Følelsene tok overhånd for Oda Johanne: – Gråt som en baby
Etter et år på sidelinjen med skade er Oda Johanne Stokstad Brødholt tilbake, det beviste hun med å ende på podiet i verdenscupen i Fuerteventura forrige uke.
COMEBACK: Oda Johanne Stokstad Brødhølt er tilbake på toppnivå, med podieplass i verdenscupen i Fuerteventura. Foto: John Carter/PWA World Tour
Lesetid: 4 minutter
– Dette er første gangen jeg gråt som en liten baby, men alle følelsene og presset jeg har lagt på meg selv kom ut.
Det forteller windsurfer Oda Johanne Stokstad Brødholt til Fri Flyt.
For cirka ett år siden fikk hun påvist tre beinbrudd i foten, en såkalt lisfranc-skade, en sjelden fot-skade.
Det innebar blant annet at hun ikke kunne gå på foten i 100 dager, og hun har siden jobbet for å komme seg tilbake.
Tidligere i år har hun deltatt i to Freestyle Pro-konkurranser (tidligere kalt Europa Cup), men forrige uke var hun for første gang siden skaden på startstreken i verdenscupen i windsurf i Fuerteventura i Spania, i freestyle-klassen.
Hvordan blir en norsk eliteseriehåndballspiller til en profesjonell windsurfer? Her er ti punkter om fenomenet Oda Johanne Stokstad Brødholt, og hennes ti år som vannsportutøver.
Freestylekonkurranser i verdenscupen består av en eliminasjon og dobbel eliminasjon. I eliminasjonen forventet Oda å minst komme til finalen, og lykkes med det. Med finaleplass i boks, ville hun også gjerne ende på podiet.
I bra, men krevende forhold med 10-13 m/s og «super choppy og ustabil» vind, klarte Oda Johanne det og ble nummer to.
Da tok følelsene overhånd og tårene trillet.
– Når jeg klarte det målet, så ble det en del følelser. Å komme tilbake sterkere etter skade er ofte en «saying», men å virkelig gjøre det er hardt arbeid, og jeg har virkelig lagt inn timene for å få oppleve den følelsen! Så det var rett og slett magisk, sier hun entusiastisk.
Et av de viktigste målene de fleste windsurfere har, er å lære å jibbe. Aller helst i full plan. Slik gjør du det.
– Hvordan var forberedelsene til konkurransen?
– Noen uker med trening i konkurranseområdet har hjulpet før vi startet å konkurrere. Øve på å lese plassen er viktig for å seile et bra heat. Det er lurt å legge planer for hvordan du vil seile, men samtidig lurt å trene på hvordan man skal takle det dersom ting ikke går som planlagt fra starten av, sier Oda.
Hun mener det handler om å holde seg rolig om man krasjer de første triksene i et stressende åtte minutters heat der utøverene skal lande seks triks på åtte minutter.
– Det i seg selv stresser mange. Det er mye mental trening som må til, og jeg har tenkt på denne konkurransen i over et år nå, sier hun – og legger til:
– Jeg har ikke vunnet over viseverdensmester Maaike Huverman siden 2018, så det var stort!
Skal du starte med windsurfing? Her får du tips til hvordan du best kommer i gang med brettseiling.
Annenplassen glapp såvidt
Med annenplassen i den første eliminasjonen var hun sikret minst en tredjeplass i freestyle-klassen, men seier var også fremdeles innenfor rekkevidde.
Men i duell med nederlandske Maaike Huvermann i den doble eliminasjonen, glapp annenplassen på marginer.
– Jeg tapte heatet om å beholde annenplassen fra den første eliminasjonen med en margin på 0.3 poeng. 17,7 vs 18 poeng mot Maaike, forteller hun.
Hun sier seg likevel fornøyd med å ende på podiet, og i tillegg fått seile finale i den første eliminasjonen.
– Har tiden med skade vært krevende?
– Når jeg ser tilbake på det så er jeg litt stolt av meg selv. Jeg var positiv og så alltid gleden av hver lille detalj av fremgang 90% av dagene. 10% av dagene var kanskje mer krevende, men de har jeg forlengst glemt.
– Samtidig er jeg også takknemlig for å ikke ha skadet meg alvorlig tidligere i karrieren. Jeg har også vært heldig at alle sponsorene mine har fortsatt støtten gjennom skade perioden, og det gav mye motivasjon at jeg ønsker å representere dem så godt som mulig når jeg er tilbake i gamet igjen.
Hun er veldig glad for måten hun har brukt skadeperioden på.
– Jeg hadde som mål å komme tilbake sterkere etter skade - og glad for at jeg klarte det. I stedet for å seile da jeg var skadet, visualiserte jeg mye vindsurfing i en del måneder og det gir en følelse av å fortsatt utvikle meg selv om jeg fysisk ikke fikk vært på vannet.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.