Sammenlignet med snowboarderne mangler jibberne både et landslag, et rankingsystem og ikke minst en velfungerende norgescup.
Siden 2009 har det vært forsøkt med ulike cuper, både i regi av Skiforbundet og rent kommersielt som i år i regi av Paal Gulliksen.
Gjennomføringen har vært av varierende kvalitet, og ingen av forsøkene kan sies og ha vært veldig vellykket. Både kjørere og ledelse har nå tanker om hva som kan gjøres fremover.
I 2010 ble det første "offisielle" NM i slopestyle for ski avholdt i Oppdal, offisielt betyr altså at Norges Skiforbud kåret en norgesmester (Thomas Dølplads).
- Det var veldig mye fram og tilbake i forkant av konkurransen, for vi ante ikke om vi skulle forholde oss til Skiforbundet eller ei foreldregruppe fra Oslo. Uka før endte vi til slutt med å samarbeide med NSF, forteller Siri Hoseth, leder i Oppdal Jibbeklubb.
- Hvilken praktisk betydning hadde dette?
- Tja, vi fikk litt støtte, og vi fikk sendt oppover medaljene. Det var vel alt, sier hun.
Sist sesong ble NM i slopestyle kjørt i Kirkerudbakken (Aleksander Aurdal vant kongepokal) og big air på Snowstock i Kongsberg. Begge arrangementene gikk veldig bra. Det ble ikke fullført norgescup i twintip i vinter.
............................................................................
Parkkjøring på twintipski er den raskest voksende vinteridretten i Norge, men i motsetning til alle andre skigrener mangler både landslag, norgescup og rankingsystem. Fri Flyt-TV har sett nærmere på hva som skjer.
Er det Norges Skiforbund (NSF) som er udugelige og henger igjen i gamle dager? Er det jibberne som ikke skjønner spillereglene og nekter å la seg organisere? Eller er det ganske enkelt manglende interesse fra sponsorer når det gjelder å støtte en ny idrettsgren? Uansett forklaring er parkkjøring på twintipski noe helt for seg selv i norsk idrett. Rekrutteringen øker eksplosivt og de beste utøverne er profesjonelle, samtidig som sporten mangler det meste av den organiseringen som er vanlig i idrett, inkludert snowboard.
Nå er det mye på gang. OL i Sotsji kan snu opp ned på statusen til sporten og i påvente av et landslag starter de største klubbene på Østlandet et ambisiøst regionlag.
I denne reportasjeserien forsøker Fri Flyts Elin Flaglien å finne ut hvorfor jibberne ikke har hatt noen skikkelig organisering og hva vi kan vente framover.
Neste, og siste, del i serien kommer fredag 27. mai!