Etter en tragisk inngang på påska er det i ferd med å bli tryggere forhold i både Troms og resten av Norge. Her er tipsene for trygge turer fra tre erfarne skred- og topptureksperter i Nord-Norge.
Drømmeforhold: Det er dager som dette mange drømmer om i påsken. Foto: Andrea Mannberg.
Lesetid: 6 minutter
Påsken er høytid for å gå toppturer, og mange har satt av tid til rådighet i en ellers hektisk hverdag for å dyrke hobbyen sin, og det er gjerne nå det er flest ansikt å se i fjellet.
Siste tidens tragiske skredulykker viser også hvor fort det kan gå galt, og hvor viktig det er med god planlegging og forståelse for snøskredvarselet før man legger ut på topptur.
Mange lekne muligheter
Andrea Mannberg jobber som professor ved CARE skredforskningssenter ved universitetet i Tromsø, og er selv en ivrig skientusiast.
– Hvor går turen når regionen er preget av stor snøskredfare?
– Når jeg vet at det er svært ustabile forhold eller risiko for fjernutløsning, velger jeg turer der jeg ikke er i løsneområder og ikke er eksponert for bratt terreng ovenfra, forteller hun.
Med andre ord holder hun seg unna utløpsområder. Dersom hun ønsker å gå over tregrensa, forsikrer hun seg om at hun enten har god sikt, eller at hun ikke kan gå seg inn faresoner.
Andrea forteller at det er flere fjell på Breivikseidet, i Ramfjord og i Lavangsdalen der skogen er leken, bratt nok til å få fart men slakere enn 30 grader, og der du ikke har noe skummelt over tregrensa som utsetter deg for fare.
Hun tipser også om å se på bratthetskart for å planlegge turer, og legger til at hun elsker mulighetene rundt Tromsø fastland.
Gjennomfører studie
– Hvor tar folk turen nå som det er stor snøskredfare?
– Vi har et stort prosjekt pågående med PhD-student Håvard Boutera Toft, hvor vi blant annet ser på hvor folk går på topptur og når. Vi har mange sjekkpunkter ute. Vi håper på svar i høst, men det er klart jeg skulle ønske jeg hadde et svar nå, spesielt når påsken er i gang, og om skredulykker påvirker veivalgene til skikjørere, forteller Andrea.
Andrea ønsker ikke å uttale seg om hvor folk står på ski nå, da det kun er spekulasjoner fra hennes side. Det hun kan fortelle, som hun vet fra tidligere studier, er at folk reagerer på skredvarsel.
Men hva folk faktisk gjør, blant en større mengde skikjørere, er noe prosjektet tar for seg. De som kun kjører ski noen få dager i året er like viktig å få data fra som de som kjører på jevnlig basis.
– Om skredulykker gjør utslag på hvor folk ferdes er noe vi blant annet ønsker å finne ut av. Det er en gjeng dedikerte skikjørere som bidrar med GPS-logger, men vi ønsker veldig gjerne at flere bidrar for å gjøre studien mer holdbar, avslutter hun.
Håvard Boutera Toft ønsker at så mange som mulig som logger toppturene sine på Strava, deler data med dem. Se introduksjonsvideoen her.
Flere tar tryggere veivalg
31-åringen Finn Hovem er brattskikjører og jobber blant annet som guide i Troms. Han trives best med ski på beina, og er naturligvis på ski når Fri Flyt tar kontakt for å høre om hvor folk står på ski nå.
– På lørdag og søndag virket det som at de som var på tur, var flinke til å velge gode og trygge veivalg. Det er ganske få spor i det mest krevende terrenget, opplyser han.
Han forteller at situasjonen med et vedvarende svake lag ikke er noe nytt i nord. Dette er slik det pleier å være i lengre perioder hvert år.
– Det beste er å velge turer hvor man kan unngå skred terreng. Det er en alt for stor landsdel for at jeg kan komme med mere konkrete råd enn dette nå som det er meldt faregrad tre i mange av regionene i Troms, forteller Hovem.
Han legger til at det er viktig at folk har forståelse for skredvarselet, og understreker viktigheten av å være påpasselig hele tiden.
– Hva slags kompetanse folk har er veldig forskjellig. Jeg ser ganske mange som er på tur i dag, og det er mange som oppsøker mindre komplisert terreng, og som kjører mer safe. Men basert på hvor mye folk det er nå, så tror jeg trafikken til de mer krevende terrengene vil øke utover påsken, sier Hovem.
Han avslutter med å oppfordre så mange som mulig til å registrere observasjoner på regobs.no, slik at man tilgjengeliggjør mest mulig informasjon som kan være til hjelp for alle i planleggingen av turene.
Martin Andersen er skigymnaslærer og er også en ivrig skikjører. Han har ikke holdt seg inne den siste tiden, men tilpasset seg etter forholdene.
– Det er viktig å kjenne sine egne begrensninger i forhold til kunnskap i skredterreng. Alt over faregrad to krever at en vet hva en holder på med, innleder han.
Er man utrygg så kan man gjøre tiltak; det være seg å ta kurs, gå på tur med folk som har kunnskap, eller benytte guide.
– Akkurat nå må man være litt konservativ, det er store variasjoner fra område til område og dette gjør det også mer krevende å ta gode vurderinger.
Martin er tydelig på at han ikke mener at folk skal holde seg hjemme, men at mye handler om hvilket terreng man oppsøker. Man må skille mellom fjell og skredterreng.
– Rundt Tromsø er det flere fjell hvor man kan holde seg trygt unna skredterreng. Jeg har vært på tur hele helga og kjørt ski i terreng som er skredtrygt. Men det krever at man har såpass kunnskap at man kan gjenkjenne slikt terreng, forklarer han.
I nærheten av Tromsø trekker han fram Rødtind og Tverrfjellet som gode alternativer. Fagerfjellet og Ullstind er også veldig fine fjell, så det finnes gode alternativer, også når det er krevende forhold.
– Slik jeg har sett det de siste dagene er det mindre folk ute enn normalt. Hvermannsen som går på topptur i ny og ne ser ut til å være de som holder seg hjemme. De som er mer drevne og har mer erfaring, er de jeg møter på ute nå, men på veldig konservative turer, forklarer han.
Martin kan melde om at mye av det siste snøfallet traff Lyngen hardest, og at det er mindre snø lengre ut mot Tromsø og Kvaløya.
– Det er meldt mildere vær, så bindingen vil svekkes i noen dager, før det vil stabilisere seg. Akkurat nå når temperaturen stiger, vil vi ha de mest ustabile forholdene, avslutter han.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.