/ Topptur

Lær deg topptur

Lurer du på hvordan du skal komme deg på topptur? Se hele toppturskolen, der du lærer om alt fra skred til utstyrsvalg og tips til turen opp.

Sist oppdatert: 18. april 2019 kl 22.42
Lesetid: 2 minutter

Hvilke hjelpemidler kan du støtte deg til i planleggingen av toppturen? I denne episoden av Toppturskolen får du råd til planlegging av din neste topptur.

LES OGSÅ: Trening for topptur

Hva er forskjellen på ramme- og techbinding? Hvor brede ski skal jeg velge? Vi tar også for oss ulike typer ski som kan passe til topptur.

Er gruppa du ferdes på topptur med forberedt på en ulykke? Her får du innspill på hva som kan være lurt å ha i sekken.

 

Hvor lang avstand må jeg holde til skredfarlige heng? Hva menes med alarmtegn? Hva er et leområde? Her får du svar på disse og mange andre spørsmål knytta til toppturen.

Sender/mottaker er en del av standardutrustningen på topptur. I denne episoden av Toppturskolen lærer du hvordan du utfører gruppetest som avdekker eventuelle feil ved apparatene.

Terrenget og snødekket kan gi oss masse nyttig informasjon dersom vi er oppmerksomme nok. I denne episoden av Toppturskolen ser vi på ulike tegn i snødekket og terrenget som er avgjørende for veien videre.

Bruk av bratthetsmåler kan i enkelte tilfeller være forskjellen på et trygt og risikabelt veivalg. Her er måling av bratthet på timeplanen. 

Trener du med sender/mottakeren din i løpet av vinteren? Få med deg noen enkle råd som kan gjøre søket raskere.

Mesteparten av tiden vi bruker på topptur er i motbakke. Lær hvordan turen kan bli mer komfortabel  og smidig.

I denne episoden av Toppturskolen har vi plukket ut noen enkle tips og triks som gjør toppturen enklere, tryggere og bedre!

Har du med deg førstehjelpsutstyr på topptur? Her lærer du noen grunnleggende førstehjelpsprinsipper og får tips til hva førstehjelpsskrinet kan inneholde.

Hvilke metoder kan brukes for flytte på en skadd person? Vi har ingen fasit, men et godt forslag som holder pasienten både varm og temmelig stabil.

Hva gjør du med en kamerat som har brukket foten langt til fjells når hjelpen er langt unna? Å bygge skikjelke er på timeplanen.

LES OGSÅ: Toppturer på Vestlandet

Publisert 19. februar 2019 kl 09.47
Sist oppdatert 18. april 2019 kl 22.42
annonse
Relaterte artikler
klatrere i fjellet
Ski- og tindeveglederutdanningen

Hard kamp om plassene utdanningen

rød strek i bratte fjell
Historisk førstenedkjøring på Trango

– Vanvittig sterkt øyeblikk

skikjører i bratt og trangt terreng
62 grader både nord og ned

Styggbratt vårskikjøring på Sunnmøre

LETT TILGJENGELIG: Sånn så det ut i 2019 for Robert Aaring noen dager før Trollstigen åpnet på Stigbotnhornet ved Trollstigen, som måtte sykle opp den stengte veien. Foto: Nikolai Schirmer
Sommertoppturer i Romsdalen

Klassiske toppturer ved Trollstigen

skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen