«Du har ingenting i bakken å gjøre, hvis jeg ser deg på ski så kommer jeg til å banke deg».
Dette er bare en av flere kommentarer Isak Germain Mukandilwa (26) har fått høre etter at han begynte med freeski. Nå tar han et oppgjør med de rasistiske kommentarene han har blitt tilsendt.
– Man blir jo redd, men jeg prøver bare å bruke det som motivasjon til å bli enda bedre på ski og være et forbilde, sier han til Fri Flyt.
Som syvåring kom han til Norge, først til Lillehammer og etter mange år ned til Oslo der han fortsatt bor i dag.
Med gangavstand til hans favoritt T-bane linje - «Linje 1 til Frognerseteren» er veien til bakken både lang og kort.
Fri Flyt har testet pudderski for både topptur og heisbasert skikjøring.
Fri Flyt møter 26- åringen i en av vognene på vei opp til Tryvann.
Der forteller Mukandilwa at det bare er to år siden han ble introdusert for både hopp og rails.
– Jeg begynte for to år siden, som 24-åring. Da hadde jeg ikke hatt ski på beina på tolv år.
Siden den gang har han vært i bakken nesten hver eneste vinterdag.
Med jobben som skiinstruktør i Tryvann, i tillegg til fulltidsjobb i friluftslivbarnehage 700 meter unna anlegget blir det ifølge han selv mange timer på ski.
Fri Flyt er med han på en solfylt dag i Tryvann. Denne lørdagen har han fri fra begge jobbene, med mål om å bare trene og lære opp én person: Nemlig seg selv.
– Du er her ofte, hvor mange skidager har du?
– Jeg hadde 144 registrerte skidager forrige sesong + 28 dager i barnebakken (på jobb) som ikke registreres fordi man ikke går gjennom noen luke.
– Oi! Men hva var det som fikk deg til å begynne med freeski?
– Jeg har alltid hatt en liten sperre for å snakke med nye mennesker, men det freeski har lært meg er at man blir veldig godt tatt imot når man er ny. Det ble bevist da min nåværende kompis Karl-Emil lærte meg hvordan man railer. Han ga meg lyst til å fortsette.
Selv om han ble tatt i mot med åpne armer, har ikke veien inn i skimiljøet bare vært uproblematisk for 26- åringen.
– Det har vært noen utfordringer, og noen av dem kommer av at det ikke er så mange afrikanske barn som står på ski, og i hvert fall ikke som jibber, forteller Mukandilwa.
– I starten var det ingen problem og jeg tenkte ikke over det, men tankene begynte å rulle da jeg lagde meg en TikTok-konto.
– Det var der jeg begynte å få vonde meldinger.
Han forteller at det er snakk om alt fra små hatkommentarer til alvorligere voldstrusler på sosiale medier.
Selv mistenker han at mange av disse ikke gjør noe utenfor mobilskjermen.
– Hva føler du når du får slike kommentarer?
– I starten ble jeg selvfølgelig veldig redd og tenkte mye på det mens jeg tittet meg litt ekstra over skulderen i skibakken. Men da det etter en god stund ikke hadde skjedd noe mer, slappet jeg litt mer av og tenkte at dette er bare noe som skjer over internett.
Skiprepp er viktig både i skisesongen og underveis i sesongen. Her får du gode tips og råd til hvordan du kan preppe alpinski selv.
– Men noen av kommentarene har jeg vært nødt til å politianmelde, for de har vært veldig grove, forteller Mukandilwa.
I tillegg til kommentarene på sosiale medier har han opplevd det samme i bakken.
– Da jeg begynte å stå aktivt for to år siden så var det ikke så mye av det, men nå som jeg er på et høyere nivå så har jeg merket mer til det. Jeg har hørt folk rope rasistiske skjellsord fra heisen her i Tryvann for eksempel.
Bli god til å hoppe på trampoline med tips fra Birk Ruud. Frontflip, backflip, sideflip, mistyflip og cork - se filmene og lær triksene av den olympiske mesteren i Big Air.
– Vi har selvfølgelig nulltoleranse for slike holdninger i miljøet. Får vi vite om sånt blant våre utøvere blir det ikke bare slått hardt ned på, det blir jobbet grundig med det over lengre tid, sier skitrener og mentor for Heming Adrenalin Stevje Sandlie.
Han forteller at det har vært hendelser der det har vært diskriminerende atferd innad i klubben mellom enkeltindivider.
Hva skal du tenke på når du velger alpinsko? Her får du vite alt du trenger for å gjøre riktig kjøp – inkludert hvilke støvler som er best i våre tester.
– Vi opplever ikke noen systematisk form for rasisme, men mer uvitenhet hos de yngre. Det er ikke nødvendigvis sånn at de er rasister fordi det slenges en kommentar mellom to tiåringer.
– Hvilke tiltak har dere gjort for at barna skal lære at slik ikke er greit?
– I klubben følger vi jo reglene som er i idretten, men også lovverket. Skjer noe sånt på trening så snakker vi med foreldrene og de andre utøverne, der man gjør en såkalt «vanlig korrigering» til å begynne med, men fortsetter det videre kreves det tettere oppfølgning, sier Sandlie.
– Jeg tror at de som slenger sånne kommentarer gjør det av uvitenhet, eller fordi det er et av de billigste og enkleste triksene i boka - å kommentere på noen sin hudfarge for å heve seg selv.
Åpenhet er viktig
– Jeg har valgt å være åpen om dette. Jeg ønsker å være et godt forbilde, sier Hukandilwa.
Videre har han en oppfordring til andre som kanskje har opplevd det samme.
– Dersom andre opplever det samme, vil jeg bare si at det er utrolig mange der ute som ikke finner seg i sånn oppførsel, man må bare snakke om det og fortelle til de nærmeste hvordan man har det. Hvis ikke kan hatet gå mot deg selv eller andre.
Vi kan ikke engang kalle det et fjell. Likevel har knausen på Oslos beste vestkant en enorm betydning for norsk skisport. Se filmen fra Wyller og Tryvann.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.