/ Topptur

Topptur i Tafjordfjella

Tafjordfjella er et fjellområdet mellom Sunnmøre og Breheimen. Selvom området er lite brukt i vinterhalvåret byr likevel de avsidesliggende toppene i Tafjordfjella på nedkjøringer i toppklasse.

Sist oppdatert: 25. mars 2021 kl 10.11
Tafjordfjella Topptur Norge
Kart for Tafjordfjella
Lesetid: 4 minutter

OMRÅDET: Tafjordfjella ligger mellom Sunnmøre og Breheimen og er mye brukt til hytte-til-hytte-turer om sommeren. I vinterhalvåret, derimot, er det nesten ingen her. Årsaken er nok at du må regne med lange anmarsjer og en eller fl ere overnattinger for å komme deg opp på en topp. Hvis du er klar for å gå lange turer, får du praktfulle nedkjøringer servert på sølvfat. Fjellene er rett under 2000 meter høye, og fra toppene har du suveren utsikt til både Sunnmøre, Romsdalen og Breheimen.

Her finner du guide til følgende toppturer i Tafjordfjella:

1.Pyttegga

2.Tordsnose

Topptur Tafjordfjella Norge
Oppstigning mot Puttegga. Foto: Karl Egil Liaset/Toppturer i Norge

TRANSPORT: Tafjord, Bjorli og Grotli er tre naturlige inngangsporter til Tafjordfjellene. I nord ligger Bjorli, drøyt halveis på E69 fra Dombås til Åndalsnes. Herfra er det mulig å kjøre eller ta taxi til Brøstet Gård og gå derfra inn til turistforeningshytta Pyttbua. Den er utgangspunkt for turer på Puttegga.

Grotli ligger langs rv. 15, omtrent midt mellom Lom og Stryn. Nordfjordekspressen mellom Oslo og Måløy og ekspressbussen mellom Bergen og Trondheim stopper på Grotli. Derfra er det en dagsmarsj til turistforeningshytta Veltdalshytta, som ligger under Torsnose, Karitinden og Naushornet.

Tafjord har bussforbindelse med Valldal. Derfra går det busser til Ålesund. Fra Tafjord er det mulig å kjøre eller ta taxi til Zakariasdammen og gå opp til turistforeningshytta Reindalseter, som ligger under Svartegga, Naushorn og Puttegga.

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Tafjordfjella ligger høyere og et stykke lenger inn i landet enn nabofjellene på Sunnmøre. Klimaet er dermed kaldere og litt mer stabilt. Tafjordfjella ligger i vannskillet og det er vanligvis mest nedbør på nordvestsiden. I ytterkant av fjellområdet ligger Lesja og Sjåk, noen av de tørreste stedene i landet. Det kan komme snø så tidlig som i oktober, men de største snøfallene kommer gjerne først i mars. Forholdene er best i april og mai, men det er gode muligheter for skikjøring ut juni. Sørvestlig vind er den framherskende vindretningen. Mest nedbør kommer det på vær fra vest, nordvest og nord. Når været kommer fra øst, er det vanligvis tørt.

OVERNATTING OG BUTIKK: For turer til toppene i Tafjordfjellene bør du sette av flere dager. Etabler teltleir eller bruk Turistforeningens hytter i området som base for turer til flere topper. Pyttbua, Veltdalshytta, Reindalseter, Danskehytta og Torsbu er alle åpne, selvbetjente hytter der det er mulig å kjøpe med proviant. Rutene til Pyttbua, Veltdalshytta og Danskehytta kvistes fra slutten av mars. Husk at opphold på hyttene på bookes på forhånd. Det er bensinstasjon og butikk i Bjorli, Bismo, Stryn og Valldal.

SKIANLEGG: Bjorli er et fint skianlegg i utkanten av Tafjordfjella. Sunnmøre med Strandafjellet, Fjellsetra, Stordal og Bondalseidet ligger ikke langt unna. Grotli høgfjellshotell driver en liten skiheis som er åpen i påska og vinterferien. Når veien opp til Dalsnibba over Geiranger åpner, kan du kjøre bil opp og ski ned igjen. Det er kanskje Norges beste bilbaserte skikjøring. Ettersom sesongen i Tafjordfjella er lang, er det om våren muligheter for å kombinere toppturer der med skikjøring i sommerskisenteret på Stryn.

KART:

KARTVERKET: Romsdalen 86

NORDECA: Tafjord 10071

TURKART: Tafjordfjella 

FLERE TOPPTURER: Svartegga (1937 moh) er et alpint skifjell rett ovenfor Reindalsetra. Det kan være behov for å ha med isøks for den aller siste biten opp til toppen. Nedkjøringen er best mot Reindalen. Naushorn (1895 moh) er en fin topp som er lett tilgjengelig fra Veltdalshytta eller Reindalsetra. En annen fin tur er traversen over Karitind (1982 moh), Høgstolen (1953 moh)  og Puttegga (1999 moh). Ta utgangspunkt i Veltdalshytta, gå opp på Karitind, skli over til Høgstolen og gå bratt opp fra Søre Skaret til Puttegga. Her er det viktig å være oppmerksom på skredfaren. Flott nedkjøring til selvbetjeningshytta Pyttbua.

ANDRE AKTIVITETER: Tafjordfjella er et øde fjellområde uten innbyggere. Her er det matlaging, bøker og kortspill i teltet eller på selvbetjentingshyttene som gjelder.

MER INFORMASJON: Boka Tafjordfjella av Jon Fylling (Vista forlag, 1999) gir mye informasjon og historikk om dette fjellområdet. Les også boka Sunnmøre av Kristoffer Randers (Ålesund-Sunnmøre Turistfore-ning) og Den Norske Turistforenings På ski i fjellet. Ålesund-Sunnmøre Turistforening arrangerer guidede fellesturer i Tafjordfjella sommer og vinter.

INTERNETT: https://www.sunnmore.dnt.no

Publisert 25. mars 2021 kl 10.11
Sist oppdatert 25. mars 2021 kl 10.11

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen