Vi sammenlikner fem populære sporter: Hvor relevante er de som trening mot skisesongen? Er det stisykling, klatring, surfing, windsurfing, stiløp eller klatring som gir best effekt?
FULL POTT: Vi er usikre på om det finnes noen sport som er mer relevant for skikjøring enn stisykling. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
Selv om enkelte jager etter snøen stort sett alle måneder av året, tar de fleste seg en velfortjent pause fra vinteren på sommeren. Det betyr ikke at kropp og sinn må ligge i dvale til snøen kommer tilbake.
Fri Flyt mener at overføringsverdien fra andre sportene kan være like relevant som sporten man driver med - i dette tilfellet sammenlikner vi med ski.
Her skal vi forsøke oss på å vurdere denne overføringsverdien mellom skikjøring og noen av de mest populære aktivitetene for skikjøring - stisykling, stiløping, klatring, surfing og windsurfing - og finne ut av hvor relevante de er som treningsform.
Noen av aktivitetene skårer veldig høyt på enkelte punkter, og lavt på andre. Det kan være en indikasjon på at opplevelsen av sportenes natur kan være ganske forskjellig. Men det betyr også at punktene der det skåres høyt kan være svært relevant for deg som skikjører om du er ute etter spesifikk trening til skisesongen.
Skalaen er satt fra 0 – 10, der 0 er irrelevant og 10 meget relevant mot skikjøring. Det er også lagt inn et eget punkt om relevans mot topptur.
P.S. Grunnlaget til karaktersettingen i sammenlikningen er basert på egne erfaringer og en stor porsjon synsing.
Her er kne- og hofteøvelser som gjør deg bedre rustet mot skader, fordi de gjør deg sterk i de dype posisjonene.
Stisykling VS skikjøring
Antakelig den mest relevante aktiviteten en kan drive med som skikjører. Terrenget kommer fort på, og du må ta kontinuerlige vurderinger av underlaget for å kunne opprettholde flyt og fart. Gode linjevalg er alfa og omega for både flyt og fart. Følelsen du sikker igjen med etter en dag på stisykkelen er ikke veldig ulik en god dag på ski.
Terrenget skal brukes til din fordel – og med en god sommersesong på stisykkelen, vil du kjenne at reaksjonstiden din og evnen til å tilpasse deg vil være minst like god som på slutten av forrige vintersesong.
Stisykling innebærer fart, spenning og trening både aerobt og anaerobt.
Bor du i hovedstaden har du kanskje landets beste stinettverk innen kort avstand. Men hvor er det best å begynne å sykle hvis man er nybegynner på terrengsykkelen? Her får du våre beste tips for nybegynnere på sykkel i Oslomarka.
Her får du kjørt mange av de samme muskelgruppene som med skikjøring. De mest åpenbare er de store muskelgruppene i bena, inkludert legger og rumpe. For skikjøringens relevans er det også solide utfordringer for korsryggen i den nedre del av ryggen.
Fokus: 9
Fart: 8
Linjevalg: 10
Utholdenhet: 9
Styrke: 8
Relevans for topptur: 9
Sikkerhetsvurdering: 5
Total relevans for skikjøring: 9
Stiløp VS skikjøring
Å løpe på sti innebærer ikke like mye fart som stisykling, men det krever minst like mye fokus. For hvert eneste steg må det tas en vurdering, slik at du lander på en trygg plattform du kan sparke deg videre fra. Variasjonene i terrenget vil aldri være likt.
Fra ett steg til et annet må du lande på en glatt rot, en stein eller hoppe over en vanndam. Selv ikke når du står på ski i tett skog vil det kreve like mye fokus som når du løper på sti.
Selv om du ikke bygger store muskler ved å løpe, blir du sterk og utholdende i stiløpingens involverte muskler – for ikke å snakke om sener. Så lenge kroppen din aksepterer denne formen for aktivitet, vil løping i terrenget ruste deg med sterke knær, rygg og hofte - steder du virkelig vil ha litt ekstra marginer som skikjører.
Fjelløp- og randoneeprofil Malene Blikken Haukøy mener du bør bruke sommeren og høsten på å sikre gode knær til vinteren. Slik legger hun opp en treningsuke – og derfor bør du ha med staver på neste løpetur.
Kondisjonstreningen ligger antakelig også langt over «behovet» du vil ha som skikjører, men ekstra lungekapasitet er aldri feil. Og er du i toppturmodus og innstilt på raske turer i fjellet, blir relevansen enda bedre.
Vil du ta stiløpingen ett steg nærmere ski, så kan du bruke staver når du løper. Da får du i tillegg aktivisert større deler av overkroppen og overføringsverdien blir bortimot optimal.
Fokus: 10
Fart: 6
Linjevalg: 7
Utholdenhet: 10
Styrke: 7
Relevans for topptur: 10
Sikkerhetsvurdering: 3
Total relevans for skikjøring: 8
Klatring VS skikjøring
For mange skikjørere, er klatring sommerens hovedaktivitet. Klatring har en sterk historisk forankring i det alpine miljøet og siden tradisjonell klatring stort sett innebærer fjell, finnes det en naturlig bro mellom skikjøring og klatring.
For de fleste er kanskje ikke overføringsverdien mellom klatring og skikjøring fullt så relevant som stiløp og stissykling. Selv om det også her handler om styrke, utholdenhet, sikkerhet og linjevalg, er klatring er en sport der alt stort sett går sakte omstendelig for seg om man sammenlikner med ski.
Men for mange skikjørere, handler skikjøring også om å utfordre fjellet, der skiturene kan innebære både klatring og rappeller.
Dette krever kunnskap, sterk selvdisiplin og planmessig gjennomføring der det er lite rom for feil. Marginene forsvinner raskt og uten gode vurderinger, kommer du ikke langt i klatring.
Er det på tide å avansere som klatrer? Føles det som du står fast på grad 5 til evig tid? Her får du tipsene som får deg på grad 6 og 7.
Fysisk sett er likevel overlappen relevant mot ski. Med god klatreteknikk er det de store muskelgruppene som tar støyten - som lår og rumpe. I tillegg utfordrer klatring det meste av kroppens muskelfiber.
Spesielt gunstig er kanskje at klatringen krever en sterk kjerne og sterk rygg. Noe som aldri er feil når du skal kjøre bra på ski.
Pulssonen kan være tilsvarende, men for de fleste litt lavere. Spesielt om man vil sammenlikne med topptur.
Fokus: 10
Fart: 2
Linjevalg: 6
Utholdenhet: 9
Styrke: 7
Relevans for topptur: 7
Sikkerhetsvurdering: 10
Total relevans for skikjøring: 7
Surfing VS skikjøring
Det er vanlig å undervurdere behovet om sterke ben når det kommer til surfing. Tar du med dette i sammenlikningen med skikjøring, blir plutselig surfing en langt mer relevant aktivitet for skikjørere, enn om du stort sett padler rundt.
Surfing er en sport som krever ekstremt mye fokus og tilstedeværelse. En surfer må ta kontinuerlige beslutninger og ha et stort spekter av kunnskap og verktøy for å i det hele tatt komme ut i vannet - og med en bølge stående på brettet.
Viktige vurderinger må gjøres til enhver tid, som: Klarer jeg å surfe i disse forholdene? Hvor skal jeg ligge for å fange bølgene? Er dette bølgen jeg skal padle på?
Styrke og kondisjon er ferskvare, derfor kan det komme brått når du først ligger i vannet – om du ikke er forberedt. Her er 8 treningsøvelser som styrker og gjør deg klar til surf.
Dette er god trening for bedre å kunne avstemme forventninger mot egen kapasitet og sikkerhet.
En økt i vannet krever mye av både hode og kropp. En økt på to-tre timer vil være en solid treningsøkt. For de fleste som surfer i Norge, er surfing en aktivitet i hovedsak krever styrke og utholdenhet i armer, rygg – hele veien fra (og med) rumpa til korsryggen og resten av ryggen.
For skikjøringen, vil det ha veldig positive effekter. Om du er en dreven surfer og forholdene gir deg litt tid på bølgene, vil dessuten bena få god trening i alle relevante muskelgrupper - Selv om du står sidelengs på brettet.
Fokus: 10
Fart: 6
Linjevalg: 9
Utholdenhet: 9
Styrke: 7
Relevans for topptur: 6
Sikkerhetsvurdering: 7
Total relevans for skikjøring: 7
Windsurfing VS skikjøring
Det finnes mange former for windsurfing, og hvis vi skal ta for oss freeride i gode vindforhold og relativt røff sjø, så vil du finne sterke likhetstrekk mellom skikjøring.
For de fleste som seiler på flat vann, vil opplevelsen handle om fart og mer fart. Skal du seile fort, kreves det både finjustert utstyr mot, fokus og rett teknikk. Alle kan kjøre (relativt) fort på ski, men skal du windsurfe fort - så må du gjøre ting riktig.
Du må også ta lynraske vurderinger og justeringer av linjer og vinkler - justeringer som til tider ligger helt på instinktnivå.
Som for ski, er det egentlig ikke så mange variasjoner av teknikker som funker. For at brettet skal fly, handler det om å finne de riktige vinklene med seil og brett i forhold til vinden. Kjenne på det og finjustere. Akkurat som en dyktig alpinist, kommer du ikke langt uten å gå dypt inn i detaljene.
Windsurfing er en teknisk sport. Her får du hjelp til valg av utstyr, steder å seile, teknikktips og innsikt i miljøet.
En sterk windsurfer har behov for en solid kjernemuskulatur, sterke under- og overarmer og rygg. En windsurfer får kjørt lårene sine også, en har stort sett en litt høyere og mer statisk posisjon enn en skikjører.
Pulsen for en windsurfer kan til tider bli høy, men de færreste vil anse dette som en kondisjonskrevende idrett. Sånn sett ikke veldig relevant for trening til topptur.
Fokus: 10
Fart: 10
Linjevalg: 6
Utholdenhet: 6
Styrke: 7
Relevans for topptur: 4
Sikkerhetsvurdering: 5
Total relevans for skikjøring: 7
I denne saken kunne vi selvsagt sammenliknet med flere andre sporter. Og kanskje er elvepadling, kiting, SUP og yoga like relevant som de nevnte, men det får bli en annen artikkel.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.