Overgangen til å ikke lenger være skoleelev under organiserte rammer, blir stor for William Bostadløkken fra Årvoll. Han innrømmer at ingen freeskikarriere kommer gratis, selv med gode sponsorer og plass på rekruttlandslaget.
– Det blir veldig spennende! Jeg må jo ta mye initiativ selv, så det er jo en stor differanse. Det var lagt litt på sølvfat på videregående med at alle treningsøkter var lagt opp, men jeg tar mye inspirasjon fra det jeg lærte på Wang, sier William til Fri Flyt.
Dermed går mye av tiden til å planlegge økter på treningssenteret, gjennomføre dem og reise til Snø, der vi møter ham for en prat.
Overgangen fra et skreddersydd opplegg kan være hard for mange, men hans tidligere trenere har sterk tro på at dette går for Bostadløkken.
– Det er jo vanskelig å satse på egenhånd. Man må klare å reise på turer selv, være strukturert og selvstendig. Det kan være vanskelig når man har vært en del av et miljø med tett oppfølging i flere år. Også hjelper det jo å ha den motivasjonen i bunn.
Det sier Eirik Zahl Slora som har fulgt han gjennom flere år på Wang Toppidrettsgymnas.
– Hvor motivert vil du si han er?
– Det er jo egentlig ikke grenser på hvor motivert han er. Han er først ut og sist inn stort sett hver eneste dag i bakken. Han er bare ekstremt glad i å stå på ski, forteller Slora.
– Hvordan tror du han takler den overgangen?
– Jeg tror han kommer til å takle det veldig bra. Han har vært veldig involvert i egen satsing gjennom hele videregående, og har tatt med seg veldig mye kunnskap.
– Må dras hjem fra bakken
Gjennom flere av årene på Wang har Bostadløkken vært på juniorlandslaget. Der har han fått tett oppfølging av nylig avtroppende trener Simen Eie.
Han har nå sendt stafettpinnen videre til Even Bjørnsgaard Schultz. I likhet med Wang-treneren, har han sterk tro på satsingen videre etter videregående.
– Han er en av de mest motiverte og dedikerte jeg noen gang har hatt, jeg tror han drives av at han bare har det sykt gøy på ski. Han skal alltid holde på lengre enn de andre, og må dras hjem fra bakken, ler Eie.
Uten opplegget man har på videregående, går mye av satsingen som nevnt på mer innsats fra egen side. Noe den tidligere treneren tror vil fungere for 18-åringen.
– Nå vil også opplegget som er på rekrutt- og juniorlandslaget bli mer omfattende med Even som trener istedenfor meg, med tanke på at jeg hadde en 40% stilling og han har fått 100%. Men det legges jo uansett opp til at utøverne skal være litt selvorganiserte også.
Eie forteller også at man får noen økonomiske fordeler ved å være en del av et landslag, men ifølge Bostadløkken må noe av pengene komme fra utsiden av skibakken.
– Jeg har nå fått meg jobb på SFO, det er sånn jeg tjener nok penger til å holde på med dette. Noen får jo nok sponsorer, men det skal nok litt til for å leve av dette akkurat nå. Det er ikke like mye penger som det er i fotball for eksempel.
Penger er en ting, men for å bli blant de beste konkurranseutøverne kreves disiplin på treningssenteret hele året. Særlig hvis han skal nå et av målene han har satt seg.
– Du sa i et tidligere intervju med oss at det største målet ditt er å vinne OL en dag, hvordan står det til med det?
– Det må jo nesten være det endelige målet. Det er jo drømmen å stå på OL-pallen.
Når Fri Flyt spør om han sikter så kort som til OL i 2026, er han usikker i svaret sitt.
– Ehh... Det hadde selvfølgelig vært utrolig kult, men det er så mange gode fra Norge. Jeg skal selvfølgelig gjøre mitt beste for å komme meg dit, men ser absolutt ikke på det som en selvfølge.
Slik trener han
Som nevnt går mye av treningen på eget initiativ i en mindre «A4-hverdag» enn det han hadde tidligere, men 18-åringen har en plan på hva han skal gjøre for å bli best.
– Jeg lader opp til sesongen ved å kjøre så mye som mulig på Snø. Skal man bli så god som mulig på ski, så må man stå så mye som mulig på ski.
I tillegg til dette går det ifølge Bostadløkken også mye tid til å trene eksplosiv styrke som spenst og kjernemuskulatur.
Samtidig forteller han at han tøyer hver eneste dag for å unngå skader og få til mer unike grabs.
– Det har også blitt veldig viktig å komme seg på airbagen, der får man trent inn de virkelig store triksene.
Store airbag-anlegg med unnarenn i plastikk har blitt mer og mer vanlig de siste årene innenfor freeski- og snowboardmiljøet.
Blant annet har freeskistjerna Birk Ruud vist at en slik airbag kan hjelpe deg helt til et OL-gull:
En sånn bag minsker risikoen betraktelig, og Bostadløkken er ikke et sekund i tvil om at airbagen har mye å si for utviklingen av idretten.
– Det er en veldig kul og god måte å skape progresjon på. For meg har det vært en fordel å prøve store triks med mye lavere risiko.
Allikevel mener han at airbagen må brukes riktig, og at man ikke må glemme å lære seg triks på «den gamle måten».
– Jeg har også prøvd mange av de største triksene mine direkte på snø. Jeg tror det er viktig å gjøre det også, slik at man ikke blir for avhengig av airbagen og forhaster progresjonen sin fremfor å lære de mest grunnleggende triksene og bygge videre på dem.
Tror kreativitet vil lønne seg
– Det er jo ekstremt høyt nivå og veldig mange flinke kjørere nå. Når jeg kjører verdenscuper har jeg tenkt at jeg bare skal kjøre mitt beste siden jeg er en liten underdog.
– Hva blir den største utfordringen den kommende sesongen?
– Det blir jo å holde følge med de gigantiske triksene som blir funnet opp hver dag nå, man må bare følge etter og være kreativ - det har blitt en veldig stor greie.
– Hva tror du blir trendy å gjøre i vinter?
– Det virker som det går mot å gjøre bringback-varianter og andre kreative ting. Jeg prøver å holde det kreativt selv ved å gjøre butter (snurre rundt på snøen før du forlater hoppkanten) i triksene mine.
– Hva tenker du om utviklingen innenfor freeski?
– Den er helt insane! Det blir pushet videre hver dag i forskjellige retninger. Jeg synes det er kult at man kan gjøre sin egen greie ved å gjøre noe kreativt og lite teknisk vanskelig, eller at man gjør en stor snurr med høy vanskelighetsgrad. Det er kult at begge kan få like god belønning.
Visualiserer i senga hver dag
– Hva er det viktigste man gjør for å stille forberedt til en sesong?
– Det viktigste man gjør er å visualisere masse i senga... Eller bare hvor som helst, for det er jo faktisk bevist at hvis man har visualisert et triks mye så er kroppen din mer forberedt på å gjøre trikset når du først skal gjøre det fordi du har gjort det såpass mye i hodet. Da blir det mindre krevende å gjøre det fysisk?
– Hvordan gjør du det da?
– Da liker jeg å ligge i senga og se for meg at jeg kjører inn mot hoppet og utfører triksene jeg vil. Det blir da mer komfortabelt når jeg skal gjøre trikset på ski.
– Hvor ofte ligger du å visualiserer i senga?
– Jeg ligger i senga og visualiserer hver dag, tipper jeg. Enten før jeg skal legge meg eller når jeg våkner. Jeg gjør det hver gang jeg kommer på skitriks jeg vil gjøre.