KIRKETAKET: Kirketaket er en av de største klassikerne i Romsdalen. Her illustrert med vestrenna, som er et bratt og krevende alternativ for nedkjøringa fra Kirketaket. Magnus Espeland har full kontroll i den bratte renna. Foto: Terje Aamodt
Lesetid: 6 minutter
Romsdalen og Nordmøre byr på noen av de aller fineste toppturene i Norge, uansett vanskelighetsgrad. Her kan det også fort komme mye pudder, og det er lang skisesong.
Her har vi samlet fire tips til toppturer du bør vurdere neste gang du skal på topptur.
Dronningkrona er en massiv topptur, men de 1600 høydemeter med motbakke gir belønning i fantastisk utsikt og en flott nedkjøring. Dette er en favorittturen for mange langveisfarende og for lokale entusiaster i Sunndal og Oppdal (som er en time unna).
Dronningkrona er nabotoppen til Kongskrona og de to toppene er en del av det store Vinnumassivet. Normalruta starter fra Dalsbø i Virumdalen. Sent på sesongen må du regne med å gå på beina (følg turstien) gjennomskogen, men treffer du med føret er dette bra skiterreng både opp og ned.
Vel oppe i dalen svinger du av mot venstre, eller sørøstover, og tar sikte opp den lange bakken mot ryggen rett sør for Sandvikhaugen (1686 moh på kartet). Fra toppen av bakken er det bare å følge ryggen sørøstover mot toppen av Dronninga.
Vær forsiktig da det på toppen er relativt luftig med bratte stup på sørsiden som ofte har store skavler. Fra toppen ser du rett bort på nabofjellet i sørøst, Kongskrona. Nedkjøringen starter som regel med en avblåst topprygg og fortsetter bortover flatere terreng, før du setter utfor selve 1000-metersbakken.
Vær oppmerksom på at snødekket kan være tynt, men i løssnø eller på smeltet skare får du herlig kjøring her. Skogen nedover mot Dalsbø er også et fint sted å legge svingene, spesielt det øverste partiet.
Det er mulig å kombinere gå på opp på Dronningkrona og kjøre ned fra Kongskrona eller omvendt, men dette krever ekspertise og lokalkunnskap.
En enda mer spektakulær variant går direkte fra Sunndalsfjorden, en tur som inneholder alt fra fjord via skog fjell og bre til en majestetisk topp. Oppstigningen starter i Sandvika, på østsiden av Sunndalsjorden, omtrent 2, 5 kilometer fra kaia til Sunndal Verk.
Dronningkrona
Hvor: Sunndal kommune, Møre og Romsdal
Høydemeter: 1600
GPS: 481835 6951680
Tid: 6 timer
Kart: 1420 III Sunndalsøra
Startsted: Dalsbøen i Virumdalen, ca 16 km fra Sunndalsøra
Faremomenter: Det er store skavler på østsiden av ryggen fra Sandvikhaugen.
Fjellet er svært godt egnet for toppturer ettersom nedkjøringen er fri for traversering og slakke partier.
Ulempen er at fjellet med sin ruvende form er utsatt for vind. Men med flaks og god timing er dette beste stedet å være når det er pudder. På vinteren starter turen ved et vanninntak i Kvanndalen. Parker bilen ved vannintaket før broa over Kvanndalselva.
Følg en traktorvei langs elven opp til åpningen av Kvidalen. Gå over broa og innover et stykke i den ulende Kvidalen, før du krysser opp gjennom skogen. Når du kommer opp på fjellet er det bare å krysse seg oppover mot toppen.
Hvis føre er tungt så kan det være lettere å gå på den ofte avblåste ryggen på venstre side. Den vanligste nedkjøringen følger samme rute som veien opp. Dette gir en direkte linje fra toppen til bilen. Snøen er gjerne minst avblåst inntil klippene som er midt i fjellsiden.
Hvis du ønsker brattere skikjøring og forholdene er gode, kan du velge å kjøre mot sørvest. Fra toppen tar du søkket til venstre for klipperyggen. Etter 900 høydemeter med kjøring må du traversere mot høyre og ned i Kvidalen.
Skjorta
Hvor: Nesset kommune, Møre og Romsdal
Høydemeter: 1600
GPS: 460080 6947750
Tid: 4 – 5 timer
Kart: Eresfjord 1320 II og Sunndalsøra 1420 II
Startsted: Kvanndalen innerst i Eresjorden. Fra Eidsvågen, kjør innerst i Eresfjorden ta av første vei mot venstre og videre mot Bjørbakken. Parker bilen ved et vannintak før brua over Kvanndalselva.
Finnanmassivet består av tre topper, hvorav den høyeste er på 1780 moh. og Nordre Finnan er den laveste og det vanligste turmålet vinterstid. De høyeste toppene er populære turmål på sommerski med Trollstigen som utgangspunkt. Da er turen slak og forholdsvis kort.
Når denne tar slutt på drøye 300 moh. skal du opp en siste bratt kneik i bjørkeskogen før terrenget slaker ut. Da svinger du østover og tar fatt på den uendelige bratte motbakken. Kryss deg oppover fjellsiden som består av små renner og spennende formasjoner.
Dersom føret er hardt kan stegjern være nødvendig de siste 2-500 høydemeterne. Tar du turen på våren er det ingen grunn til å haste med å komme seg ned, siden ettermiddagssolen tar godt i denne vestvendte fjellsiden. En mye enklere variant er å gå fra Trollstigen.
Hvis veien er åpen, kjører du opp Trollstigen og går fra kafeen. Derfra går ruta vestover opp til Bispevannet (1002 moh) under Bispen.
Deretter følges en høyrekant av breen opp til 1639-toppen. Denne turen går over bre og bør ikke gås hvis det er lite snø på breen. Herfra kan en kjøre inn i den enorme flanken ned mot Innfjorden. Denne varianten bør ikke velges om du er usikker på snøforholdene eller dine skiferdigheter.
Finnan
Hvor: Rauma kommune, Møre og Romsdal
Høydemeter: 1500m
Tid: 5-8 timer
Kart: 1319 IV Valldal
Startsted: Innfjorden eller Trollstigen. Til Innfjorden kjører du fra Åndalsnes i retning Ålesund. Ta av fra hovedveien ved skilt til Bøstølen. Følg veien i 2-3 kilometer til parkering ved stor anleggsgarasje. Om sommeren er veien over Trollstigen åpen. Utgangspunktet er da kafeen.
Faremomenter: Skredfare. Hvis du er usikker på snøforholdene eller egne skiferdigheter, bør du gå opp fra Innfjorden, for å kunne vurdere forholdene underveis.
Utstyr: Turen opp fra Innfjorden er bratt og øks og stegjern kan være nødvendig.
Kirketaket, 1439 moh.
Kirketaket er Romsdalens mest populære toppturfjell, her er det folkevandring hver helg så lenge det er godt vær. Den karakteristiske formen, mulighetene for å finne god snø og grei adkomst er gode grunner for at mange går på Kirketaket igjen og igjen. Den snøkledde sydsiden ber også om å bli kjørt.
Selv om de lokale skigåerne gjør sitt beste for å kjøre opp all pudderen som samler seg i den konkave sydsiden, så kan du slumpe til å finne jomfruelig snø som har blåst inn her også en stund etter siste snøfall. Skituren starter på Øvre Kavli, et par kilometer øst for Isfjorden sentrum.
Lett terreng mot Måsvassbu får varmen i muskulaturen før den brattere stigningen mot Steinberget begynner. Her passerer du skoggrensen like før du kommer opp på vestsiden av fjellet og følger den slake ryggen mot øst.
Her har du nydelig utsikt inn mot Hestebotn og sydpillaren på Klauva med sine flotte klatreruter. Steinberget er en naturlig forlengelse av Kirketakets sydvestlige rygg og denne følger du mer eller mindre helt til toppen. Her er ofte mer avblåst enn i sydsiden og mange går på beina de siste metrene til toppen.
Vær oppmerksom på skavlene på toppen. Varden står helt på kanten! Det har skjedd ulykker ved at folk har falt utfor nordveggen.
Nyt utsikten mot Vengetind, Romsdalshorn og toppen av Trolltindene. Spenn på deg skia, trekk pusten dypt og snu deg ikke tilbake før du står på Kavlisetra og kan se hele den mektige fjellsiden.
Kirketaket
Hvor: Rauma kommune, Møre og Romsdal
Høydemeter: 1300
GPS: 460080 6947750
Tid: 4 – 5 timer
Kart: Eresfjord 1320 II
Startsted: Øvre Kavli i Isfjorden. Kjør inn i Isfjorden og sving av mot Grøvdalen. Følg skilting mot Måssvassbu til Øvre Kavli. Parker ved bomvei mot Kavlisetra. På våren er det mulig å kjøre et stykke oppover bomveien mot Kavlisetra.
Faremomenter: Det kan være skumle hengeskavler på toppen og på østsiden av sørvestryggen over Steinberget.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.