Du kan helt fint ta med deg barn på topptur og randonee, men det er en del ting du bør tenke på. Her får du flere tips til å ta med barn på skitur i fjellet.
BARN PÅ TUR: Her får du flere gode tips til en vellykket topptur med barn. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 4 minutter
Alle former for ski er fine familieaktiviter, men toppturer med barn sitter lengre inne for de fleste. Ikke bare er det fysisk krevende å gå til toppen av fjell for egen maskin. I fjellterreng langt fra tråkkemaskinene, er det også farer, og du vil nødig utsette utsette barna for risiko.
Det spesialiserte toppturutstyret koster også mye penger, mer enn de fleste vil spandere på noen som vokser fra det i løpet av en sesong eller to. For de minste finnes det ikke en gang slik utstyr tilgjengelig.
Likevel er det mange barn som går på topptur. For de yngste er kombinasjonen mellom langrenn- og alpinski stikkordet. Ikke alle er så heldige å vokse opp med begge deler, men om du skal gå på topptur, bør du helst være stødig både bortover og nedover.
Enkelte turer egner seg bedre for topptur med barn enn andre. Vi har samlet noen enkle turer som går i enkelt terreng. Her finner du blant annet tips for turer i Romsdalen, Stryn, Jotunheimen og på Sunnmøre.
Det finnes en hel del norske femåringer som er det, og da er det bare viljen og planleggingen det står på.
Barn er som kjent enda mer forskjellige enn oss voksne. Mens noen blir supergira på å være med på den samme aktiviteten som de voksne, vil det være andre som fort synes det blir langt. Dagsformen spiller også inn.
Sikkerheten skal komme først, men når du har med barn, må marginen være enda større, både når det gjelder terreng, snøforhold, tid og vær. Regn med å bruke mange ganger så lang tid som du ville brukt om du skulle gått selv, og ta med deg klær og mat deretter.
Vær også nøye i valg av terreng og unngå det vanskeligste føret. Barnas langrennski med feller er langt mindre egnet for å kryss opp et bratt heng på skareføre enn de voksnes randonnéeski. Siden du bytter til alpinutstyr med fast hæl på toppen, er det også en stor fordel å velge en tur med minst mulig flater og motbakker på vei tilbake.
Langrenn opp/alpinski ned
Langrennsski og alpinski regner vi med at du har fra før, så da er utfordringen å finne et par høvelige feller. Vår erfaring er at mange friluftsfamilier har gamle fjellskifeller liggende. Du trenger ikke klippe dem av. Dersom de er for lange, kan du rulle sammen det som er til overs og teipe det fast bak på skien.
Hvis du ikke har tilgang feller, er det selvsagt mulig å gå på ski med vanlig festevoks, eventuelt smørefri såle eller felleski for langrenn. Men da må du regne med dårligere feste enn de som har feller. En bedre løsning her kan være å legge tape med rikelige mengder klistervoks under barneskien.
På vei opp festes ski og staver til sekken til en av de voksne. Bruk gjerne gummistropper for å få utstyret til å sitte godt fast. Alpinstøvlene legger du oppi sekken. Husk hjelm også. På toppen byttes støvler. Husk at støvlene kan være kalde og stive, så vær nøye med å stå stødig og vær tålmodig under hele prosedyren.
Alle alpinski fungerer til formålet, en twintipski som regel hakket bedre enn en carvingsko. Dersom du skal kjøpe ski spesielt med tanke på dette, finnes det frikjøringsmodeller i juniorstørrelse som fungerer meget bra.
Rammebinding
Før techbindingene overtok markedet, var rammebindinger det vanligste for topptur på alpinski. Her er en bindingene festet til en ramme som er hengslet foran. Med slike bindinger kan du bruke vanlige alpinstøvler.
Det er tyngre og mindre komfortabelt å gå med, men samtidig fleksibelt og bra å kjøre med. For litt større barn, er et par rammebindinger på alpinskiene en grei inngangsbillett til toppturer. Da kan samme utstyr brukes til både kjøring i anlegg og toppturer, du trenger bare et par feller i tillegg.
Det finnes få rene barnebindinger for barn, men minste størrelse for voksne passer fra skostørrelse 35 og oppover. Denne løsningen er aktuell fra 10-årsalderen og oppover, før det blir dette for tungt og vi anbefaler løsningen med langrennsski opp og alpinski på sekken i stedet.
Tech-bindinger og støvler er den letteste og mest behagelige løsningen. Støvler finnes fra ca 22,5 (35). Samtidig er det svært kostbart å kjøpe slikt utstyr til barn som vokser. De ivrigste toppturfamiliene lar seg ikke stoppe av det. De siste årene har mulighetene til å kjøpe brukt utstyr økt, og det er også mange som gjerne vil kjøpe ditt når det fravokst.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.