KLASSIKER: Store Lakselvtind er en av fire toppturklassikere fra Nord-Norge som frontes på Fri Flyt denne uka. Som bildet viser; det er ikke uten grunn. Foto: Signar Nilsen
Lesetid: 5 minutter
Store Lakselvtind
Hvor: Balsfjord, Troms
Høydemeter: 1600
GPS: 450280 7700067
Tid: 7 timer
Kart: 1533 I Lavangsdalen, Tturkart Lyngenhalvøya (1:50.000)
Startsted: Lakselvbukt, 70 kilometer fra Tromsø med avkjøringa fra E6 ved Laksvatn. Parker ved gården Tomasnes.
Faremomenter: Skredfare i begge rennene. Topprenna er bratt og det er et utstikkende fjellparti midt i topprenna som kan by på problemer når det er lite snø.
Utstyr: Isøks og stegjern er nødvendig. Dersom du skal helt til toppen, må du vurdere lett klatreutstyr.
Store Lakselvtind, 1616 moh
STORE SVINGER: Torkel Karoliussen på vei over Den himmelske freds plass. Bilde: Jens-Morten Øvervoll
Den høyeste toppen i det alpine Lakselvtindmassivet er en av de beste toppturopplevelsene du kan finne. Når du står nede i Lakselvbukt og ser opp på de snødekte tindene så kan du lure på om dette virkelig er et fjell for topptur med ski på beina. Få fjell kan by på mer effektive høydemeter. På to og en halv kilometer i lengderetning stiger du fra en og halv kilometer til værs, fra 25 til 1616 meter over havet.
Oppstigningen starter ved Storgammen (se Turkart Lyngenhalvøya). Følg nordsiden av elevnedskjæringa oppover og du kommer inn i et slags amfi under Store Lakselvtind. På omtrent 800 moh. deler dette seg i to. Mot øst går renna opp som ender i Nordskaret, og mot sørøst går Tomasrenna som er ruta videre. Vær oppmerksom på skredfare hele veien oppover renna. På omtrent 1350 moh. når du ”Himmelske Fred Plass”. Mot nord går det så en brattere renne rett opp mot toppen på Store Lakseelvtind. Denne er 40 grader bratt og omtrent 200 høydemeter. Midt i renna kan det ved dårlige snøforhold stikke frem et snøfritt fjellparti. På gode vintre er dette dekket med snø. Fra toppen av renna er det lett klatring de siste 20 meterne til topps. Klatreutstyr er vanligvis nødvendig. Den vanligste nedkjøringen følger samme rute.
Kart: 1634 III Lyngen, Turkart Lyngenhalvøya (1:50.000)
Startsted: Ura ved Kjosen, 5 kilometer vest for Lyngseidet.
Faremomenter: Skredfare. Mest utsatt er renna opp til toppen.
Utstyr: I de bratteste partiene kan det være nødvendig med isøks og stegjern.
Istinden, 1495 moh.
KLASSIKER: Istinden hører til i toppsjiktet av fine toppturer i Lyngen. Og det sier ikke lite. Bilde: Jens-Morten Øvervoll
Istind har den mest fantastiske utsikten på hele Lyngenhalvøya, og skilter i tillegg med 1500 høydemeter kontinuerlig bratt og utfordrende kjøring. Fjellet ligger midt i en taggete fjellrekke som strekker seg fra Lyngdseidet langs Kjosen. Naboene er annen toppturklassiker, Store Kjostind (1488) moh. og pinakkelen Urdkjerringa som blant franske turister har fått tilnavnet Nordens Aiguille du Dru. Denne delen av Lyngen tar mye nedbør, så her er det nesten puddergaranti store deler av sesongen. Turen starter i fjæresteinene nedenfor Storurda . Derfra er bare en vei, og det er oppover. Bratt oppover. Mot toppen av Istinden følger du en renne. Renna blir i øvre deler så smal og bratt at du må ta skiene på sekken. Vær oppmerksom på skredfare her. Det finnes flere bratte renner mot nord og nordvest som er alternative nedkjøringer fra Istinden. Har du tenkt deg utfor en av disse bør du gå opp samme vei.
Geitgaljartind
Hvor: Vågan kommune, Nordland
Høydemeter: 1084
GPS: 492296 1270
Tid: 3-4 timer
Kart: 1131 I Austvågøya
Startsted: På parkeringsplassen ved landhandleren på Liland ved Laupstad, innerst i Austnesfjorden på Austvågøy.
Utstyr: Ved vanskelige forhold, krever de siste høydemetrene før toppen stegjern og øks.
Faremomenter: Turen er skredutsatt i forsenkingen 150 meter under toppen og i bunnen av Lilandsdalen der det begynner å gå bratt oppover (Fra litt over tregrensen). Flere personer er blitt truffet av isras på nordsiden av dalen. Dette gjelder særlig sent på året, når sola smelter isen i sørveggen på fjellet Kufoten.
Geitgaljartind, 1085 moh
DRØMMEDAG: Med sånne forhold på Geitgaljartind i Lofoten, gjelder det å være førstemann opp – for å være førstemann ned. Foto: Sandra Lappegard
Geitgaljartind er det beste skifjellet i Lofoten, her får du den perfekte miksen av terreng, utsikt og kort anmarsj. Toppen ligger i Trolltindmassivet innerst i Austnesfjorden, området på Austvågøy der mange av de høyeste fjellene i Lofoten ligger. I disse værutsatte kystfjellene må du benytte sjansen når du har den, gjerne på en pudderdag når det ikke er for stor skredfare. Dette er lofotfiske etter pudder på sitt aller beste. Du stiger oppover fra første meter etter at du har parkert bilen ved nærbutikken i Laupstad, og på godt føre er du på toppryggen i løpet av to timer. De siste høydemetrene opp til toppen er bratte og det kan være nødvendig med stegjern og isøks. Pass opp for snøforholdene i botn, da dette er en naturlig terrengfelle. Her har folk blitt tatt av skred. Den vanlige ruten ned fra Geitgaljartind byr på vedvarende (ingen motbakker på vei hjem) og variert kjøring, med mulighet for å velge små renner. Fra et platå et stykke under toppen kan du også velge en 600 meter lang renne. Som ender i Lilandsdalen. Her er det jevnt 45 grader bratt, og all grunn til vurdere forholdene nøye.
Nabofjellet Higravstind (1146 moh, bildet under)) er også et bratt skifjell. Her trenger du isklatreutstyr for å nå toppen.
BRATT: Higravstind krever klatring for å komme til topps på -men kan gi nydelig skikjøring tilbake. Bilde fra bloggen Toppturgutane.
Storfjellet
Hvor: Narvik kommune, Nordland
Høydemeter: 1500
GPS: 612604 7580331
Tid: 6-7 timer
Kart: 1431 IV Narvik eller det svenske Fjällkartan BD6.
Startsted: Ved snuplassen der man betaler bompenger på vei inn til Skamdalen. Etter påske er veien brøytet og det er da mulig å kjøre videre og parkere ved broen over Stubblielva.
Utstyr: Øks og stegjern kan være nødvendig for ryggen opp til toppen.
Faremomenter: Pass på veivalget i flankene overfor Stofjellvatnet da disse kan være skredutsatt. Breen Basejiekna har forholdsvis mye sprekker. Hold deg derfor på de flateste partiene.
Storfjellet, 1633 moh
FØRSTEVALGET: Storfjellet i Narvik har alt du kan kreve av en toppturklassiker. Bilde: Sture Willumsen
Narvikområdet har mange fine toppturer, og Storfjellet utmerker seg som det optimale toppturfjellet. Skikjøringen er fantastisk, breen er storslagen og ryggen det siste stykket er luftig og spektakulær. Turen er krevende og stiller høye krav til egen vurderingsevne og kunnskap. Turen starter på traktoverveien innover Stubblidalen. Der veien deler seg tar du til høyre. Forlat veien etter noen hundre meter og fortsett sørover. Herfra ser du en naturlig vei på små hyller opp gjennom skogen. Gå opp gjennom skogen og deretter opp et brattere snøfelt til platået. Fortsett i sydlig retning til du når 960 moh. Hol høyden og gå på skrå ovenfor Storfjellvatnet. Etter omtrent en kilometer går du oppover, rett øst mot den høyeste toppen på Storfjellet. Fra 1300 moh går du på en bre. Følg den til passet på 1510 moh. Fortsett videre til fots fra passet og følg den luftige ryggen nordover til toppen. Den vanligste nedkjøringen følger den samme ruta som veien opp. Særlig nedkjøringen fra passet og ned til Storfjellsvatnet er fin. Mange heng i ulike himmelretninger gir mange muligheter ned til Stubblidalen. Det er alternative nedkjøringsmuligheter både sørover mot Basegurra og nordover.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.