KOLLISJON: Hjelpepersonell strømmet til etter at wingfoileren hadde blitt truffet av hurtigbåten. Foto: Sofie Thunes Steen-Hansen
Lesetid: 4 minutter
– Det er det verste jeg har sett. Flere av seilerne i heatet sa det samme. Folk begynte å gråte, fordi det var så stygt. Det kunne endt så mye verre enn det gjorde, forteller Fri Flyts Christian Nerdrum som var tett på hendelsen.
Nerdrum deltok selv i konkurransen i samme heat, og så kollisjonen på nært hold da han surfet bak utøveren som kolliderte med hurtigbåten «Baronen».
Hurtigbåten kjører en fast rute: B21 mellom Filtvet, Drøbak og Aker Brygge.
– Mange av deltakerne så at utøveren var på vei inn mot båten og begynte med å rope og skrike, men det hørte ikke surferen som lå først av alle i feltet. Selv så jeg det ikke før han var tre sekunder unna å treffe båten, forteller Nerdrum.
Vedkommende som kolliderte med ferja, så ikke båten komme, da seilet kom i blindsonen for sikten. Det gjorde derimot flere av hans medseilere, som skrek og ropte for å varsle om fergen som var på kollisjonskurs.
Wingfoileren som ble utsatt for ulykken er aktiv i miljøet, og har tidligere gode nasjonale resultater i denne klassen.
Nerdrum var en av de som hjalp vedkommende etter ulykken.
– Han trengte hjelp med å komme ut av våtdrakten, da han slet med å løfte høyre arm. Samtidig som han var nummen i hofta og hadde vondt for å gå, forteller Nerdrum.
Fri Flyt avventer med å navngi vedkommende, men han ble skrevet ut av sykehuset dagen etter hendelsen, uten alvorlige skader.
Wingfoil er en slags krysning mellom kiting, windsurfing, surfing - men på en hydrofoil. Ved hjelp av en håndholdt kite og rett teknikk og nok vind får du nok fart og energi til at du blir løftet opp fra brettet og videre opp på foilen.
Konkurransen ble stoppet umiddelbart etter hendelsen som fant sted omtrent klokken 12:30.
Vedkommende var våken og bevisst etter hendelsen, men ble fraktet fra stedet med ambulanse for en sjekk på legevakten.
I følge VG har ikke politiet fått oversikt over skyldspørsmål, og har derfor ikke gjort noe annet enn å bekrefte sammenstøtet.
Vanskelig å si hva som har skjedd
Båten som kolliderte med seileren er en hurtigbåt som kjøres av Ruter.
– Vi undersøker hva som har skjedd. Kapteinen har forklart om sin versjon av hendelsen til Norled, som er operatør på ruten. Det er ulike versjoner av hva som har skjedd her. Vi undersøker det, samtidig som vi forholder oss til politiet og myndighetene på stedet, sier pressetalsperson Øystein Dahl Johansen i Ruter.
– Vitner har beskrevet at båten holdt høy fart gjennom feltet før kollisjonen? Spør VG.
– Det vet vi ikke noe om. Det er ganske klare regler for hvordan man skal ferdes på sjøen, og det går jeg ut ifra at de som var på jobb for Norled følger. Så må vi undersøke det i ettertid, sier Johansen.
«Baronen» er en hurtigferje som kjører ekstremt fort, ganske tett på land. Den har en toppfart på 33 knop.
– Den kom veldig fort, sier Fri Flyts Christian Nerdrum.
Han oppfattet ikke at det ble gjort noe forsøk på unnamanøver og registrerte verken tuting, retningsforandring eller hastighetsendring på båten.
– Det smalt skikkelig, og det er helt sykt at surferen ikke ble bevisstløs etter kollisjonen. Det var uansett traumatiserende, og sånt skal absolutt ikke skje! Det viktigste nå er at det går bra med vedkommende, og jeg er ekstremt imponert over medseilerne som tok seg av vedkommende umiddelbart, sier Nerdrum.
Regattaen ble meldt inn til Horten sjøtrafikksentral, i tråd med faste rutiner i forbindelse med slike regattaer, som igjen melder fra til skipstrafikken i fjorden.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.