Periodevis har man bare hatt én og to jenter på landslaget, som Tiril Sjåstad Christiansen og Johanne Killi, men har etter hvert fått en liten base med jenter.
– Det er det siste leddet i å bygge en hel trapp for jentene. Fra bunn til topp, og prøve å nå den flaskehalsen som har vært for jenter i å ta steget helt opp mot ulike landslag. Også til og med å velge toppidrettsgymnaser eller om man skal drive med idretten lenger. Mål om å lage et trygt og godt miljø for dem som er motivert og ønsker å utvikle seg som utøvere.
I ryggen står DNB som sponsor.
– Selv om det er et lavbudsjettprosjekt, hvor vi bruker interne ressurser og OL, så er det jo kostnader knyttet til å gjøre et sånt prosjekt. Fra politisk hold hos oss i administrasjonen har det vært etterlengtet. Det har kanskje ikke vært etterlengtet et spesifikt prosjekt eller satsingsgruppe, for man har ikke visst helt hva man har savnet, men responsen tyder på at det er spot on, sier han – og legger til:
– Nå vil forhåpentlig flere jenter få øynene opp for å ta steget.
– Jenter må kanskje ha en annen tilnærming
Satsingsgruppen vil bestå av 17 jenter i alderen 13 til 19 år, og opplegget skal være samlingsbasert, med fem samlinger i året - med den første i september.
– Så ønsker vi selvsagt å finne en god kommunikasjonsplattform. Utøverne vil jo eksistere mellom samlingene også. Vi ser på løsninger for digitale møter, hvor man kan jobbe med en del av de målsetningene og poengene vi ønsker.
Selv om målet er å lage et miljø for utøvere, er satsingsgruppen også være viktig for trenere.
– Mange grupper i dag har et veldig flertall av gutter, da kan det være trenere som er usikre på hvordan man skal jobbe med jentene. Det er mye høye stemmer fra gutta, da tror vi det er viktig å få kompetansehevingen på tvers av grupper og skoler.
I prosessen har man innhentet innspill fra mange hold, blant annet skoler og klubber.
– Jenter må kanskje ha en annen tilnærming og trygghet, har vært en av konklusjonene.
Positiv utvikling
Selv om rekrutteringen til landslaget i mange år har vært krevende, har antall jenter som deltar i Norgescup hatt en positiv utvikling, selv om det har vært en generell medlemsnedgang i norsk vinteridrett.
– Det er jo veldig positivt, men å klare å utvikle det videre og få bredden hele veien gjennom hele trappa, det er veldig viktig, sier Schach – og fortsetter:
– For å øke den strømmen jenter på sikt, så må vi ta i litt. Tilrettelegge på deres premisser. Det er målsetningen her.
Blant tingene de vil se på, i samarbeid med skolene og klubbene, er skader, som også har vært en faktor som påvirker rekrutteringen.
– Det har vært mye kneskader på yngre utøvere. Det å prøve, sammen med skoler og klubbene, kultur og grunnlag for å unngå dette. Jeg er veldig glad for at vi har fått i gang det nå.
Uttak til satsingsgruppa
Vår Sæthereng, Harestua Alpint og Freeski
Ingvild Almås Hagland, IL Heming
Sandra Pedersen, Lillehammer Skiklub
Kristi Stølen, Ål IL
Nora Wold Lunner, Hakadal Jibbegruppe
Ailin Formo, Gausdal Skilag
Ingrid Gullhagen, Ål IL / Geilo IL
Martine Alexandra Tamburstuen, IL Heming
Marte Opsahl, Geilo IL
Helle Haugland Fossengen, Voss Freestyleklubb
Saga Linea Skeie-Søreide, Voss Freestyleklubb
Simone Joranger, Geilo IL
Sigrid Husemoen, Lillehammer Skiklub
Thea Emilie Grytnes, IL Heming
Emma Hammersmark Lønn, Hovden Sportsklubb
Tyra Erikka Kvalsvik Tranås, IL Heming
Vega Radmann Ofigsbø, IL Heming
Aleksandra Jenssen, IL Heming