Når du skal velge utstyr for topptur eller randonee er det mye å tenke på. Vi har laget en oversikt som gjør det lettere å velge riktig utstyr i markedet.
VELG RETT: Toppturutstyr er en jungel. Her lærer vi deg å velge riktig utstyr. Foto: Håvard Myklebust
Toppturmarkedet er det hurtigst voksende skimarkedet i landet. Det er bra fordi det betyr mer å velge i og at flere kan komme seg ut på tur.
Men det gjør også at det er et vell av utstyr der ute som det kan være vanskelig å velge i.
Så enten du er på jakt etter ditt første utstyr, ikke er fornøyd med det du har, eller trenger nytt til toppturen – her er et slags flytskjema for å finne ditt utstyr. Vårt råd er – stort sett, med noen unntak vi kan komme tilbake til – å matche sko, binding og ski fra samme segment.
På hvert punkt i skjemaet er det mulig å svare ja eller nei. Svarer du nei, kan du gå rett videre til neste punkt, eller lese under punktet bare for å være helt sikkert på at ditt eget svar er rett.
Klar?
Nå begynner vi.
1. Skal du konkurrere i topptur og/eller bare vil ha det letteste og raskeste?
Da skal du se etter sko, bindinger og ski i race-kategorien. Dette utstyret er svært lett, med sko og ski begge i sub-én-kilo- klassen. Du har akkurat det du trenger av støtte til å bevege deg så effektivt som mulig opp og ned, men komfort og sikkerhetsfunksjoner (som utløserfunksjon og skistoppere på bindingene) er nedprioritert.
Før du slutter og lese og går videre: Dette utstyret ligger stort sett i øvre prisklasse – du betaler ekstra for å få det letteste. Så det kan være verdt å lese videre.
2. Er du mest interessert i kunne gå raskt, langt og/eller lett?
Lett utstyr gir deg en lettere og raskere vei til toppen og øker rekkevidden for deg som gå langt, enten du er blant de som spiser mange høydemeter i timen eller ganske enkelt vil slippe å slite så mye.
Du ser trolig etter en sko i 11-1200 grams-klassen, en ski mellom 1000-1400 gram og en lett binding. Som en generell retningslinje kan man si at en tyngre ski er mer stabil – fordi det vil kreve mer krefter å slå den ut av posisjon. Så om du skal legge noe ekstra vekt i denne klassen – legg det gjerne i skiene.
Godt gåutslag er like viktig som vekta. Når du skal velge ski, finnes det etterhvert mange frikjøringsinspirerte toppturski i vektklassen fra 1500 gram og oppover.
4. Jeg er helt uinteressert i heis, men jeg er mest opptatt av kjøringen, ikke av oppturen.
Her kan kan du sette sammen en pakke der du vurderer en veldig lett binding (les: ikke stoppere), men noe tyngre ski. For eksempel Black Diamond Helio Carbon 104 og testvinneren Marker Alpinist.
5. Vil du ha ett par ski til alt, inklusive MYE heisbasert kjøring?
Velg en techbinding med DIN 10 eller 12 og skistopper. På sko kan du velge i hele spekteret – fra 1100 til 2000 gram. Her kommer det an på hva som passer din fot og hva du er vant med. Men slitestyrken vil være bedre i en noe tyngre støvel. Hva angår ski, er det mange som velger ganske tunge ski.
De siste årene er mange frikjøringsorienterte ski slanket betydelig. Det vil si at du har mye å velge mellom både blant topptur- og frikjøringsski. Den gamle frikjøring-testvinneren 4frnt Hoji er et typisk eksempel på frikjøringsski som har tynt vekta de siste årene.
6. Vil ha muligheten til å gå mye, men tenker at det KUN er kjøringen som betyr noe, og at du har lyst til å gønne på?
Sier du ja til dette spørsmålet, tenker vi at du velger vekk lettvekt på tur opp. Velg en techbinding med DIN 10-16, den skoen som passer deg og den skia du har mest lyst på. I kategorien kjøreorienterte støvler fra 1400-1800 gram er det veldig mye å velge blant. Scarpa Maestrale XT, Atomic Hawx og Dalbello Lupo Air er noen av alternativene.
7. Så: Finnes det noen omstendighet der dere anbefaler platebinding?
I utgangspunktet ikke. Men en rammebinding sørger for at kraftoverføringen skjer i hele støvellengden (ikke bare tåa, som på mange techbindinger), den kan brukes med alle vanlige alpinstøvler og er vanligvis billigere. Det er også en god løsning for deg som ofte går korte turer som starter fra toppen av anlegget.
Som alternativ til rammebindinger er solide frikjøringsbindinger med gåfiunksjon bedre (men også dyrere): Salomon Shift og Marker Duke PT er eksempler på kraftige bindinger som er bedre enn rammebindinger.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.