– Bølgeseiling er miljøvennlig!

Norges Seilforbund er kritisk til at landets dyktigste vindsurfere og kitere stenges ute fra de beste bølgene i Sør-Norge på grunn av fuglevern - og vil ta saken opp med miljøvernmyndighetene.

Sist oppdatert: 8. november 2007 kl 09.26
SURF vs. FUGL: Forbudt aktivitet utøves i Vestfold. Foto: Nils-Erik Bjørholt
SURF vs. FUGL: Forbudt aktivitet utøves i Vestfold. Foto: Nils-Erik Bjørholt
Lesetid: 2 minutter

– Vi har en regjering som går inn for å øke tilgjengeligheten til strandsonen. Bølgeseiling er en miljøvennlig aktivitet. Vi vil be Direktoratet for naturforvaltning om en redegjørelse for surfforbudene, sier generalsekretær Erik Solberg i Norges Seilforbund.

Fri Flyt skriver i sin novemberutgave om hvordan vindsurfere, bølgesurfere og kitere møter forbudte kyststriper i Sør-Norge. Saltstein/Mølen i Vestfold, Nordhasselvika på Lista og enkelte steder på Jærkysten er blant de ytterst få stedene i Norge hvor det skapes slike bølger som brettsport-utøverne i norgeseliten søker.

Alle de tre stedene har helt - eller delvis - surfforbud av hensyn til sjøfugl. Hovedargumentasjonen for forbudene er at aktivitetene forstyrrer fuglelivet unødig. Det er ikke gjort større, konkrete studier i Norge av hvordan de enkelte sportene påvirker fugl.

– Vi er selvsagt for et vern av sårbar natur. Men det må være et samsvar mellom behovet for vern - og tiltakene som settes i verk. Her virker det som om myndighetene nedlegger forbud for sikkerhets skyld. Bølgeseilerne i Norge har svært få arenaer for å drive sin aktivitet. De kan ikke uten videre flytte til et annet sted, til en annen bukt. Det ville være som å foreslå å bygge Holmenkollbakken på Ekebergsletta, sier generalsekretær Solberg.

Seilforbundet mener myndighetene bør ha solid og konkret dokumentasjon på skadevirkninger før vindsportutøvere stenges ute fra sine beste arenaer i Norge. 1.visepresident i Seilforbundet, Peter L. Larsen, mener det er myndighetenes ansvar å utrede en slik sak.

– Vindsurferne kan ikke lastes for all menneskelig aktivitet i et område. Mangler man konkrete studier fra Norge, så må slik forskning anlegges bredt og grundig. Vi har svært vanskelig for å se at vindsurfere i det store bildet utgjør en særskilt trussel mot sjøfugl, sier Larsen.

Fuglefredningsområdene ved Mølen/Saltstein i Vestfold stammer fra 1981, og forskriftene sier at fugl ikke skal unødig forstyrres. Fylkesmannen i Vestfold varsler nå en generell undersøkelse av sjøfuglens bruk av området, og avviser ikke at det kan ende med forslag til nye - og enda strengere - forskrifter.

For bølgeeldoradoet Nordhasselvika på Lista har Fylkesmannen i Vest-Agder i høst delvis kommet vindsurferne i møte med en kvoteordning på 10 dager - frem til 1- mars 2008. Deretter skal bruken og fugleliv evalueres. En permanent tillatelse til sommerseiling i området er inndratt.

Les Fri Flyts temasak "Forbudte kyster" i novemberutgaven.

Publisert 8. november 2007 kl 09.26
Sist oppdatert 8. november 2007 kl 09.26
annonse
Relaterte artikler
Windsurfer i full plan
Utstyret du trenger - nybegynner eller viderekommen

Stor guide til valg av utstyr til windsurfing

Væromslag i Sør-Norge

En uke med bølger, vind og pudder

Instruksjonsfilm - windsurfing

Lær deg å jibbe med windsurfbrett

vannstart windsurfing windsurf
Se instruksjonsfilmen

Lær deg vannstarten

BRETTSEILING: Tips til hvordan du kommer i gang med windsurfing. Foto: Neil Pryde
Tips til nybegynnere

Slik blir du en windsurfer

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen