/ Topptur
 / Tromsø

Øystein Stangeland (51) er antatt omkommet på Kattfjordeidet

Det er ski- og klatreprofil Øystein Stangeland som er savnet og antatt omkommet på Kattfjordeidet.

Sist oppdatert: 19. januar 2021 kl 21.05
Øystein Stangeland
ANTATT OMKOMMET: Øystein Stangeland er antatt omkommet etter en stor leteaksjon på Kattfjordeidet. Foto: Ture Bjørgen
Lesetid: 3 minutter

Sent lørdag kveld ble Stangeland meldt savnet av samboeren etter å ikke ha kommet hjem fra en skitur på Kattfjordeidet som avtalt. Det ble satt i gang en større leteaksjon, men leting var svært krevende på grunn av dårlig vær og skredfare. 

Leting ble flere ganger utsatt og påbegynt, men uten funn. Tirsdag ble status i saken endret fra at de håpet å finne han i live, til at de leter etter en antatt omkommet. Stangeland er en sentral skikkelse i både ski og klatremiljøet i Norge. 

Politiet friga navnet tirsdag ettermiddag i samråd med pårørende.

Øystein var med på begge de norske K2-ekspedisjonene i 2005 og 2008. I 2005 var Øystein på K2 med Sigurd Felde, Cecilie Skog, Rolf Bae, Per Henry Knudsen og Trym Sæland. Alle snudde da. I 2008 var Øystein tilbake på K2, men da med Cecilie Skog, Rolf Bae og Lars Nessa.

Nessa er preget av meldingen om kameraten.

– På en måte overrasker det meg ikke at han har havna i den situasjonen han er i nå, så mye eksponering for fjellet han har hatt opp gjennom mange år. Men samtidig har jeg og flere tenkt at han i utgangspunktet hadde tenkt å gå en trygg og fin kveldstur for å komme hjem igjen, sier Nessa til Klatring.

Øystein har klatret mye med Sigurd Felde de siste 10-15 årene spesielt, og de har vært på tur alt fra K2 i Pakistan til Togga i Sogndalsdalen. Stangeland bodde seks år i Sogndal, i tillegg til Stavanger og Tromsø.

Øystein Stangeland
K2: Øystein Stangeland var med på to ekspedisjoner til K2. Foto: Lars Nessa

Blant annet holdt han lenge på lærstøvler og telemarkski, og det var egentlig før inntil omlag fire år siden han «konverterte» til plaststøvler:  

– Han innså vel til slutt begrensningene med en myk sko. Men det er like mye et materialistisk valg, som en sær side. Han mener at han ikke trenger å gipse foten for å kjøre ski. Han elsker å utfolde seg og leke i snøen med enkle midler. Det skal ikke være for tungt utstyr for det hemmer friheten. Dette gjelder ved klatring også. 

Stangeland er opprinnelig fra Sola. For noen år siden flyttet han tilbake til Tromsø.

–  Det var dette som var den store drømmen hans. Å kunne flytte tilbake til Tromsø der han også bodde på 90-tallet. Han snakka om det, nesten hver dag da han bodde i sør, at alt av fjell og turer her nede fikk alltid hard konkurranse med det han hadde opplevd i nord tidligere. Så på mange måter kom han hjem da han og familien flytta opp i jula 2018.

Øystein Stangeland
2008: Øystein Stangeland ved K2 i 2008. Foto: Lars Nessa

Han har også vært engasjert i Rogaland Alpine Redningsgruppe fra 2002-2010. Tidligere leder i gruppen, Ture Bjørgen, sier følgende om Stangeland:

– Jeg hadde et slideshow i forbindelse med da jeg hadde bokturneen om «På død og liv», og da hadde jeg et bilde av Øystein på en av de første slidesene. Han var i helikopteret med et stort glis, og det oste bare positivitet og glede, sier Bjørgen. 

Stangeland dro lørdag kveld på tur alene. Det var ikke uvanlig for han, forteller Bjørgen:

–  Øystein drar ofte alene på tur, og det innebærer selvsagt en risiko. Men han er en mann som kjenner fjellet godt, og har stor kunnskap og enorm erfaring.

Det er foreløpig usikkert hvordan leteaksjonen vil foregå fremover.

Publisert 19. januar 2021 kl 21.05
Sist oppdatert 19. januar 2021 kl 21.05

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen