KLAR FOR VERDENSCUPÅPNING: Det norske freeskilandslaget er på plass i Østerrike. Her er Eirik Sæterøy i aksjon på trening torsdag. FOTO: Christoffer Schach
Lesetid: 6 minutter
Fredag kveld er det verdenscupåpning i big air, og Norge står på startstreken med ti utøvere i Kreischberg i Østerrike.
– Det er bra forhold. Det er et veldig fint hopp. Det er ikke veldig stort, men det er gode forhold og det er fin snø. Det var litt isete på slutten i dag etter mye trafikk, men jeg tror det blir bra i morgen. Det skal være sol og kaldt, forteller landslagssjef Christoffer Schach til Fri Flyt torsdag kveld.
Det er imidlertid spesielle omstendigheter for øyeblikket, som for resten av samfunnet. Flyplassene gjennom Europa er tomme, og utøverne er underlagt strenge smittevernregler.
– Med tanke på avstand, maskebruk, hyppigheten av håndvask og sosial distanse er vi nok hakket strengere enn andre. Jeg må jo skryte av utøverne. Det er ikke lett. I hvert fall ikke i freeski. Vi er jo en gjeng på tur, uavhengig av nasjon. Det er jo en stor familie som reiser rundt og har det bra sammen. Å gå fra at du gjør det, og utvikler hverandre på tvers både i lag og på tvers av lag, til å skulle ha så mye avstand og ikke se andre annet enn bak en maske i bakken ... Det er jo selvfølgelig tøft for mange.
Han forteller at landslaget føler seg trygg på tur, men at man gjerne sitter med en klump i halsen under flyturene.
– Når vi setter oss på et fly med 200 mennesker, kan vi bare styre de 15 vi er på flyet. Vi går på de flyene med negative tester, det gjør jo ikke resten. Det er jo der risikoen ligger, akkurat i reisen.
Utøverne og støtteapparatet tar nemlig koronatester omtrent 72 timer før man skal hente ut akkreditering på arrangementet, og deretter tester man igjen på arrangementet.
– De har en egen testbuss stående i bunnen av bakken, som du går innom etter trening. Det er fordi våre verdenscuper går over så mange dager, at da trenger du en ny prøve midtveis i verdenscupen.
Ønsker færrest mulig karantenedøgn i Norge
Utfordringen nå utover i sesongen, blir karanteneperiodene man må i ved ankomst Norge etter utenlandsturene.
– Ikke bare for utøverne, men for alle som reiser er det jo det sosiale og psykiske. Jeg vil jo si at det er en psykisk påkjennelse for alle i et slikt isolert opplegg som vi må ha. Og så da disse karantenene i etterkant, hvor man må sitte helt alene, sier Schach – og legger til:
– Jeg vet at det er mange som har det slik med hjemmekontor og sånt. Det er jo det samme utøverne opplever nå, den stillheten som kanskje blir mellom slagene. Spesielt kanskje i denne idretten, hvor det å gjøre hverandre god er en så viktig faktor. Det kameratskapet på tvers av nasjonene, så er jo det en stor påkjenning. Både for utviklingen, men også for det psykiske.
Når utøverne er i karantene får de nemlig ti dager uten ønsket aktivitet, da de er avhengig av skisentre og fasiliteter, hvor de ville brutt karanteneplikten ved bruk. Derfor kommer landslaget videre i sesongen prøve å minimere antall karantenedøgn i Norge.
– Det er få land i verden som har like strengt regime som Norge. Når det er sagt setter vi jo også veldig pris på det regime som er i Norge, når vi ser tilstanden i andre land.
Tror konkurrentene kan ha en fordel
Landslagssjefen forteller at forventningene som alltid er høye foran fredagens konkurranse, men at han har en god følelse på at de kommer til finalen og vil gjøre det bra der.
Han tror imidlertid det vil bli tøff konkurranse. Det er færre konkurranser denne sesongen, noe som gjør at utøverne er sultne og at konkurransene betyr mer for alle. Han føler seg likevel trygg på sine utøvere.
– Vi hadde siste trening nå torsdag kveld, og jeg føler ikke noen grunn til bekymring. Utøverne er der de skal være og de har fått gjort det de skal. Hodet er på riktig sted, gitt alt annet som foregår utenomsportslig.
Han sier han er fornøyd med oppkjøringen til sesongen og rennet i Østerrike.
– Utøverne er veldig fornøyd og de føler de har fått kjørt mye. Totalt sett har vi jo færre skidager i beina i år enn vi hadde i fjor, men jeg tror at hver dag har vært mer matnyttig fordi man har vært klar over situasjonen. Da har utøverne vært veldig flinke til å gjøre det beste ut av alt. Så er de fysisk sterkere nå enn det de har vært før. Det er veldig godt å se at de tåler påkjenningene både fysisk og psykisk, og står på som aldri før.
Han tror imidlertid nasjoner som Sveits, som har Saas-Fee som hjemmebane, kan ha kommet bedre ut av nedstengingen enn en nasjon som Norge.
De norske utøverne har hatt to samlinger på Folgefonna i løpet av sommeren, mens man var i nettopp Saas-Fee på høsten, før man var flere uker i Østerrike i følge med slopestyleåpningen i Stubai.
– Totalt sett har vi jo færre skidager i beina i år enn vi hadde i fjor, men jeg tror at hver dag har vært mer matnyttig fordi man har vært klar over situasjonen. Da har utøverne vært veldig flinke til å gjøre det beste ut av alt. Så er de fysisk sterkere nå enn det de har vært før. Det er veldig godt å se at de tåler påkjenningene både fysisk og psykisk, og står på som aldri før.
NRK 2 sender big air-rennet fra kl. 17:55 fredag.
Disse stiller for Norge:
Johanne Killi, Dombås IL
Sandra Eie, Bærums Skiklub
Elvira Marie Ros, Bærums Skiklub
Birk Ruud, Bærums Skiklub
Christian Nummedal, Hakadal IL
Sebastian Schjerve, Namsos IL
Ulrik Samnøy, Bærums Skiklub
Eirik Sæterøy, Aaron Sportsklub
Tormod Frostad. Bærums Skiklub
Mats Bjørndal, Geilo IL
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.