15 år. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Lesetid: 3 minutter
I stedet for å bare løfte tungt i rette linjer, bør treningsøktene også gjenspeile de virkelige utfordringene i bakken, mener manuellterapeut og supertrener Lars Haugvad.
Dynamiske øvelser, sideveis bevegelser og rotasjonstrening er nøkkelen til å bli sterkere, tryggere og mer stabil på snøen.
– Det som skjer ute i naturen, er masse forskjellige bevegelser i ulikt tempo, sier Haugvad til Fri Flyt.
Lars Haugvad er en internasjonalt anerkjent manuellterapeut og trener, kjent for sitt arbeid med idrettsstjerner som Marcus Kleveland, Dennis Hauger, hopplandslaget og snowboardlandslaget. På et treningssenter på Fornebu reflekterer han over hva frikjørere og snowboardere ofte overser i treningen sin.
Her er de viktigste punktene Haugvad mener du bør fokusere på:
Treningsekspert Lars Haugvad deler sine fem favorittøvelser for å ruste kroppen til en skadefri vintersesong.
1. Rotasjonsbevegelser
– Det mange glemmer, er hvor mye rotasjonskrefter kroppen utsettes for, sier Haugvad. – Bare det å svinge på snowboard eller ski skaper rotasjonskraft gjennom hele kroppen. Hvis du legger til en rotasjon under et hopp, blir disse kreftene enda større. Det er krefter vi må trene for å stå imot.
På gymmen prioriterer de fleste rettlinjede bevegelser, som knebøy eller markløft, men det er ikke nok.
Haugvad understreker viktigheten av å inkludere øvelser som simulerer rotasjonsbevegelser for å møte kravene i bakken.
2. Lek med tempo
– Det som skjer ute i naturen, er masse forskjellige bevegelser i ulikt tempo, sier Haugvad. – Det å skape kraft opp eller klare å bremse en bevegelse, skjer i ulikt tempo. Det tror jeg mange glemmer og skipper i treningen.
Typiske gymøvelser utføres i et langsomt og kontrollert tempo, som sakte ned og sakte opp i en knebøy.
Haugvad oppfordrer utøvere til å trene på mer dynamiske bevegelser, som eksplosive hopp eller raske stopp, for å speile kravene fra snøen.
I forkant av VM-sesongen legger regjerende verdensmester Marcus Kleveland og resten av landslaget grunnlaget før vinteren starter for fullt.
3. Sideveis bevegelser – nøkkelen til kontroll
– Jeg tror knærne, anklene og hoftene våre har veldig godt av å bevege seg sidelengs. For ski og brett beveger ting seg sidelengs. Du kan få rotasjon på skiene eller et skjær på brett og da gjelder det å stå imot de kreftene der, sier han.
På gymmen er rettlinjede bevegelser som knebøy og markløft dominerende, men det er ikke nok for bakken.
– Det å bevege seg og leke med både sidelengs frem og tilbake, hoppe rundt og rotere, er elementære bevegelser som må på plass, sier Haugvad.
4. Elementære bevegelser er fundamentet
Haugvad påpeker at mange glemmer viktigheten av grunnleggende bevegelser.
– Bare det å hoppe rundt, rotere og balansere er viktig, sier han. – Disse danner grunnlaget for å stå imot krefter og skape kraft i bakken.
Øvelser som utfordrer balanse og kroppskoordinasjon kan gi store fordeler for snowboardere og frikjørere.
Haugvads hovedoppfordring
I stedet for å løfte tungt i rette linjer, bør treningsøktene gjenspeile de virkelige utfordringene i bakken. Dynamiske øvelser, sideveis bevegelser og rotasjonstrening er nøkkelen til å bli sterkere, tryggere og mer stabil på snøen - klar for alle de ulike kreftene ski- og brettkjøringen utsetter deg for.
Her får du tips og råd til øvelser for styrketrening, slik at du kan sette opp en øktplan. Du får også vite hvorfor styrketrening er viktig - også for skikjørere.
Mobilitetstrening er en form for dynamiske bevegelighetstrening, og brukes ofte som skadeforebyggende trening. Her er tips til øvelser og hvorfor du bør trene mobilitetstrening.
Mobilitetstrening brukes av verdens beste alpinister. Her får du tips til øvelser og program som gir deg styrke, mobilitet og skadeforebyggende trening.
Hvordan gjøre en backside 360 på snowboard - trinn for trinn.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.