Men – her som ved andre utfordringar er det truleg best å starte der det monar mest. Alkohol, vegtrafikk og båtliv legg nok atskilleg større beslag på helseressursar enn fjellturar. Så det å kutte polturen er kanskje viktigare enn å kutte toppturen?»
– Viktigere å droppe alkoholinntaket
Albert Lunde er politibetjent, og har skrevet doktorgradsavhandling om risikostyring i redningsarbeid, han er skredobservatør for NVE og medlem i den alpine redningsgruppa i Nord-Gudbrandsdalen. Inspirasjonen til facebookinnlegget kom da han så en artikkel i Dagbladet om lang kø på Vinmonopolet grunnet koronavirus.
– Jeg syns det var drøyt å lese om kø på polet samtidig som folk ble advart mot å gå topptur. Hvis målet er å skåne helsevesenet er det ingen tvil om at å droppe alkoholinntaket og bil- eller båtturen etterpå er et langt viktigere tiltak enn å droppe toppturen. Fokus er feil, og saken har fått helt feil proporsjoner, sier Lunde til Fri Flyt.
Frykter feil fokus
Videre i facebookinnlegget skriver han:
«Alkoholskadar kostar samfunnet om lag 22 milliardar i året (https://osloeconomics.no/). «Estimatet for bil- og luftambulansebruk som resultat av helseproblemer knyttet til alkohol, kommer samlet på mellom 269-420 millioner kroner, og her er heller ikke alle kostnader tatt med» (www.avogtil.no). Om ein i tillegg set ned alle fartsgrenser til 90 på motorveg, 70 på riksveg og 60 på alle vegar utan gulstripe, så ville me vel totalt sett ha tømt ein stor andel av alle sjukehussenger.»
– Jeg er urolig for at vi har feil fokus på hvordan vi kan minste belastningen på helsevesenet. Det blir feil å gå løs på enkeltgrupper som driver en sunn aktivitet, sier Lunde.
– Heller skrubbsår enn liggesår
I en kommentar på Fri Flyts facebookside får han støtte fra redningsmann Christen Tellefsen, som skriver:
Satt litt på spissen og kanskje litt umusikalsk skjønner jeg ikke helt dette fokus med å ikke gå på topptur, da det kan belaste helsevesenet. Vi henter minimalt med mennesker i fjellet i forhold til det «vanlige», dvs livsstilssykdommer, hjerteinfarkt, hjerneslag, ulykker osv. Ser at topptur er tatt fram som den store belastningen av helsevesenet. Skulle man kommet med tiltak som monnet burde alle fartsgrenser bli satt ned, ikke lov å kjøre bil eldre enn 2003, stoppe salg av røyk og alkohol osv.. Heller skrubbsår enn liggesår! Men at vi alle kan være litt mer forsiktig og ikke så ambisiøse og holde seg til sine «heimfjell» støtter jeg.
– Bli med i redningstjenesten og gå tur med god samvittighet
Albert Lunde runder av innlegget sitt med følgende oppfordring til toppturfolk som holder seg hjemme selv om de egentlig vil på tur:
Eg var på fjelltur fleire dagar sist veke, i alt slags ver, høgt og lågt, men kan jo skylde på at redningsfolk må holde på formen… Så her er eit forslag: alle toppturistar som tykkjer dei treng ei god unnskyldning, kan jo melde seg inn i friviljug redningsteneste? Alle er velkomne, for her kan alle vere som dei er, sjølv om ikkje alle av oss er som me burde vere. Vinn – vinn.