SOM EN T: Målet er å stå med så rette linjer som mulig. Dette krever både balanse, styrke og smidighet. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Treningsmotivasjonen er for mange ytre motivert av lange, skadefrie dager på ski og brett. For at det skal bli en realitet må kroppen være klar.
Lek deg gjerne i form, men om du klarer overbevise deg selv om at 10 minutter noen dager i uken er verdt strevet, så er du veldig godt i gang.
Her er fem effektive styrkeøvelser som ikke krever annet enn joggesko. Øvelsene er relativt enkle og merk at første øvelse er lagt inn som en oppvarming til økta, så ta det gjerne litt ekstra rolig til å begynne med.
Antall serier og repetisjoner kan du selv justere etter eget ønske.
Treningsmodell er snowboardprofil Sondre Hylland. Saken er republisert.
Mobilitetstrening er en form for dynamiske bevegelighetstrening, og brukes ofte som skadeforebyggende trening. Her er tips til øvelser og hvorfor du bør trene mobilitetstrening.
Øvelse 1
Dyp gange - (oppvarmende øvelse)
Lang ut steget til du kommer til en skrittlengde der kneet blir stående omtrent 90 grader. Det gir mindre belastning på kneet om du passer på at kneet ikke kommer for mye over tåa.
Overkroppen skal være rett gjennom hele øvelsen. Lave skuldre og blikket rett frem.
Legg gjerne hendene over knærne for kontrollere belastningen - spesielt de første stegene kan føles litt vaklete. Knærne skal stå stabilt i samme vinkel uten å vippe fra side til side.
Har du god balanse i øvelsen og kjenner kan knærne er stabile kan armene holdes litt som du vil. Mange liker å sette de i hoften.
Kjenn deg frem og ikke begynn for dypt, men etter hvert kan du godt støte ned i bakken med bakerste kne.
Effekt: Du får god kontakt med muskulaturen for resten av økta. Fremside lår og rumpe er det som jobber mest. Knærne må nødvendigvis også være aktive for å ikke falle inn eller ut, i tillegg til at du får aktivisert legger når du presser fra.
Stabiliserende muskulatur er også aktiv, og du må være påskrudd for å holde balansen.
Treningen som gjør deg til en bedre skikjører. Her får du praktiske tips, treningsøvelser og inspirasjon slik at du kan sette i gang med barmarkstrening.
Alternativ: Vil du ta øvelsen litt videre, kan du vri overkroppen i retning av benet som settes ut. Hold da armene i 90 grader mot hverandre og hendene samlet.
Øvelse 2
Dype knebøy
Uten vekter er det en god anledning til å presse seg ned i dype knebøy. Tar du det rolig er det mindre risiko for overbelastning.
Føttene skal stå omtrent som en skulderbredde, slik at du får plass til å presse deg ned i squat uten å presse knærne ut. Det skal være plass til hoftepartiet.
Noen liker å ha en liten forhøyning (slik som på bildet) under helene for å lette litt på presset i anklene.
Hold så rett rygg som mulig uten ramle bak. Tenk at rumpa skal ned først.
Se rett frem og hold hendene sammen med albuene litt ut, men med senkede skuldre.
Bruk gjerne litt tid på å komme ned. Tøy litt på den ytre begrensingen før du går opp, men behold spenningen i muskulaturen.
Gå gjerne litt fortere opp enn ned, men begynn rolig. Pass på at knærne er stabile.
Effekt: Du får god kontakt med muskulaturen som binder fremside ben, hofte og rumpe sammen. Vekker muskulaturen, øker marginene i ytre begrensing og tvinger knærne til å jobbe og stabilisere.
Serier og repetisjoner: 3 x 15
Øvelse 3
Kriger III
Finn en stabil stilling med bena parallelt en hoftebredde fra hverandre. Strekk armene i været med håndflatene mot hverandre, men med 10 cm distanse.
Legg deretter mer vekt over på den ene foten og vipp deg frem, slik at det ene benet kommer opp i en rett linje med overkroppen og armene. Gå sakte frem og fokuser på å holde balansen. Er du myk eller ønsker en ekstra utfordring, så strekk på det benet du står på.
Målet er å bli stående i en T og så rette linjer som mulig.
Dette krever både balanse, koordinasjon og styrke i kjernemuskulaturen.
Stå til du kjenner at det svir, og så lenge du føler at kroppen synes det er greit.
Bytt til det andre benet.
Effekt: Hele baksiden av ryggen blir aktivisert, samt utfordret diagonalt.
Bakside lår, rumpe, korsrygg og resten av rygg og nakke må jobbe sammen.
Øvelsen er krevende for balansen og skadeforebyggende for snowboarding og skikjøring.
Tid: Stå så lenge du klarer eller vil. Det er stort sett ikke så lenge til å begynne med:)
Varm opp: Trenger du en trygg og fin oppvarmende øvelse til kriger III, kan du stå som en hund, men løfte opp knærne (se bildet under). Vil du videre herfra, kan du løfte en arm og ett ben diagonalt frem og bak.
Øvelse 4
Sideveis utfall
Begynn øvelsen i en stabil posisjon med bena en skulderbredde avstand fra hverandre. Hold overkroppen lett lutet fremover. Armene holder du foran deg i brysthøyde med hendene samlet.
La den ene foten stå og løft den andre godt ut til siden parallelt med den andre foten. Følg på ut med overkroppen uten å vri deg. Skuldrene skal også være parallelle med bakken og hoftene og hodet løftet med blikket frem.
Ta kroppen rolig imot og gli sakte ned. Er du sterk nok, kan du godt gå hele veien ned til bakside lår treffer legg. Press deg opp igjen og gjenta øvelsen, enten på det samme benet eller det andre - slik at det blir annen hver.
Effekt: Hovedsakelig fremside lår og legger. Du får god trening i timing og posisjonering av kreftene som trengs for å sparke deg opp.
Repetisjoner: 3 x 10
Øvelse 5
Spensthopp opp trapper
Hvor tungt dette skal bli avhenger av antall trinn, størrelse på trinnene store trinnene er og antall hopp.
Stå i en stilling der du føler at du får god effekt av frasparket. Start dypt i knærne med armene ned, slik at du kan bruke de aktivt når du hopper ved å løfte de opp.
Prøv å lande slik at du havner med helene i begynnelsen av trinnet, slik at det er lettere å komme seg videre opp uten å kollidere i trinnene.
Koordiner hoppet med hjelp fra armene, slik at du svinger armene fra litt bak ryggen og opp langs siden av kroppen i det du tar sats.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.