GRAB: Twintip/Freeski-legenden Aleksander Aurdal viser deg de viktigste grabbene på ski. Foto: Emil Kjos Sollie
Lesetid: 7 minutter
Fri Flyt har fått hjelp av stilkongen Aleksander Aurdal til å lage den ultimate oversikten over grabbene som gjelder. Historisk kan man si at Mutegrab er den store klassikeren, men også Japan og Safety var tidlig ute. Alle disse har holdt seg på moten hele tiden, men en grab som er skikkelig ute i dag, er Liu Kang, en variant av Safety, hvor man sparket ned den skia man ikke grabbet.
I 1998, da The New Canadian Air Force med med blant andre JP Auclair, Shane Szocs, Vincent Dorion, JF Cusson og Julien Regnier var verdens fremste jibbere, skulle Mutegrab´en holdes like foran bindingen. I dag har det blitt kult å grabbe langt fram på skia. Da legendariske Jonny Moseley vant OL gull i kulekjøring i Nagano i 1998, gjorde han 360 Mute på det ene hoppet. JF Cusson sin backflip Japan i Matchstick Productions strålende skifilm Sick Sense fra 1999 er sannsynligvis en av de første baklengs saltoer med Japangrab som be festa på film.Også Tailgrabben har utviklet seg siden den gang. I jibbingas barndom var det stuerent å grabbe like bak bakbindingen, men i dag er «True Tail», altså å grabbe helt ytterst på tailen, det eneste som gjelder. Også doble grabber har kommet for fullt de siste årene. Det har også Reverse, altså en variant hvor man grabber mot snurreretningen.
Forvirra? Vel, her er Aleksander Aurdals tips til det du må kunne for å være «legit» i dag:
– Et generelt grabbetips for å føle seg litt fram er å bruke heisturen på å grabbe litt. Sitter du i en stolheis er det jo bare å slå seg løs! Bare ikke dett ut av heisen. Man bør også fokusere på å løfte skiene opp til hendene, og ikke strekke hendene ned mot skiene, for å få tak i grabben. En fin øvelse er å overdrive bevegelsene. Selv om det føles som du kjører inn på hoppet med tre meter mellom skiene og hendene slepende langts bakken, så ser du mest sannsynlig bare kul ut, og det vil bli enklere å lykkes med grabben, sier Aleksander.
– Mute er nok den mest brukte og kjente grabben innen twintip. Det er fortsatt en populær grab som mange lærer seg tidlig, og som man kan gjøre i alle mulige rotasjoner. Grunnen er nok at det er lett å få tak i denne grabben, holde den og få den til å se bra ut. Skien som grabbes legges over den andre skien i et kryss. Få beina opp til kroppen, grab skien med motsatt hånd (avhengig av hvilken vei du roterer) og hold den så lenge som mulig. Spinner du til venstre, vil vanlig mute være grab på venstre ski med høyre hånd. Gjør du den motsatt i samme rotasjonsretning, vil du også gjøre mute, men da vil det kalles reversed mute. Vil man legge på litt ekstra stil kan man skli hånden ut mot tuppen av skia og gjøre det man kaller nosemute.
Dobbelmute
– Nesten akkurat det samme som en vanlig mute, men mer teknisk. Når du har den vanlige mutegrabben, grabber du med venstre hånd på samme ski som høyre arm mellom bindingen og høyre hånd. En veldig stilfull grab som «spicer» opp den gode gamle muten, men er litt mer teknisk å utføre.
Safety
– Selv om navnet gir utrykk for at denne grabben er lettere enn andre, så betyr ikke det at denne nødvendigvis er veldig lett. Ikke mange gjør denne grabben i store rotasjoner! Hvis du snurrer mot vensre: Høyre hånd på høyre ski, under bindingen eller rett foran. Det ser fort litt bedre ut å ta safety litt foran bindingen, ettersom den blir litt mer synlig. Få opp beina og legg de litt på siden mens du holder skiene parallelle. Safetygrab har for øvrig de siste årene utviklet seg til å bli en gangstergrab.
Octograb
– Ble gjort kjent av skikjøreren Charles Gagnier for en god stund tilbake, og ble sett på som en veldig teknisk og nyskapende grab. Her i Norge er Anders Backe mesteren av denne grabben. Jeg har bare gjort denne 2-3 ganger, men fremgangsmåten er ganske «straigt forward». Dette er en grab som er sammensatt av to grabber, som i kombinasjon av hverandre blir Octograb. Detet er reversed tail og «hook». Høyre hånd går på høyre ski, venstre hånd går på venstre ski, uavhengig av hvilken retning du spinner. Kan man reversed tail bra, bør det ikke ta lang tid før man klarer å legge på den andre grabben! OctoGrab er en kul grab man ikke ser altfor ofte.
Tailgrab/ Blunt
– En standard og solid grab som i likhet med «broren» MuteGrab er veldig synlig og ser bra ut. Mange lurer på om man skal legge benet man grabber på under eller over det andre beinet, men det bestemmer man selv. Jeg legger skien jeg grabber på under den andre. Hvis man aldri har gjort denne grabben før, kan det være lurt å bare kjøre straight airs, ta grabben i lufta, og klare å treffe tailen men hånda uten å se på den. Når man føler at man er klar for å gjøre den i en rotasjon, kan 360 eller en switch 540 være gode startrotasjoner. Få opp beina til kroppen isteden for å kaste kroppen ned til grabben. Det vil hjelpe når de større rotasjonene blir aktuelle.
Japan
– Høyre hånd føres bak høyre bein og under skien på venstre bein. En fin grab som kan læres i nybegynnerstadiet. Man ligger ganske kropert i luften og det er ikke altfor vanskelig å få tak i skia i lufta. Noen velger å strekke ut høyre ben i svevet, mens andre holder skiene parallelle. Nok engang: Få opp beina til brystet og ta grabben, ikke kast deg ned til den. Personlig syns jeg en switch 1080 en kulest med Japan, eventuelt brutter`n; Japical.
– Også en veldig kul grab som funker bra på mange triks. Vanskelighetsgraden er nokså lav, så dette kan være en bra begynner-grab. Høyre hånd ned på innsiden av venstre ski, motsatt om du roterer til høyre. Noen strekker ut beinet man grabber, men det er opp til hver enkelt kjører.
Japical
– Dobbelvarianten av Japan. Når du har Japan grabben inne, legger du på venstre hånd på innsiden av venstre ski. Du holder nå begge hendene på innsiden av venstre ski, motsatt om du roterer til høyre. En veldig stilig grab man kan bruke i veldig mange rotasjoner, som Japan. Japical i switch
720 er helt rått! Ikke supervanskelig, men sykt fett å se på.
– Hvis du allerede kan vanlig nosegrab, har du et godt utgangspunkt for å lære denne. En meget fotogen og stilfull grab! Begge bena skal være mest mulig rette når hendene treffer hver sin ski. Når du har grabben er det bare å dra til og vise at du har kontroll i lufta! Kan gjøres i mange forskjellige rotasjoner, men er du i lærefasen er nok noen straitairs, switch 540 og 720 bra steder å starte.
Bow ´n ´Arrow
– Grabben TJ Schiller gjorde verdenskjent. En meget stilfull grab som egentlig er en utvikling av en
Truckdriver grab (en slags dobel Safety). Dette er ikke en grab som er lett å lære seg, men til gjengjeld
er det en grab ikke veldig mange gjør. Venstre hånd på venstre ski, høyre hånd på høyre ski. Begge på utsiden. Hånden som fører rotasjonsretningen skal dras inn mot brystet, mens andre ben strekkes ut. Her ser man hvor navnet kommer fra! Bow and arrow: Bil og bue. Det er en fordel å være myk i beina når du går for denne grabben. Igjen, litt tricky å lære seg skikkelig, men en grab som vekker oppsikt i parken. Hvem klarer å tweake mest?
PS! Selv om Aleksander gir TJ Schiller æren for å gjøre denne grabben kjent, må han nok ta litt av æren selv også. Photo of the Year 2008 i Freeskier magazine + en av forsidene samme år i Fri Flyt, viste Aleks i en Flatspin 540 med nettopp denne grabben!
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.