SOMMER: En av de kuleste aktivitetene du kan bruke sommeren på er wakeboard. I denne artikkelen får du vite hvordan du kommer i gang. Foto: RedBull Photofiles
Lesetid: 7 minutter
Wakeboard er den kule storebroren til 80-tallssporten vannski (som strengt tatt også er ganske kul) – litt som snowboard forholdt seg til ski tidlig på 2000-tallet.
Det er lenge siden du var avhengig av båt for å kjøre wakeboard – i dag kan du bedrive denne temmelig gøyale sommeraktiviteten i tilrettelagte parker med og uten hopp og rails – og det er ikke vanskeligere enn at de fleste klarer nokså avansert kjøring allerede første gang de prøver.
Men hvordan komme i gang med wakeboard? Thomas Wierel har vært wakeboardinstruktør i mange år, og er daglig leder ved Norges største kabelpark. Han vet hva som skal til for på komme i gang, enten du kjører etter båt eller kabel (eller midt i Oslo for den saks skyld):
– I en kabelpark starter man stående på brygga, i motsetning til etter båt hvor man ligger i vannet og starter liggende. Alt du trenger å gjøre er å legge vekta på bakfoten og holde håndtaket nær hofta. Denne posisjonen må du låse og holde i 3-4 meter, men så er du i gang på vannet og kan slappe mer av. De aller fleste klarer å starte etter ganske få forsøk, forteller han.
Her er Thomas sine triks for å komme i gang med en av sommerens morsomste aktiviteter:
– Hvordan kommer du enklest i gang med wakeboard?
– Wakeboard kjøres på to måter, med båt eller kabel. Den største forskjellen er at når du kjører etter båt bruker du kjølvannet fra båten – båtens wake som det heter på engelsk – til å hoppe og gjøre triks.
I kabelparker trekkes du av en wire, og siden det ikke er kjølvann må triksene gjøres på ramper og rails. Det fins to typer kabelparker; i en med to tårn trekkes man fram og tilbake, og den andre typen – fullsize – består av opp til seks tårn som tillater at opptil ti kjørere kan holde på samtidig. Dette systemet minner om en skiheis.
I den første typen kan farten reguleres med wiren, men i den andre typen må alle følge samme hastighet, siden den går konstant i samme fart.
Både kjøring etter båt og de to typene kabelpark er fine for nybegynnere. Særlig de store kabelparkene hvor flere kan kjøre samtidig er både morsomt og sosialt.
Kjører du etter båt setter det visse krav til båtføreren. Det kan være vanskelig å komme i gang hvis føreren av båten er uerfaren eller du ikke har instruktør.
– Hva er forskjellene på å kjøre etter båt eller med kabel?
– Etter båt er det altså bølgene i kjølvannet som bestemmer hvilke triks du kan gjøre og hvordan. I en kabelpark vil du finne forskjellige elementer alt etter hvor du er, og de kan igjen kjøres på forskjellige måter. Det skaper litt mer variasjon enn hva man får etter båt.
I båt gjør man vannstart – altså at man ligger i vannet, og trekkes i gang når båten akselererer. I en kabelpark starter du på land, og hopper uti når kabelen begynner å trekke. Da er du i gang umiddelbart. Det er også mulig med vannstart i kabelparker med to-tårn-system.
Det er også mye dyrere med båt – en halvtime med båt koster like mye som en hel dag i en kabelpark.
Fordelen med båt er at da kan du kjøre lange partier rett fram, men i en kabelpark må du svinge etter nokså kort tid.
Det er litt lettere å holde i tauet i en kabelpark, siden kabelen er festet omtrent tolv meter over vannet, men på en båt er festepunktet litt over hodehøyde.
– Hva slags utstyr trenger du for å begynne med wakeboard?
– For ikke lenge siden fantes spesialbrett for båt- eller kabelpark, men dette er mindre vanlig i dag. Kjøring i kabelpark setter større krav til slitestyrke siden de skal kjøres på plastelementer, men nå har de fleste brett mulighet for å skru finner av og på, og solid såle slik at de fungerer bra til begge deler.
I kabelpark må du ha flytevest og hjelm, men etter båt holder det med flytevest.
Skal du kjøpe nytt utstyr selv må du regne med rundt 9000 kroner for brett med bindinger, omtrent 2 500 kroner for våtdrakt og cirka 600 kroner for hjelm.
Alle kabelparker og kursholdere har utstyr for utleie, og vanligvis kan alt obligatorisk utstyr leies som en pakke.
I kabelpark må du regne med rundt 250 kroner for en time og oppunder 500 kroner for dagspass inkludert leie av utstyr. Kjører du etter båt må du beregne med en del mer for leie av utstyr og båt.
– Hva er de mest typiske nybegynnerfeilene?
– Når man kjører etter båt og skal gjøre vannstart er det vanlig at folk prøver å reise seg for tidlig, og så drar seg opp etter tauet. Det funker dårlig.
Litt samme utfordring har mange i kabelparker, selv om det er noe annerledes, siden man starter stående i kabelpark.
Men nettopp derfor skal det ikke så mye til før du er i gang: Alt du trenger å gjøre er legge vekta på bakfoten og jobbe for å holde håndtaket nær hofta. Denne posisjonen må du låse og holde i 3-4 meter, men så er du i gang og kan slappe mer av.
Dette er en overgang som kan kreve noen forsøk før den sitter skikkelig. Et vanlig feil er at hendene bli med draget, noe som skaper moment i hele kroppen og når man når vannet er kroppen strekt forover helt uten balanse. Eller for å si det på en annen måte: Lange armer betyr faceplant!
Mange har også en tendens til å legge vel mye vekt på bakfoten når de er i vannet, siden dette trengs for selve starten. Men når du er i gang i vannet behøves det ikke, men man glemmer ofte å justere balansepunktet.
Akkurat som på skateboard er det også ganske vanlig at mange ser i retningen de kjører i stedet for å stå skikkelig sidelengs med en fot fram og en bak. Noen ganger vet de ikke engang hva som er forlengs og baklengs, men det finner man fort ut. Det kan også skyldes at man trekker håndtaket for nær brystet når man er i vannet.
Det er også ganske typisk at noen blir redde for farten, og legger derfor mye vekt på hælene rett etter start.
Det som er veldig bra med alle disse typiske begynnerfeilene er at de er lette å både se og rette opp. Vanligvis er det enkelt å gi tilbakemeldinger, og de fleste lykkes med bedre og bedre forsøk hver gang de prøver, og starten går vanligvis greit etter nokså kort tid.
– Hvilke forhåndskunnskaper og -ferdigheter kan være kjekt?
– Skateboard, snowboard eller surfing hjelper, først og fremst fordi da vet du hvilken fot som er foran og bak når du står sidelengs. Har du venstre fot fram står du regular, har du høyre fot foran står du goofy. Det er selvsagt også kjekt med erfaring med å holde balansen når du står sidelengs. Men all slags aktivitet som krever kroppskontroll og romfølelse vil hjelpe.
Uansett hvor mye eller lite erfaring du har, så er det enkelt og kjapt å lære wakeboarding. Det er ikke uvanlig at folk uten erfaring som prøver wakeboard for første gang gjør hopp allerede på dag 1.
– Hvor i Norge er det best å kjøre wakeboard i kabelpark?
– Det fins fire totårns-parker i Norge; i Hamar, Kongsberg, Grimstad/Arendal og Tønsberg. Den eneste fullsizeparken i Norge er Norsjø kabelpark i Telemark, som har masse hopp og rails av såpass kvalitet at VM har blitt arrangert her. I tillegg har Norsjø campingplass og restaurant.
– …og hva med etter båt?
– Hvor som helst hvor det går an på kjøre motorbåt!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.