/ Twintip

– Midlene går til noen få ressurssterke og tradisjonelle idretter

Organisasjonen for egenorganisert idrett, Tverga, mener den tradisjonelle idretten får en alt for stor del av offentlige midler.

Sist oppdatert: 17. januar 2020 kl 13.01
EGENORGANISERT: Tverga vil at en større andel av midlene til idretten skal gå til egenorganisert idrett. Foto: Vegard Breie
EGENORGANISERT: Tverga vil at en større andel av midlene til idretten skal gå til egenorganisert idrett. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 3 minutter

– Hovedproblemet slik vi ser det er at mesteparten av midlene går til noen få ressurssterke og tradisjonelle idretter. De egenorganiserte idrettene og bredden av befolkningen er i liten grad involvert når lokale aktivitets- og anleggsmidler prioriteres og fordeles, sier daglig leder i Tverga, Lisa Mari Watson til Fri Flyt.

Den tidligere generalsekretæren i Snowboardforbundet (nå Brettforbundet) har gjennom den nyopprettede organisasjonen Tverga sendt inn sine innspill til regjeringen. De behandler en ny idrettsmelding – og der mener Watson det er på høy tid at egenorganisert idrett før større plass – og en større del av kaka.

– Grepene som må gjøres er ganske enkle. For det første må de bevilge mer penger til utradisjonelle aktivitetsflater og aktivitetstilbud. For det andre må det bli en større satsing på nærmiljøanlegg som treffer bredt. For det tredje må vi få mer medvirkning og behovskartlegging i lokale prioriteringsprosesser. Og til sist trenger vi flere ordninger som støtter opp under de gode initiativene utenfor rammen av den organiserte idretten, sier Watson, som understreker at dette ikke er et angrep på andre idretter.

– Vi mener at vi sammen dekker et større behov og at vi utfyller hverandre for å sikre at alle skal mulighet til å drive med idrett og fysisk aktivitet.

Topptur
TOPPTUR: Watson nevner topptur som en av de egenorganiserte idrettene. Foto: Tim Maarten Riesen

– Men hva er egentlig egenorganisert idrett?

– Det finnes ikke en klokkeklar definisjon på hva egenorganisert idrett er. Det vi vet er at begrepet egenorganisert idrett og fysisk aktivitet dekker en stor bredde av aktiviteter. Begrepet kan favne om alle aktiviteter og idretter som gjøres i fjell, skog, mark, byer, tettsteder, i spesialanlegg og i lufta! Disse aktivitetene skiller seg fra organisert idrett ved at personene som er i aktivitet velger å ta regien på og kontrollen over sin egen aktivitet, sier Watson, som også samarbeider med forskningsmiljøer for å finne en god definisjon på begrepet.

Watson nevner skate, klatring, randonee, topptur, parkour, tricking, nyere sykkelaktiviteter, streetdans, elvepadling, kiting og calisthenic som eksempler på denne typen aktiviteter.

I sine innspill kommer Tverga og Watson med fire konkrete tiltak. Innspillet ble sendt inn rett før nyttår, og regjeringen jobber nå med den nye idrettsmeldingen.

– Den forrige idrettsmeldingen fra 2012 anerkjente egenorganisert aktivitet som et viktig tema, men gjorde ikke noe med det. Det må endres på! Tverga mener derfor myndighetene må satse mer på nærmiljøanlegg, aktivitetshus og aktivitetsparker og samtidig legge til rette for at alle de gode initiativene rundt om i landet får bedre rammevilkår.

Hele innspillet til Tverga kan du forøvrig lese her.

Publisert 17. januar 2020 kl 13.01
Sist oppdatert 17. januar 2020 kl 13.01

Relaterte artikler

Sandra Eie og Johanne Killi
Eie er eneste jente på landslaget

Eneste jente på landslaget

Robert Ruud
Se filmen fra Scandinavian Team Battle i København

– Man føler seg rett og slett som en superstjerne

GIR SEG: Til tross for en god sesong med blant annet VM-sølv, velger Christian Nummedal å takke nei til landslagsplass neste sesong. Foto: Christian Nerdrum
Christian Nummedal ferdig på landslaget i freeski

Velger å gi seg etter syv år på landslaget

SAMLER DE BESTE: Finalen av Jib League Myrkdalen ble arrangert på første dag av Open Klasse. Her gjør Eduoard Therriault en cork 450 over gapet. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Se bilder fra første dag på Open Klasse

Open Klasse: – Et arrangement for alle

RØRENDE JUBELSCENER: Feiringen etter Andreas Håtveit sin seier går antakelig også ned i historiebøkene. Skjermdump: Red Bull Unrailistic
Andreas Håtveit vinner Red Bull Unrailistic 2023

Vinner ni år etter han la opp: – Traff så sinnssykt!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen