– Overføringsverdien er stor fra halfpipekjøring til alt annet egentlig. Man blir god på ski av å kjøre pipe! Bare se på Tiril Sjåstad Christiansen, som kjørte mye halfpipe før hun fokuserte for fullt på slopestyle, sier freeski-sportssjef i NSF; Christopher Frankum.
Ideen til prosjektet Pipesatsing 2017 kom fra sportsklubben Heming, og både NSF og Norges Snowboardforbund var snare til å bli med.
Målet er ikke først og fremst å skape pipekjørere i verdenstoppen, men å få flere til å kjøre halfpipe – og på lengre sikt øke interessen for å byge halfpipes i norske terrengparker.
– Å kjøre halfpipe er først og fremst moro, men samtidig er det viktig for gode slopestylekjørere å beherske buer. Løypene blir mer og mer kreative og varierte. Vi så det senest under verdenscupen i Pyeongchang i Sør-Korea i fjor, hvor det var flere buer i løypa, sier Frankum.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
VIL HA FLERE I BUENE: Sportssjef i Nor Freeski, Christopher Frankum, vil ha flere i half pipen. Foto: Tore Meirik
– Hva med anleggssituasjonen, det fins jo knapt halfpipes i Norge?
– I første omgang håper vi på økt bruk av pipen i Wyller, gjennom treninger og samlinger i regi av Heming. Håpet er at det fører til lenger sesong her. Og jo mer aktivitet vi får til i norske halfpipes, jo mer fokus håper vi anleggene kan ha på nettopp pipe.
Selv om ingen norske skikjørere satser seriøst på halfpipe for øyeblikket, håper Frankum dette kan øke interessen såpass at vi kan få en eller flere utøvere i verdenstoppen på sikt.
– Målet nå er å få flere folk inn i pipen, og dermed bygge bredde. Det tar tid å bygge opp gode pipekjørere, vi regner med at minst ti år med målretta trening må til for å nå verdenstoppen i halfpipe. Skal vi få noen dit må vi begynne på grasrota, sier freeski-sportssjefen.