/ Topptur

Endelig High Camp igjen - på Vatnahalsen og Turtagrø

Etter to år med pandemi er endelig toppturfestivalene High Camp tilbake, og vårens camp på Vatnahalsen i Vestland er ny destinasjon for High Camp.

Sist oppdatert: 17. november 2021 kl 09.46
KULT SKITERRENG: Det står ikke på morsomt skiterreng i området rundt Vatnahalsen Høyfjellshotell som ligger langs Flåmsbana. Giulia Montego utnytter terrenget. Foto: Mattias Fredriksson
KULT SKITERRENG: Det står ikke på morsomt skiterreng i området rundt Vatnahalsen Høyfjellshotell som ligger langs Flåmsbana. Giulia Montego utnytter terrenget. Foto: Mattias Fredriksson
Lesetid: 3 minutter

Vatnahalsen høyfjellshotell i Flåmsdalen ble bygd som sanatorium – et gammeldags ord for klinikk for langtidsbehandling – på 1800-tallet. Om vinteren er tog eneste mulighet for å komme til hotellet.

Vatnahalsen har en helt egen atmosfære, og er et veldig bra sted for toppturfestival. Vi skulle egentlig arrangere for første gang i fjor, og hadde kommet langt i planleggingen da en ikke ukjent pandemi stoppa alt sammen. Det skal bli veldig fint å endelig arrangere High Camp igjen, særlig på et nytt og veldig kult sted, sier arrangementsansvarlig i Fri Flyt, Lisa Kvålshaugen Bjærum.

Festivalen går av stabelen fra 31. mars til 3. april, og blir et fint tilskudd til vinterens andre High Camp, nemlig verdens største toppturfestival; High Camp Turtagrø i Hurrungane.

– Vatnahalsen har ikke store topper i samme grad som Hurrungane, og fokus blir mer på å finne god og trygg snø og skredworkshops. Vatnahalsen utfyller Turtagrø på en fin måte, med masse kult mikroterreng, og er fortsatt litt uoppdaga som toppturdestinasjon, sier festivalsjefen.

– Hvordan ble Vatnahalsen aktuell for High Camp?

– Vi har samarbeidet med arrangementet Vatnahalsen topptursymposium før, og vi har jakta på et nytt sted for High Camp de siste årene. Etter befaring på Vatnahalsen i februar 2020 bestemte vi oss for å prøve det i 2021, men da ble vi altså stoppa av korona.

GAMMELT SANATORIUM: High Camp Vatnahalsen blir historiens første High Camp som arrangeres på det som på 1800-tallet ble bygd som en klinikk for langtidsbehandling. Foto: Mattias Fredriksson
GAMMELT SANATORIUM: High Camp Vatnahalsen blir historiens første High Camp som arrangeres på det som på 1800-tallet ble bygd som en klinikk for langtidsbehandling. Foto: Mattias Fredriksson

For å komme seg til Vatnahalsen om vinteren må man ta tog. Fri Flyt samarbeider med Vy som sørger for både shuttle med tog på toppturer og effektiv transport fra Oslo og Bergen. Hotellet drives av frikjøringsentusiasten Petter Andresen, som sammen med tindevegleder Sigurd Felde er primus motorer for topptur og skikjøring i området. De har også laget en drøss turbeskrivelser som er publisert på friflyt.no.

– Vatnahalsen er litt sånn gammelt og koselig, og veldig godt egnet for High Camp. Vi kom langt i planleggingen i fjor, og hadde startet billettsalget for ny festival på Vatnahalsen, men da med færre folk og korona-restriksjoner. Men så måtte vi til slutt avlyse på grunn av pandemien, forteller Lisa Kvålshaugen Bjærum.

– Hvordan føles det å endelig være i gang med vanlig High Camp igjen, etter to års koronapause?

– Veldig bra! Det var litt døllt med de restriksjonene vi la opp til sist. Det blir mye kulere nå, med 250 billetter og vanlig opplegg. Det har vært frustrerende å ikke arrangere på to år. Mye har blitt avlyst i siste liten, som High Camp Sunnmøre ble avlyst fem dager før i 2020. Men vi har mange ideer og planer som skal iverksettes nå i 2022, og det blir gøy – det er veldig artig å endelig arrangere High Camp igjen!

Nye High Camp Vatnahalsen går altså av stabelen fra 31. mars til 3. april, og billettsalget starter 13. desember på friflytbestill.no.

I vår går også verdens største toppturfestival av stabelen; High Camp Turtagrø arrangeres fra 5 til 8. mai, med billettsalg fra 6. desember. Her blir det lagt ut 450 billetter.

Publisert 17. november 2021 kl 09.45
Sist oppdatert 17. november 2021 kl 09.46

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen