Frikjøreres beste tips til trening av lår

En vinter i fjellheimen kan kreve sitt. Lårmuskulaturen står i fokus. Hvor godt forberedt er du egentlig?

Sist oppdatert: 10. oktober 2012 kl 14.00
Skal du få sterke lår, er det ingenting som slår knebøytrening. Da kan du herje enda mer på ski.
Skal du få sterke lår, er det ingenting som slår knebøytrening. Da kan du herje enda mer på ski.
Lesetid: 8 minutter

MAGNUS TVEITO – Jibber og frikjører / telemark

Magnus Tveito er et unikum på ski. Med løse heler og telemark-stil holder han tett følge med sine kolleger som henger fast i begge ender av foten.

– Når på sesongen tenker du mest lårmuskler?

– Det blir naturligvis mest trening av lårmuskler når vintersessongen er igang, opp til sju dager i uka med skikjøring kan være tøft. Må innrømme at jeg er litt sløv når det gjelder spesifikt trening av lår. Har aldri vært noen fan av å henge på treningstudio og pumpe jern. Jeg er nok litt for rastløs, men det hender. Driver mye med trening og aktiviteter som jeg synest er gøy, spiller regelmessig fotball, tennis, klatrer, går på line, kjører longboard, surfer litt osv.

– Hvordan ser et hardt treningsprogram ut for deg?

– Trener ikke etter faste program. Det blir heller på impuls, men det er viktig å sette seg mål med det man driver med. Jeg liker å holde meg i form, så det blir heldigvis ikka alt for mye sløving på sofaen. 

– Hva er mest effektivt, tro du?

– Det mest effektive er å trene på ting som er relatert den idretten en driver med. Bare å holde motivasjonen oppe og ikke gi seg!

– Må du trene annerledes til telemark contra alpint?

– Det gjelder mye det samme. Sterke og utholdene lår, god balanse, teknikk og koordinasjon er viktig i begge disipliner, men det er vel kanskje ekstra viktig når man kjører telemark. Det er jo ingen hemmelighet at det krever mer å kjøre telemark, ihvertfall hvis man har tenkt til å holde følge med fasthels gutta.

HUGO HARRISON – Frikjører / Alpint

Frikjøringsstjerne kjent for sine lange, bratte linjer i umenneskelig tempo. Takket være variert og målrettet trening har stabilitet etter hvert blitt kanaderens sterke varemerke.

– Når på sesongen tenker du mest lårmuskler?

– Jeg er ikke spesielt glad i vekttrening, men fra slutten av august og frem til sesongstart i desember trener jeg vekter minst tre ganger i uken. Da kjører jeg mye knebøy, men med forholdsvis lette vekter og mange repetisjoner. Gjerne 60 repetisjoner i jevnt hurtig tempo, slik at det tilsvarer en to minutters god kjørelinje på ski. Dessuten bruker jeg en tung ball og veksler fra side til side i telemark-nedslag. Rundt en gang i uka kjører jeg i tillegg en kort økt med få repetisjoner og større vektbelastning for å få opp litt muskelvolum også.

– Hvordan ser et hardt treningsprogram ut for deg?

– Gjennom sommeren sykler jeg veldig mye, minst like mye oppoverbakke som nedoverbakke. Mountainbike er både gøy og glimrende trening, og det blir minst 5 turer i uka. Den aller beste treningen for min del er ishockey! Fra sensommeren av spiller jeg hockey 2-3 ganger i uka, som gir meg både styrke, utholdenhet og god balanse. Pluss på med noen ganger i uka i treningsstudio.

– Du har vel sannsynligvis en av freeride-verdenens lengste linjer på CV-en. Hvordan unngår du melkesyre?

– Jeg trener stort sett utelukkende på å kjøre non-stop linjer på ski, fra topp til bunn uten stopp underveis. Da bygger man utholdenheten. Styrkemessig er det en klar fordel å kjøre mange repetisjoner med lavere vektbelastning, slik at du har stayer-evnen inne.

– Hvor mye tar du i knebøy

– Jeg har aldri testet maks´en, men godt over 150 kg, i hvert fall.

LISA WIIK – Snowboarder / Halfpipe

Lisa Wiik var ikke på landslaget uten grunn. Nå er hun ute på frifot, men satser fortsatt videre med treningsvilje og pågangsmot.

– Når på sesongen tenker du mest lårmuskler?

– Det er vel det eneste jeg tenker på hele tiden. Men jeg trener lårmusklene litt forskjellig igjennom sesongen. Litt dype og tyngre knebøy før sesongen, og litt kjappe korte spenstige under sesongen. Det er utrolig viktig og skadeforebyggende. Særlig for å styrke kneleddet. En god og sterk lårmuskel kan nesten erstatte slitte korsbånd og leddbånd. Nesten!

– Hvordan ser et hardt treningsprogram ut for deg?

– Sirkelstyrke mandag morgen, turn og turnstyrke tirsdag, spenst onsdag, turn og turnstyrke torsdag, alternativ trening fredag. Vet ikke om dette er hardt jeg, men trening hver dag er viktig foran sesongen.

– Men, om du ikke hadde like store ambisjoner – Hva er mest effektivt?

– Jeg mener all trening er effektiv dersom du har flere enn fire økter i uka. Det spørs også hva du ønsker å forbedre. Turn og trampoline er effektiv trening for innlæring av triks og teknikk. Ellers ville jeg anbefalt å veksle mellom Styrke, Spenst og Spinning.

– Står du snowboard hele året?

– Ja, men ikke like mye hele året. Om sommeren har jeg stort sett “ferie”. Da pleier jeg tenke alternativt. Kjører mye wakeboard, longboard, surfer ol. Men en tur på snø i løpet av sommeren er nødvendig. Hvis ikke blir det litt for lang pause fram mot vinteren. En norsk vinter i alle fall.

FRED SYVERSEN - Frikjører / Alpint

For Fred er det mentale like viktig som det fysiske. En sterk indre motivasjon til å bli bedre, er hemmeligheten bak fortsatt fremgang etter mange år som storfjellkjører.

– Når på sesongen tenker du mest lårmuskler?

– Høsten er tiden for å tenke lårmuskler, sommeren blir det mest annen aktivitet som wakeboard, vannski, klatring, terrengsykkel etc. Det er greit å ha noe å stå imot med når det går unna, og landinger skal stikkes. Men, jeg har sett nok av eksempler på folk som ikke trener knebøy, og ikke har store lår, som setter landinger som de ikke skulle ha gjort noe annet. Frikjøring er en teknisk idrett, uten teknikk til å utnytte din egen styrke vil du ikke komme langt med store lår.

– Hva er din styrke eller svakhet ang trening?

– Det man er mest motivert til, vil også kroppen ta til seg lettere enn de treningsformer man synes er kjedelige. Min styrke når det gjelder trening ligger på det mentale planet, min evne til å motivere meg selv. Når det gjelder svakhetene mine; så synes jeg at jeg kan bli bedre til alt jeg gjør av trening, blir aldri "fornøyd" selv om jeg har det moro med det jeg holder på med.

Fred er også opptatt av å holde kroppen smidig, og subsidierer treningen med yoga. Et liv i storfjellet er hardt for kropp og sjel, og da er det viktig å holde fokus på treningsformer som binder sammen det fysiske og psykiske. En kropp som er ute av balanse er heller ikke mye verdt for en atlet av Freds kaliber.

MARCUS LINDH - Treningsekspert

Til daglig er Marcus Lindh personlig trener på Oxigeno fitness-senter. Hans ekspertise innen fysisk trening og instruksjon på området ryktes videre ut av Skandinavias grenser. Marcus er en målrettet trener som gjennom tradisjonell, funksjonell base-trening, finner inspirerende og spesialtilpassede aktiviteter for å nå frem til målet. – Og her forteller han deg hvordan du skal yte bedre i bakken i vinter.

– Hvor viktig er det for en skikjører/snowboarder å ha sterke ben?

– Veldig, veldig viktig. Strukturer i framfor alt, rygg, hofte, knær og ankler utsettes for enorme krefter, spesielt i hopp og vridningsmomenter. Derfor er det viktig med styrke i bena for å kunne stå imot.

– Kan du kort forklare hva som er den mest effektive treningen for denne gruppe utøvere?

– For optimal balanse, koordinasjon og forminsket skaderisiko bør hovedsaklig treningen ligge i å styrke kjernemuskulatur i rygg- og magekomplekset. Dvs. å få dyptgående ryggmuskler, korsettmuskel og bekkengulv som en stabiliserende enhet. Ellers er det funksjonelt med varianter av knebøye men innslag av ustabilitet. Man bør strebe etter øvelser som er så like den sporten man bedriver som mulig.

– Hva er melkesyre?

– Kort sagt er melkesyre (laktat) et slaggprodukt som bygges når forhøyningen av intensitet er såpass kraftig og rask at hjertets arbeid og åndedrett ikke rekker å tilføre tilstrekkelig med oksygen til muskulatur. Et surt miljø oppstår i muskelen som begrenser arbeidet man utfører.

– Hvordan unngår man dette?

– Noe av det viktigste med syretrening, er å rent psykisk stå imot smerten. Hvor mye melkesyre som bygges og hvor raskt den kommer, avhenger av hvor godt trent man er. Eliteutøvere kan i visse tilfeller jobbe opp mot 90% av maksimalt syreopptak før melkesyren kommer. De aller fleste må kaste inn håndkledet lenge før. Vil man lære kroppen å tåle melkesyre, må man trene med høy intensitet (høy puls).

– Dersom sesongen starter i desember - når bør man, ideelt-sett, begynne med styrketreningen?

– Styrketrening bør være med i programmet året rundt. Når konkurranseseongen nærmer seg, bør mengdetreningen gå over til å bli mer treningsspesifikk.

– Hvilken norsk utøver tror du har sterkest ben?

– Kjetil Andre Aamodt! Har hørt om imponerende historier om hans trening i Holmenkollen-trappene.

Publisert 10. oktober 2012 kl 14.00
Sist oppdatert 10. oktober 2012 kl 14.00

Relaterte artikler

Treningsekspertens favoritter

– De fem beste øvelsene

KJEKT MED KONDIS: Når du skal bestige høydemeter etter høydemeter, gjerne i både preparerte og upreparerte spor, er utholdenhet essensielt. Foto: Martin Andersen
Sesongforberedelser med Marthe Kristoffersen:

– Ta treningen til et nytt nivå

Et knippe skiproffer gir deg sine beste øvelser for sterke lår til skisesongen
Treningstips fra proffene

Sterke ben med egenvektstrening

KNEBØY: Spesialist i idrettssfysioterapi og manuellterapeut på Olympiatoppen Lars Haugvad viser han hvordan en knebøy kan gjøres og demonstrerer dessuten flere varianter av den viktige styrkeøvelsen. Bilde: Christian Nerdrum
Se film på teknikk og utførelse

– Den viktigste styrkeøvelsen vi gjør

styrkeløfter bruker trap bar
Trap-bar gjør knebøy og markløft tryggere

Derfor kan denne vektstangen være bedre for deg

Spesialist i idrettssfysioterapi og manuellterapeut Lars Haugvad demonstrerer styrkeøvelsen markløft. Bilde: Christian Nerdrum
Markløft - se film på teknikk og utførelse

Stegene til et riktig utført markløft

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen