/ Topptur

– Vi er vår egen fiende i dette

Nasjonalt kompetansesenter for snøskred øker fokuset på mennesket i fjellet.

Sist oppdatert: 24. juni 2016 kl 10.35
ANSETTER: Espen Nordahl øker teamet ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred med ytterligere to personer. Foto: Roy Millar
ANSETTER: Espen Nordahl øker teamet ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred med ytterligere to personer. Foto: Roy Millar
Lesetid: 2 minutter

– Vi er vår egen fiende i dette. I snøskred hvor mennesker omkommer er det mennesker som har skyld i ulykka. Derfor har vi et stort fokus på det, sier fjellguide Espen Nordahl ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred.

Det siste året har han arbeidet fulltid med å etablere et kompetansesenter i Tromsø, som er et tverrfaglig samarbeid mellom mange ulike fagmiljø på UiT Norges arktiske universitet.

Målet om å øke kunnskapen rundt snøskred og skredulykker. Nå vil senteret øke forskningen rundt den menneskelige faktoren i fjellet, slik Nordahl tidligere har manet til fokus på.

Ansetter to personer

Derfor skal de nå ansette to personer til å drive forskningsarbeidet, en førsteamanuensis - i tillegg til en stipendiatstilling.

–  Vi har fått på plass en forskningsplan, hvor fokuset er beslutningstakning og menneskelig faktor. Vi har kommet godt i gang med å etablere senteret, og har fått et godt fundament. 

I stillingsbeskrivelsen står det blant annet at man skal bedrive forskning på menneskelig faktorer i skredterreng og faglig ledelse og utvikling av forskningsplaner, studieplaner og studieprogrammer.

– Viktig

Nordahl mener det er enormt viktig å øke fokuset på mennesket i fjellet, spesielt i tråd med en økende interessen i fjellet.

– Vi har jo en visjon om null døde i snøskred, og da er det er klart det er viktig fordi folk trenger og vil ha kunnskap om det. Den økte interessen for toppturer gjør at målgruppen er voksende, både blant nordmenn og for tilreisende. Da er det viktig at vi når ut med kunnskapen, forteller Nordahl.

Nordahl, som også jobber som skredvarsler, mener man likevel har kommet langt i arbeidet.

– Særlig de siste årene med varsom.no har folk blitt mye flinkere. Det har skjedd mye positivt innenfor feltet i Norge.

Publisert 24. juni 2016 kl 10.35
Sist oppdatert 24. juni 2016 kl 10.35
annonse
Relaterte artikler
klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen