Foilsurfing er en sport der bølgebrettet har en hydrofoil i stedet for en finne. Hydrofoilen er designet slik at den løfter brettet over vannflaten.
Man surfer altså ikke på vannflaten og blir dyttet av bølgen som med et vanlig surfebrett. Brettet du står på er ikke i kontakt med vannet mens du tar bølgen, det er hydrofoilen som gjør jobben under vann.
Utstyret gjør det mulig å surfe mer enn 500 meter på en bølge, slik Martin gjorde på Jæren i vinter.
– Foiling er en avansert form for surfing. Vi setter nye rekorder nesten hver gang vi er ute. Den største dagen i vinter surfet jeg over 500 meter på en dønning. Det er den dagen videoen er fra. Vi dro til en spot som vi har kikket på i årevis, men som kun kan nåes med vannscooter. Der er det for slakt til å surfe med et konvensjonelt surfebrett. Hydrofoilen gjør at en kan ta bølgen lenge før den bryter.
– Hva er forskjellen mellom vanlig bølgesurfing med vanlig brett og foil-brett?
– Surfing med foilbrett åpner opp helt nye muligheter for å surfe bølger som tidligere var utenkelig. Med foil-brettet utnytter du kraften fra bølgen under vannflaten. Foilen løfter brettet over all chop og småbølger slik at det ikke skapes friksjon. Den gjør dårlige forhold gode. Det føles som du flyr på et magisk teppe. Uansett om det er dårlige bølger eller vind, så føles det som gode bølger, siden du ikke blir påvirket av chop. Et brett som er mindre enn deg selv kan gå fortere og lengre enn noe annet konvensjonelt surfebrett uansett om bølgene er små og slappe, eller gigantiske.
– Hvordan kommer du deg opp på brettet?
– Jeg blir tauet inn av en vannscooter. Med riktig teknikk kan man padle på bølgen som man gjør med et vanlig surfebrett, men det krever mange timer trening og er veldig krevende fordi foilbrettet har ganske lite volum. Dette kalles prone-foiling. Jeg kan ikke si at jeg er der at jeg har mestret det enda.
– Kan du fortelle litt om hvordan du har laget denne videoen?
– Jeg brukte et GoPro Max på en customized håndholdt GoPro El Grande stav. I tillegg brukte jeg programvaren “Telemetry Overlay” som viser telleren for meter og km/t i bildet. Denne programvaren gjør at du kan importere data fra GPS trackere og synkronisere det med videoene dine. Jeg ble tauet inn av en vannscooter og GPS’en begynte å måle da jeg slapp tauet.
– Hvordan tenker du i forhold til sikkerhet?
– Når jeg bølgesurfer med foilbrett, bruker jeg alltid både hjelm og impact vest for å beskytte mot kuttskader. Jeg står nesten en meter over vannet og må bruke en annen teknikk når jeg får wipeout, jeg hopper bort fra foilen slik at den ikke skal treffe meg. Jeg er ofte alene på spotten eller holder god avstand til andre surfere. Sjøvettreglene sier man skal holde 50 meter avstand til andre i sjøen, men det tar kort tid å surfe 50 meter med foil, så vi leter gjerne etter spotter uten andre surfere.
– Ser dere etter samme type forhold som vanlige bølgesurfere, eller er det andre kriterier for gode forhold når en bølgesurfer med foilbrett?
– Vi ser etter dønninger som løfter seg lenge før de bryter, bølger som gjerne er helt uaktuelle for vanlig surfing. Å surfe over 500 meter skjer aldri med et vanlig brett. Med bølgehydrofoil-brett kan en dra til andre og nye spotter, og en kan ta dønninger. Energien hentes under vannet, ikke oppå der det er friksjon. Det er som å rippe en ball av energi under havet.
– Hvordan er hastigheten i forhold til vanlig surfebrett?
– Foilbrett er mye hurtigere. Forskjellige foiler har ulik toppfart. Hydrofoilene har utviklet seg i flere disipliner, det produseres for eksempel egne foiler for bølgesurfing. De har blitt veldig effektive, en kan pumpe seg tilbake til peaken og ta neste bølge uten å gå ned i vannet. I videoen holder jeg stødig 32 km/t, men det er med en foil beregnet på surfing. Verdensrekorden på er 59,12 km/t. Den ble satt med en racing-foil.
– Kan du fortelle om utstyret du bruker i videoen?
– I videoen har jeg en setup med F-One Rocket Surf 4’6” med framstropp og 75 cm ALU mast med Phantom 1280 Carbon frontvinge og R275 surf bakvinge. Jeg bruker også en 8’ FCS Freedom Leash. Adekvat utstyr til denne sporten ligger på rundt 25-30.000 kroner.