– Vi har en vei å gå. Det er masse dyktige parkbyggere som sitter med høy kompetanse, men vi må gi de utgangspunktet de trenger for å lage best mulige parker, sier prosjektleder og trener i Brettforbundet, Sondre Hylland.
Han har vært sentral i arbeidet med den nye parkguiden, som ble lansert i forrige uke. Guiden skal gå norske skianlegg høyere kompetanse i parkbygging, og skal fungere som et oppslagsverk for alle som bygger park i Norge. Der får man en grundig innføring i planlegging, bygging og vedlikehold.
– Vi i Alpinanleggenes Landsforening håper denne veilederen kan være et viktig og levende verktøy for alle involverte hos våre 200 medlemmer over hele landet som jobber med park, enten det er i liten dugnads-skala hos de aller minste anleggene eller hos de største anleggene som kanskje også kan hente tips, sier Camilla Syllling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforbund, i en pressemelding.
Alfa og omega med konstruksjon
Hylland sier det er viktig både for bredden og eliten at parkene blir laget best mulig.
– Konstruksjonen er alfa og omega, enten du skal kjøre konkurranse eller ta din første 360. Da går det både raskere og er tryggere med en god konstruksjon. Dessuten er det viktig i guiden at vi har funnet en gylden middelvei som fungerer både for skikjørere og for snowboardere.
Det er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, Claes Högström, som har utarbeidet selve parkbyggeguiden. Selv har han fartsitd fra blant annet Arctic Challenge. Manualen er laget i fysisk format som sendes til anlegg og klubber flere steder i landet. I tillegg er det laget instruksjonsvideoer på nett.
– Veilederen muliggjør bedre parker for alle brett- og skikjørere i anlegg over hele landet, uavhengig av ambisjonsnivå og budsjett, sier generalsekretær i Brettforbundet, Bijora Sardarian.
Mer aktivitet
Det er altså Kulturdepartementet som sammen med de øvrige forbundene har utarbeidet malen. Parker i Norge er sjeldent offentlig finansiert, og det er derfor ekstra viktig at anleggene får en god innføring i hvordan parkene skal bygges – ikke minst for sikkerheten. Kulturdepartementet har dessuten et mål om å tilrettelegge for større aktivitet. l
– Dette er anlegg for barn og ungdom først og fremst, i organisert eller egenorganisert form, men også for idrettsutøvelse opp til topp internasjonalt nivå, sier statssekretær Jan-Christian Kolstø.
For parkenes del er det viktig å optimalisere der vi kan.
– Vi kan ikke konkurrere med snøen i Colorado, hvor anleggene ligger 3000 meter over havet. Men det vi kan gjøre noe med er lysforhold og konstruksjon. Vi må manipulere på best mulig måte det vi kan. Dessuten må vi sørge for at parkene ligger godt plassert ved heisene, slik at det går hyppige heisavganger. Parkene kan også ligge avsidesliggende til, siden parkkjørere har et annet kjøremønster enn andre i anlegget.
Den første guiden for parkbygging ble laget av avdøde Lars Eriksen i 2006 – og arbeidet med den nye guiden bygger videre på den. Parkguiden kan du lese på snowpark.no.